Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Коста Стоянов: Европейските програми не са стартирали, а това е сериозен инструмент, за да се справим с инфлацията

Мнения

Коста Стоянов: Европейските програми не са стартирали, а това е сериозен инструмент, за да се справим с инфлацията

Коста Стоянов: Европейските програми не са стартирали, а това е сериозен инструмент, за да се справим с инфлацията - Tribune.bg
Снимка:

За приоритетите в работата на 48-то Народно събрание Tribune.bg разговаря с народния представител от ПП "Възраждане" Коста Стоянов, който влиза за първи път в най-висшия законодателен орган на страната.


Г-н Стоянов, работили сте в местния парламент на град Бяла като общински съветник и заместник кмет, как ще работите в това Народно събрание, имате ли отговор след първия му ден?

Изненадан съм. За съжаление, дните на това Народно събрание са преброени. То ще съществува много кратко.

Всяка страна от ЕС се бори по собствен начин с икономическата криза, но мерките в защита на домакинствата и бизнеса се разписват в бюджета, който се приема тук в парламента, ще стигнете ли до него?

Разбира се, че има шанс. ПП "Възраждане" има своите приоритети, които в краткосрочен план са точно инфлацията и да не се въвлича страната ни във военния конфликт в Украйна. В по-дългосрочен план нашите приоритети са свързани с демографската катастрофа.

Компенсациите за ток и газ, както и помощите за преодоляване на демографската криза са все разходи, които натежават в бюджета, а виждаме, че лихвите по заемите са все по-високи? 

Точно в тази връзка е моята компетентност. Аз лично и колегите от "Възраждане" ще работим, за да може средствата по европейските оперативни програми, които вече втора година не работят, да бъдат задействани и да получим финансиране по тях. Както знаете, новият програмен период е от 1 януари 2021 г., а сега сме края на 2022 г. Две нулеви години, в които европейските програми не са стартирали, а това е сериозен инструмент, за да се справим с инфлацията, защото с европейските средства ще може да се финансира среден и дребен бизнес. а също така, да не забравяме, че с европейските програми ще може общините да си направят съответната инфраструктура, която да подпомогне тяхното развитие.

Ако се върви към избори, с какво ще спечелите отново своите избиратели?

Нека да изчакаме, все пак, да минат няколко дни - днешния и утрешния ден. Да се надяваме, че ще изберем председател на парламента.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати