Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Красимир Вълчев: Mиньорите не са се успокоили, искат яснота

Мнения

Красимир Вълчев: Mиньорите не са се успокоили, искат яснота

Красимир Вълчев: Mиньорите не са се успокоили, искат яснота - Tribune.bg
Снимка:

За споразумението с енергетици и миньори Tribune.bg разговаря с народния представител от ГЕРБ Красимир Вълчев.

Г-н Вълчев, успокоиха ли се протестиращите от Стара Загора?

Не мисля, че са се успокоили миньорите. Това, което бе постигнато вчера като съгласие, дава някаква увереност, но все пак то трябва да бъде въведено в действие.

В споразумението има и конкретни срокове, тях ли поставят под съмнение?

Енергетици и миньори отдавна искат яснота. Последните години съм провел много разговори с хората. Те споделят, че не са против прехода, но искат той да е действително справедлив, а не в услуга на частни интереси. Те искат яснота – по години какво се случва. На прехода му трябват първо малко повече години - не две години, а 5-10, за да бъдат създадени алтернативните работни места. Тези алтернативи като производства и технологии да запазят региона като технологичен и енергиен център, и да се случат при прозрачни перспективи.

А защо до момента нито едно правителство не се зае да преразгледа Плана за възстановяване и устойчивост/ПВУ/, както реши парламентът?

Ангажиментът бе подписан лично от Асен Василев през 2022г. Оттогава сме имали две правителства – служебни. Очевидно нямаха желание да предоговарят ПВУ. За сегашното също се съмнявам в неговата ангажираност да преразгледа Плана. Надявам се да ме опровергаят. По-скоро чух как със задоволство обявиха, че пазарът ще закрие въглищните ни централи. Особеното в случая е, че те не работят по изцяло пазарни механизми. Цената на електроенергията от централите се утроява заради цената на квотите, т.е. един непазарен и бюрократичен механизъм влияе върху пазара и то в пъти. Така че ние не може да говорим за пазар, защото ако централите бяха в Одрин и им пращахме въглища по ленти дотам, токът щеше да е много по-евтин, въпреки че е по-далече от Гълъбово.

С какво ще зареждаме електромобилите, то няма базова мощност?

Абсолютно. Колкото и фотоволтаици да инсталираме, на тях им трябва балансираща мощност. Слънцето грее 1700 часа, а годината е 8700, т.е. 7000 часа трябва някой друг да произвежда енергия. И това може да е новата атомна мощност. Да построим нови блокове ще ни трябват 10-15 години, а и атомната централа не може да е балансираща мощност. На атомната централа ѝ трябват два дни, за да вдигне или свали напрежение.

ТЕЦ-овете могат, обаче?!

ТЕЦ-овете са балансиращата енергия. Те поддържат и напрежението на системата, нещо което и енергията от фотоволтаици не може да прави. Така че ние трябва да подходим разумно и да кажем, че не можем без тези мощности. Но затова трябва да имаме ангажирани управляващи, а нашето съмнение е, че те по-бързо искат да ликвидират компрекса „Марица-Изток” заради частни интереси.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати