Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Кралев: „Промяната” се провали, не знам с какви очи искат да управляват отново

Мнения

Кралев: „Промяната” се провали, не знам с какви очи искат да управляват отново

Кралев: Промяната се провали, не знам с какви очи искат да управляват отново - Tribune.bg
Снимка:

„Спортът бе разгромен от Руди Гела и неговата шайка крадци. „Промяната“ водеше война със спорта”

Източник: Труд

- Като лична кауза в тази предизборна кампания обявихте увеличаването на бюджета за национална туристическа реклама от 20 на поне 100 млн. лева. Изпълнима ли е тази цел на фона на данните за растящ дефицит, г-н Кралев, и какъв ще е ефектът конкретно за Варна, която от години се стреми да стане целогодишна дестинация?

- Бюджетът за всеки конкретен сектор трябва да бъде функция от брутния вътрешен продукт на страната. Туризмът е важен сектор в икономиката и със значителен принос към БВП и не виждам причина бюджетът на министерството да е по-малък от 0,1 % от БВП (около 163 млрд. лева за миналата година), което ще даде възможност инвестициите в реклама на българския туристически продукт да бъдат в размер на 100 млн. лева. Това ще ни направи по-конкурентни на останалите страни в региона, които отделят огромни суми за реклама на туристическия си продукт. С мизерните 20 млн. лева бюджет на Министерството на туризма ние не само сме далеч зад Турция и Гърция, но изоставаме значително и от Хърватска.

Най-важното е да се смени качеството на туристическия поток към България. Нашата инфраструктура е готова да удовлетвори потребностите и на по-висок клас туристи. Това може да стане само с адекватна маркетингова стратегия за целевите пазари, за реализирането на която са нужни повече средства. Правителството на Промяната, въпреки невероятно безразборното харчене, което направи, вдигна символично само с 10% бюджета на МТ, което е подигравка със сектора. Браншовите организации също смятат, че предлагания от мен бюджет е адекватен на потребностите на туристическата индустрия. Ползата ще е огромна не само за Варна, но и за всички туристически райони. Повече туристи, с по-големи финансови възможности, които да не се стремят само към наливния алкохол и компромисната храна, предлагани в евтините ол инклузив пакети. Но не е само проблемът с бюджета. Първо трябва се направи одит на дестинацията от чужди компании - анализ и препоръки как да се развива кампанията в дестинацията. После трябва да се приеме национална стратегия по туризъм, план, времеви графици за изпълнение и на база на стратегията да се напишат съответните промени в Закона за туризма, които да са адекватни на потребностите на сектора.

- В разгара на предизборната кампания във Варна и в началото на подготовката за новия летен сезон на дневен ред излезе темата за незаконните бараки на Златни пясъци. Кметът Иван Портних настоя служебният министър на туризма Илин Димитров да отмени схемата за разполагането им, за същото го призова и ГЕРБ/СДС. Смятате ли, че ще има бърза реакция от министъра и стотиците сергии ще бъдат разчистени, преди да дойдат първите туристи и защо политическите Ви опоненти твърдят, че битката за разчистване на курорта е предизборна?

- За политическите ни опоненти разчистването на битака в най-големия курорт по Северното Черноморие може и да е предизборна битка, защото са свързани с Иванкостовите приватизатори на комплекса и с партийни  касички от т.н. златни павилиони, които носят милиони приходи. От 3 години има сигнал срещу бездействието на РДНСК по същия казус. Кметът Иван Портних призова служебния министър на туризма Илин Димитров, който може с един подпис да разчисти тези над 300 незаконни бараки в курорта и да отмени незаконната схема, спусната отгоре, но той се измъкна с някаква проверка, без да уточни кога ще се случи. Да не забравяме, че той тръгна в политиката от Промяната, която е коалиционният партньор на ДеБъ. Община Варна внесе два сигнала в Софийска градска прокуратура как са съгласувани схемите за поставяне на бараките и дали е спазена процедурата съгласно Закона за устройство на черноморското крайбрежие.

- Сочите като свой личен приоритет и увеличението на парите за спорт. Какво е състоянието на сектора в момента?

- Проблемът с бюджета за спорт е аналогичен с този на туризма. Бюджетът за спорт също трябва да бъде изчисляван на база БВП, като справедливата и разумна величина е 0,2 % , което прави около 300 млн. лева, с които да се изгражда нова спортна инфраструктура, да се подпомогнат спортните клубове, които страдат от хронично недофинансиране и да се обезпечи подготовката на топ атлетите ни. Отделно са необходими около 100 млн. лева към бюджета на МОН, за изграждане на спортна инфраструктура в училищата. Физкултурни салони, там където е необходимо, и средно по две спортни  игрища във всяко училище. Спортът е в лошо състояние в момента. Сегашният служебен министър се опита да възстанови отношенията между ММС и спортните организации, но е много трудно. Спортът бе разгромен от Руди Гела и неговата шайка крадци. Правителството на „Промяната“ водеше война с българския спорт. Спортисти, президенти на федерации, спортни клубове бяха газени, унижавани, обиждани. Бюджетът, с който тази шайка крадци разполагаше, беше около 130 млн. лева, докато ние работехме с бюджет между 70 и 90 млн. лева. И нищо не направиха с тези пари. Нито увеличиха парите на клубовете, нито на федерациите, нито дадоха пари за световни и европейски първенства, нито стартираха някой инфраструктурен проект. Източиха НСБ с договори за ненужен софтуер и адвокатски услуги, тотото - с 2 млн. лева за реклама в метрото. Раздаваха проекти на продавачки в магазини и толкова. Весела Лечева стабилизира и нормализира малко отношението към федерациите и клубовете, но положението в тотото остава тежко. Бюджетът на ММС е 140 млн. лева, но пак няма увеличение за клубовете. Само ние от ГЕРБ/СДС имаме ясна визия за развитието на спорта.

- Какви са акцентите?

- Необходимо е рязко увеличение на парите за спортните клубове до 200 %. Ще доусъвършенстваме системата за разпределение на средствата за финансиране на федерациите. Необходимо е увеличение на финансирането на федерациите, като се обърне специално внимание и на успешните неолимпийски спортове и на такива със специфика в спортния календар, като тенис и ски например. Наложително е създаването на специална програма за развитие на колективните спортове, където сме ужасно изостанали. Необходима е реформа в държавните спортни училища за по-добър подбор на млади таланти, качествено образование и по-нататъшна реализация. В спешен порядък трябва да продължи развитието на спортната инфраструктура, процес който бе спрян от правителството на Промяната.

- Във Варна недовършен остана физкултурният салон на 7 СУ „Найден Геров“, чийто старт дадохте като министър. Защо се случи това голямо забавяне? 

- Програмата за физкултурните салони не се случи заради престъпното бездействие на Кузманов и Радостин Василев. През 2020 г. проведохме обществени поръчки, абсолютно редовни, с които бяха избрани изпълнители за строителството на близо 25 салона в цялата страна, един от които е и този в училище „Найден Геров“ във Варна. За да стартира строителството на салоните, трябваше да се проведе поръчка за строителен надзор, която ние не успяхме да проведем, заради края на мандата ни, но подготовката беше извършена преди това от служителите в министерството. При влизането на екипа на служебния министър Андрей Кузманов всичко това беше спряно. Без абсолютно никакви обяснения – шест месеца тази поръчка не беше проведена. Накрая забележете – проведоха я, беше избран изпълнител, беше сключен договор с изпълнителя за изпълнение на строителния надзор, но не беше извършено плащане по този договор, което не поражда правни последици за изпълнение. Междувременно срокът за изпълнение на проектите, който министерството беше разписало с изпълнителите, изтече. За забавянето е виновно Министерството на младежта и спорта.

Това с физкултурните салони е емблематичен пример за тяхното престъпно бездействие. Как може ти да проведеш поръчка и да не платиш за това? Ти забавяш изпълнението на тези проекти и след това казваш – видите ли „ГЕРБ били превели парите напред и затова ги нямало“. Не, парите са тук, строителите искат да работят. Причината да не се случат физкултурните салони и до момента или да се случат като този в „Найден Геров“, който е абсолютно завършен, но не може да бъде въведен в експлоатация, е само една единствена –  престъпното поведение на служебния министър Андрей Кузманов и след това на неговия наследник Радостин Василев.

- Кои са варненските приоритети, за които ще работи ГЕРБ/СДС в следващия парламент? 

- Искам само да отбележа, че тези приоритети могат да се реализират само, ако получим мощна подкрепа на 2 април и успеем да съставим правителство с наш мандат. Всички тези приоритети са стари, но реализацията им бе спряна от правителството на Промяната. Най-важно за бизнеса и туризма е довършването на АМ “Хемус”. От ключово значение за града е и създаването на модерна индустриална зона, която ще осигури нови работни места и по-високи доходи. Изключителен приоритет за града е изграждането на АМ “Черно море”, от която зависи вторият мост над варненското езеро. Изграждането на нова инфекциозна болница и построяването на нова сграда за Математическата гимназия са също важни проекти за варненци. Спортната инфраструктура е също мой личен приоритет.

- До момента социологическите агенции сочат паритет между коалициите ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ. Реални ли са тези данни, според Вас, и смятате ли, че изводите в критичния доклад на Държавния департамент на САЩ  ще окажат влияние върху нагласите на избирателите?

- Нашата социология са пълните зали. Нещо, което аматьорите от ПП и ДБ никога не са виждали. Бойко Борисов обиколи почти цялата страна - до този момент няма зала с под 400 души, дори в най-малките населени места. Ние срещаме същото отношение, където и да отидем - хората настояват да съставим редовен кабинет. Преди дни проведохме откровена среща за проблемите и предизвикателствата в спорта с представители на сектора. Докладът от Вашингтон е показателен за това, че "Промяната” се провали - тяхното управление е символ на корупция и беззаконие. Не знам с какви очи искат да управляват отново.

 - Възможно ли е ГЕРБ/СДС да влезе в бъдещо общо управление с ПП/ДБ въпреки сериозните разногласия по ключови теми, сред които е и бюджетът?

- ПП и ДБ лъжат, че ГЕРБ/СДС ще подкрепи техен кабинет, в който не участва. Борисов заяви многократно, че ние няма да подпишем празен чек! ДБ/ПП са в изолация от всички партии - с кого ще управляват? За кабинет на малцинството са им нужни поне 100 депутати. ГЕРБ има най-голям шанс да сформира редовен кабинет. В последния кабинет не ни достигнаха едва пет гласа.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати