Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Красимир Каменов – Къро – последният Дон

Мнения

Красимир Каменов – Къро – последният Дон

Красимир Каменов – Къро – последният Дон - Tribune.bg

Подозираният в заговор срещу главния прокурор, висши магистрати и полицаи криминален бос е смятан за поръчител, освен на убийството на Любо Полицая, но и на много други знакови разстрели, сред които и този на Георги Илиев

Само допреди две седмици името на Красимир Каменов-Къро бе далеч от популярността на именитите представители на ъндърграунда. Вероятно и заради това, когато главният прокурор Иван Гешев оповести разкритията за готвен заговор срещу него самия, други висши магистрати и полицаи, малцина осъзнаваха мащабите на проблема. А той е, че повече от 30 години след началото на демократичния преход някогашните мутри дотолкова са успели да се приспособят към новия свят, че спокойно уговарят фабрикуването на компромати, наемат лобисти в Щатите, ползват дори евродепутати, инвестират в партии, използват медии като пощенски кутии, за да прокарват интересите си и най-вече да останат извън обсега на наказателните разследвания на магистрати и спецполицаи. 

Всъщност Къро далеч не е случаен, нито безобиден. Той е сред малцината останали „големи фигури“ от криминалния свят на мутрите от зората на демокрацията. Може би една от причините да остане недосегаем е и тази, че от доста време не живее в България, а в ЮАР, понякога и в Дубай. Парадоксално, но изглежда дори и оттам, въпреки разстоянията съумява да контролира хората си у нас. Всичко това дава основание да се приеме, че Къро е един от последните донове на родната „Коза Ностра“. Започнал като част от групировката ВИС и стигнал дотам - със собствения си глас да „поръчва“ главния прокурор на страна член на Европейския съюз, в която съдебната власт трябва да е независима, а върховенството на правото - основна ценност. 

Официалният бизнес

Името на Красимир Каменов-Къро се свързва със собствеността на няколко от най-големите земеделски борси у нас. Твърди се, че свързани с него фирми държат концесиите на най-оборотните плажове по Черноморието. Последното показва и същината на проблема. Плажните концесии се определят с решение на правителството. И след като вече три десетилетия наследници на някогашните ВИС и СИК държат най-известните и посещавани български плажове, то явно проблемът е в държавата или в тези, които я управляват. За Къро се смята, че контролира и най-големите частни паркинги в центъра на София.

И неофициалният

Неофициално името му се свързва дори с наркотрафик, но доказателства за това никога не са представяни. Поне не са известни. И това е логично. Малцина са тези, които са били готови да се изправят срещу Къро. Казват, защото бил много суров, много отмъстителен и жесток. Други му преписват „бащинството“ на легендарната „Бригада на чуковете“ – мутри, станали известни с жестоките си методи за контрол над наркодилърите и особено на онези от тях, които пробват да работят като независими пласьори и са известни в тези среди като „шанаджии“. 

И понеже говорим за „Коза Ностра“, най-големите й печалби се свързват с контрола върху каналите на наркотици от Латинска Америка към Европа. Смята се, че Къро също има размах в тази посока, а теориите на конспирациите достигат дотам, че му преписват закрила на най-влиятелните служби в света, контролиращи пазарите на наркотици от маковите полета в Афганистан до джунглите в Колумбия.

Обвинението

Но Къро остава (поне засега) недосегаем по разследванията за наркотрафик, защото каквато и оперативна информация да имат службите, тя изглежда не е достатъчна, за да бъде обвинен. Всъщност допреди две седмици, никой у нас и не подозираше, че „последният Дон“ може да се окаже пръв другар (вероятно не само по интереси) на политиците, зовящи за отстраняването на обвинител №1. 

От миналата седмица Красимир Каменов-Къро, макар и задочно, вече е обвинен като поръчител на убийството на Любо Полицая. Покушението срещу бившия полицай от софийското Шесто РПУ - Любомир Иванов, бе извършено на 10 май м.г. в сутрешните часове пред блок в кв. „Лозенец“. Убийство, кадри от което всеки може да види в платформите за споделяне на видеосъдържание. Работното обвинение е, че физически извършител на убийството е Кристиян Илиев, а Боян Табаков. Първият е под домашен арест, а вторият на свобода отскоро срещу 10 000 лв. гаранция. Мотивите според разследващите са показателни за отмъстителността на Красимир Каменов – Къро. Една от версиите е, че Любомир Иванов и Къро са се конфронтирали заради машини за нелегална продукция на цигари.  

Списъкът

И макар да е обвинен за поръчителството само на убийството на Любо Полицая, оперативната информация на службите приписва на Къро доста солиден списък от поръчкови убийства. Но каква е истината трудно някой може да каже.

Едно от убийствата, което трябва да бъде извадено от шкафчето със студените досиета, е това на Георги Василев през 2005 г. Става въпрос за бившия шеф на „Паркинги и гаражи“ в София. Предполагаемият мотив е, че Василев не е бил съгласен ВИС да контролира най-големите паркинги в столицата. 

През март 2013 г. Стойчо Стоилов, търговец на зеленчуци, бивш служител на ветеринарния пункт на митницата в „Свиленград“ е пребит до смърт пред дома си в столичния квартал „Редута“. Подозренията са, че поръчката за побоя е свързана с т.нар. „златен гьол“, контролиран от Къро на българо-турската граница. 

Същата година, но в началото, на стълбите пред Съдебната палата в София, докато се движи с охраната си, е прострелян Златомир Иванов – Златко Баретата. Подозренията са, че между Къро и Баретата е имало спор именно за контрола по българо-турската граница, като Златомир Иванов също искал да влезе в бизнеса с проверката на земеделска продукция, внос от Турция.

Началото на 2020 г. недалеч от дома си жестоко е пребит журналистът Слави Ангелов. В съдебна фаза е делото за побоя, по което са подсъдими трима – двама близнаци и още едно лице. Всичките имат връзки с футболни агитки и са смятани за хора именно на Каменов. И макар още в началната фаза на разследването да се смята, че именно той е поръчител, до момента обвинение в тази посока няма.

През април 2021 г. на Околовръстното шосе е прострелян търговецът на автомобили Николай Драгополов. Няколко месеца по-рано собственикът на автокъща губи 8 луксозни автомобила, които са запалени, защото е отказал да плати рекет от 1 млн. лв. на хора на Красимир Каменов. Интересно е, че Къро не е подозиран за ликвидирането на Драгополов, а друг човек, с когото убитият е имал пререкания. 

Преди 13 месеца в покрайнините на София бе убит Боби Белята – Борис Борисов. Начинът, по който е ликвидиран, говори, че той се е познавал с убиеца си. Тогава в медиите за първи път се прокрадва версията, че убийството е заради спор между някогашните партньори Красимир Каменов – Къро и Христофосор Аманатидис – Таки.

Двамата се смятат за наследници на империята ВИС, останала след ликвидирането на лидера й Георги Илиев на 25 август 2005 г. Разследващите тогава проверяват за убийството дори Къро, който имал мотив да елиминира Главния, за да вземе по-голям дял от империята на силовата групировка. 

Различни източници в службите твърдят, че Красимир Каменов-Къро скоро може да се окаже обвинен и за част от тези, а и за други от извършените тежки престъпления през последните десетилетия. Особено след като се оказа, че хора на самия Къро са го записвали как дава нареждания на своите „лейтенанти“ – какво да правят и на кого да плащат. А, ако се съди по активността на медии, за които вече е ясно, че се контролират от Красимир Каменов или поне автори в тях като Димитър Стоянов (за когото бе пуснат телефонен разговор, от който се разбра как се отчита на Къро за „журналистическата“ си работа), може да се окаже, че свидетелите срещу един от последните донове на родния ъндърграунд скоро може да се увеличат сериозно.  


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Какво е отношението ви към готвения ротационен кабинет на ГЕРБ/СДС – ПП/ДБ?
Покажи резултати Скрий резултати