Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. КОЙ блокира София?

Мнения

КОЙ блокира София?

"Капитал" днес разпространява агитационните материали на Игнатов

Ако е имало някакво съмнение, че медиите на подсъдимия Иво Прокопиев, защитават яростно всяка проява на ДБ, вече не би трябвало да има. С днешното издание на „Капитал“ се разпространяват агитационни материали на кандидат-кмета Борислав Игнатов от ДБ, става ясно от снимка, изпратена ни от читател. Зад блокирането на центъра на София вчера се появиха познатите лица. И не беше нужно някой да посочи кой направи незаконния протест, спрял спокойното придвижване на 2 млн. души в столицата. Човекът, който щял да казва „не“ на задръстванията в столицата, си направи селфита на самата „тапа“ на движение, която беше на ключово за трафика в столицата място.

„С парти на открито ще бъде отбелязан изборът на нов главен прокурор. Всеки е поканен, стига да носи шампанско и сълзи със себе си!“, с това мото ДБ призоваваха още хора на протест снощи. Не е ясно колко шампанско и сълзи са се лели, но на сутринта на мястото са останали десетина човека, с които полицията се е наложило да преговаря, за да може все пак градът да продължи да работи. Проявилите благоразумие шепа хора се пренесоха пред Президентството и жителите на града все пак стигнаха до работните си места.

„Зад тези протести има гнусна политическа игра. Партия, която не може да бъде забелязана с кампанията си, я „спря“, за да протестира срещу Гешев. Лидерът на тази партия (бел. ред. бившият министър на правосъдието Христо Иванов) е фокусиран в прокуратурата, защото се провали във всичко, което му беше възложено. Гешев е поредният му провал“, зави вчера главният прокурор Сотир Цацаров по време на процедурата на изслушване на кандидата за поста му Иван Гешев. Групата с политико-икономически интереси беше посочена и в думите на самия Гешев, който каза:“ Ако се откажа при такава атака, означава да покажа, че ме е страх и да предам доверието на колегите си. В България има политико-икономически кръгове със сериозен медиен и финансов ресурс, те са засегнати от действията на прокуратурата.“

През 2015 година можехме да прочетем следната новина:“Правосъдният министър Христо Иванов защити правото на неправителствената организация, ръководена от осъдения на 20-години затвор за убийство австралиец Джок Полфрийман, да участва в работна група по реформа на местата за лишаване от свобода. Номинацията на Полфрийман за "Човек на годината", конкурс организиран от Българския хелзински комитет и участието на Българското затворническо сдружение за рехабилитация в работна група на Министерство на правосъдието срещнаха сериозно обществено недоволство. Това принуди БХК да отменят номинацията на Полфрийман, но оставиха тази на БЗСР в конкурса за "Човек на година".“

Тази година Полфрийман излезе от затвора над 7 години по-рано, от предвидената му присъда. Съдебният състав с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева пуснаха предсрочно от затвора австралиеца, осъден за убийството на студента Андрей Монов. Калин Калпакчиев - председател на Съюза на съдиите в България (ССБ). Весислава Иванова - бивш член на ръководството на ССБ.

Двете организации - БХК и ССБ, освен, че често изразяват общи становища, имат и общо финансиране - част от парите им идват от Фондация "Америка за България", както и от проекти по т.нар. Норвежки финансов механизъм, за чието разпределение отговаря българското подразделение на "Отворено общество" на Джордж Сорос, пише „Правен свят“.

Един от аргументите на главния прокурор Сотир Цацаров да поиска Върховният касационен съд (ВКС) да спре освобождаването на австралиеца и да преразгледа делото беше този- Съдебният състав с председател Калин Калпакчиев, освободил предсрочно от затвора осъдения за убийство Джок Полфрийман, е незаконен, тъй като съдията е близък с Българския Хелзинкски комитет. По делото във ВКС се чака решение.

Междувременно фейсбук профилът на Джок Полфийман остава на гребена на вълната в защита на партийните цели на ДБ. Освободеният предсрочно австралиец излъчваше на живо протеста срещу избора на Иван Гешев на 23 октомври. „Най-големите протести срещу корупцията на главния прокурор и назначаване на следващия главен прокурор Гешев“, гласеше коментарът към видеото.

А заглавието:“ Всички срещу Джок Полфрийман, всички срещу съда“, е на „Капитал“.

И така с лекота се нижат издания, ДБ, Христо Иванов, Калин Калпакчиев, Джок Полфрийман… Дали правят кръг, който има определени интереси?   


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема