Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Кой е Огнян Стефанов, когото Божков „чувства близък“?

Мнения

Кой е Огнян Стефанов, когото Божков „чувства близък“?

Снимка:

„Но моята тактика е, ти го казвам ей така, щото те чувствам близък, е първо да бутна Влади и т’ва. Един по едни. Виж, че аз не, не обръщам внимание на никой друг. Удрям само по Влади и по Бойко“.

Този откъс от кореспонденция, записана със СРС от наши или чужди служби, беше разпространена днес от държавното обвинение. Думите идват от укриващия се в Дубай хазартен бос Васил Божков. Адресат на откровенията му е журналистът Огнян Стефанов.

Стефанов и Божков са хванати 2 пъти в рамките на 3 дни да обсъждат стратегии за протестите и свалянето на правителството.

Божков дава „опорки“ на събеседника си какво да се пише по повод Борисов и протестите.

„Сега протест, протест до дупка и го мачкаме Бойко. Виж го вчера плачеше, оправдаваше се, лъже, подсказват му лъжите. Давам ти материали к'во да пишеш“, раздава задачите си обвиняемият Божков.

По-рано става ясно и, че това нито е първи разговор помежду им, нито старт на сътрудничеството между тях. А журналистът дори иска оценка от събеседника си „как е“ нещо, което е публикувал.

„Да. Е, как съм?“, пита Стефанов. Божков обаче не дава еднозначно оценка: „Прочетох ти анализа...“ и следва смяна на темата.

Пътят от агент „Академик“ до „Фрогнюз“

Огнян Стефанов, с когото Васил Божков си говори на „ти“, нарича близък и обсъжда протести и бутане на правителството, е дългогодишен журналист. Той притежава сайта „Фрогнюз“ и защитава ентусиазирано както Божков, така и другия укриващ се – Цветан Василев. Двамата дори си говорят за банкера-беглец, чието мнение често намира място на сайта.

Стефанов и Цветан Василев са въртели „общ бизнес“, стана ясно от материали, отделени от голямото дело за фалита на КТБ. Поради тази причина собственикът на „Фрогнюз“ към момента е подсъдим. Според доказателствата на държавното обвинение, Стефанов е получавал пари от КТБ по волята на Цветан Василев, но не е платил данъци върху тях.

Роден на 11 май 1954 г. в Плевен, Стефанов произхожда от семейство на служещи. Член е на БКП от 1976 г., разбираме от предложението за назначаването му като литературен сътрудник в отдел „Партийно-политическа работа“ в редакцията на в. „Народна армия“ през 1983 г. Офицер от 1979 година и служи като ЗКПЧ на рота 3 години.

„Старши-лейтенант Стефанов има добра марксистко-ленинска подготовка. Отнася се отговорно към задълженията си и изпълнява качествено задачите. Придоби умения за работа с комсомолските дружества, организира и ръководи техните инициативи. Трудолюбив и настойчив е в работата си“, гласи характеристиката за него, приложена към предложението.

Той е бивш агент на Държавна сигурност с псевдоним „Академик“.

Опасни връзки с подземни босове

Наред с Цветан Василев, който допреди няколко години минаваше за „честен бизнесмен“, Стефанов често попада в компанията на мъже с тъмно минало и спорна слава. Самият Васил Божков – Черепа доскоро беше известен като „най-опасния човек в България“. В последните няколко месеца обаче имиджът му беше изпран, а с още малко престараване „леви и десни“ могат да се опитат да го канонизират за светец.

Доста по-безспорна слава има Кокаиновият крал – Евелин Банев-Брендо. Знае се, че именно след вечеря с него преди 12 години Огнян Стефанов стана жертва на побой с метални чукове. Тогава Стефанов оцеля по чудо, но и до днес е въпрос на спекулации кой опасен човек е засегнал журналистът.

Въпрос на недоказани спекулации са връзките му с популярния тогава сайт „Опасните“, който публикуваше информация от службите за сигурност.

Реклама за милиони

Близък приятел и бивш съдружник на Огнян Стефанов е покойният вече бизнесмен Младен Мутафчийски – бивш член на ръководството и на „Слънчев бряг“. През 2010 година гръмна жесток скандал с участието на Мутафчийски, който оказва се, е сключил договор… със себе си.

Историята: „Слънчев бряг“ под ръководството на Младен Мутафчийски подписва контракти с „Фрогнюз“ (на Мутафчийски и Огнян Стефанов) на стойност над 1 млн. лв. Срещу тази сума „Фрог“ трябва да пускат рекламни банери на сайта си и да направят интернет страница на курортния комплекс. (Дали реално е направена такава – историята мълчи.)

Според цитираната информация „Слънчев бряг“ АД е сключило договори за интернет реклама, като по тях са били платени 916 хил. лв. Последният сключен контракт пък е на стойност 864 хил. лв. за срок от 3 години, а при евентуално прекратяване трябвало да бъде платена 50% неустойка от цената.

Автентичността на записите

Въпреки опита на Божков и присъдружните му да отричат автентичността на записа, Огнян Стефанов потвърди, че те са напълно реални.

„Разбира се, че си спомням тези разговори, откривате ли в тях нещо укоримо“, отговаря той на въпрос на БНР. Потвърждение дойде и от „Позитано“ 20, които вместо да отричат истинността им, директно се отрекоха от депутата си Александър Паунов.

Впрочем – каквито и внушения да се опитват да правят близки на Божков кръгове, истинността на разговорите не подлежи на коментар. Записите са направени с редовни СРС-та, разрешени по закон след нужните съгласувателни процедури. Единственият въпрос около тях е кой е мъжът, с когото Божков си говори в четвъртия разговор за едни 30 000 хил. долара (неофициално това е адвокат Захари Томов). Както и защо този запис е по различен от останалите и бил ли е направен от родни служби или с помощта на чуждестранни партньори. (Записите не бяха публикувани преди да бъде дадена „зелена светлина“ с вчерашната позиция на американското посолство у нас.)  


Коментари (62)

Васил Мръсен доносник! Малко са го били. Трябвало повече, че да му дойде акъл в доносническата кратуна!
14.07.2020 20:29 / Отговор
Милена Жал ми е за онези ентусиазирани и почтени млади хора, които ги хванаха за канарчета...
14.07.2020 20:35 / Отговор
Елемаг Никаква жал и милост за тия - напротив, това е най-олигофреничната част от обществото! Казвам го от преки лични наблюдения! Най-долната пасмина между антигербаджиите са точно младите антигербаджии, поне 2 пъти по-неадекватни са от по-възрастните им побратими! Да изгният в слузта на собствената си злобица всички антигербаджии, особено младите олигофренчета на тая прогнила и смъртоносно вредна прослойка!
14.07.2020 21:24
комунисти и агенти вън! Ма пуснете им днеска на мегафон речите на шефа от дубай щото явно им харесва някой да ги оножда,а и всеки ден да им пожелава да саа здрави за се пограви стях и утре.
14.07.2020 21:39
Георги Зашев А аз се питам кой ще дойде ако свалим Борисов? До сега не съм видял конструктивни предложения от никого. `Само свирки, колелета и сценарии на неуспешно реализирали се до момента пишман постановчици. А и както е тръгнало Божков може да се спусне с парашут за министър председател... Надявам се на всички е ясно.
14.07.2020 22:35
Димо Ой Ма пуснете им мачовете - като няма мачове, ще си правят протести с димки, бомбички и всички екстри
14.07.2020 23:28
Жоро 100 Повечето протестанти дори не могат да кажат какво аджеба искат. Iq-то не им "стиска".
14.07.2020 23:34
Иван Точев За ЛУСТРАЦИЯ защо не се говори! Само лустрация ще ни оправи!
14.07.2020 20:37 / Отговор
Емо Левски и Ботев в гроба се обръщат! Отврат!!!
14.07.2020 20:38 / Отговор
Петър Любомиров Курнеля на какво мнение е?
14.07.2020 22:28
бухаахахах бухахахахах........а журналята реват че нямат свобода на словото. тоя ги разби всички взима сухо да реве за свобода после за протести утре министър накултурата ще иска да го сложат?!
14.07.2020 20:41 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема