Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Красимир Райдовски за НСО и скандала с президентското семейство: Превърнаха ги в слугинска служба, затова на пътя си правят каквото искат!

Мнения

Красимир Райдовски за НСО и скандала с президентското семейство: Превърнаха ги в слугинска служба, затова на пътя си правят каквото искат!

Снимка:

Интервюто е публикувано в Агенция ПИК

Катастрофа с президентския кортеж на НСО стана в центъра на София. Националната служба за охрана призна дни по-късно за инцидента и обясни, че са се ударили с автомобил на столичанка. Шофьорката на цивилния автомобил е с охлузвания. КАТ санкционирали и двамата шофьори.

"Има леко транспортно произшествие. Екипът е действал според правилата", коментира в петък президентът Румен Радев. Президентшата Десислава Радева се забърка в друг скандал, след като мерцедесът й навлезе в насрещното, за да стигне тя по-удобно до магазин за рокли.

Коментар на бившия разузнавач и шеф на правителствения пресцентър по времето на Жан Виденов - Красимир Райдовски.

- Зачестиха скандалите с коли на НСО и президентското семейство. Какво се случва, г-н Райдовски?

- Точно не мога да знам какво се случва. Но случаят с колата, която навлиза в насрещното, за да стигне по-бързо до магазина, е истинско нарушение на закона. Шофьорът е виновен. Вместо да направи завой надясно, той е решил да влезе в насрещното движение. Но, какво да ви кажа. Още от времето на УБО, чийто наследник е НСО, служителите са свикнали да се държат така, сякаш всичко им е позволено. Но по онова време нямаше мобилни телефони, с които да ги снимат.

- В крайна сметка нормално ли е да ходиш да пазаруваш или да вършиш каквато и да е лична работа с кола на НСО?

- Не е морално. То е въпрос на лично възпитание и манталитет. А НСО е превърната в слугинска служба. И то още от времето на Костов. Жена му Елена Костова ползваше една кола, в която тя се возеше, оперативен автомобил и авангард. Цял кортеж. Движеше се така, сякаш се вози Иван Костов. Това е позорно. НСО разхождаха дакела на жената на Йордан Соколов. Когато аристократите дойдоха от нищото, седнаха на кожените кресла и започнаха да се разпореждат.

- Кога колите на НСО могат да навлизат в насрещното движение?

- Колите на НСО могат да се движат в насрещното, но само когато периметърът е обезпечен. В противен случай нарушават правилниците. То това не е измислено хей така, за разнообразие. Всичко е начертано. И законите трябва да се спазват.

- Има ли нарушение на закона при катастрофата между президентския кортеж и цивилната кола в центъра на София?

- За катастрофата не знам подробности. Не съм се интересувал. Но, ако колите на НСО са се движели със сигнализация, всички са длъжни да се съобразяват с тях. Няма значение, че светофарът за блъснатата жена е бил зелен. Тя е виновна, защото не се е съобразила. Но пак казвам, не знам подробности. Говоря в случая как би трябвало да бъде.

- Казахте, че НСО се е превърнала в слугинска служба...

- Ами как не. НСО трябва да вози само президента, председателя на парламента и премиера. А сега всякакви запъртъци и министри ги ползват. Това не е законно. НСО се грижи за сигурността само на първите трима в държавата.

- Защо тогава НСО охранява Ахмед Доган?

- Ами и аз се чудя. Това е абсурдно.

- Обясненията са, че има заплаха за живота му от чужда държава...

- Като има заплаха, има МВР. Те трябва да го охраняват. Защо НСО?! Доган не е нито министър, нито председател на партия, нито депутат дори. С какво е повече Доган от мене, например? Аз утре може да кажа, че ме заплашват. НСО ще дойде ли да ме охранява?

- Защо трябваше да се крият случаи с президентското семейство? Ако НСО, МВР и президентството бяха съобщили за инцидентите - да си признаят, да си посипят главата с пепел дори, нямаше ли да се избегне скандалът или поне той да стане по-мек? Защо постъпват така странно и създават впечатление за гузност?

- Не знам защо крият. Нищо в България не може да остане скрито. Ако бяха постъпили така, както би трябвало, нямаше да има толкова голям политически скандал.

Интервю на Албена БОРИСОВА  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още