Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Красимир Вълчев пред Tribune.bg: За предоговарянето на ПВУ е важно да има последователни усилия и от следващите правителства

Мнения

Красимир Вълчев пред Tribune.bg: За предоговарянето на ПВУ е важно да има последователни усилия и от следващите правителства

Красимир Вълчев пред Tribune.bg: За предоговарянето на ПВУ е важно да има последователни усилия и от следващите правителства - Tribune.bg
Снимка:

Има ли вече реални действия от българското правителство за предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост/ПВУ/ в частта енергетика с цел запазването на въглищните ни централи, ще изпълни ли служебният кабинет срока, който Народното събрание му постави, а именно да уточни с Брюксел промените до края на месец март, Tribune.bg се обърна към депутата от ГЕРБ и бивш министър на образованието Красимир Вълчев.

Г-н Вълчев, служебният кабинет прави ли реални стъпки във връзка с решението на парламента за предоговаряне на ПВУ?

Решението на парламента е ясно и оттук нататък важното е да има последователни усилия от това и следващите правителства на страната. Аз се съмнявам, че до края на мандата на служебния кабинет ще има отговор от Европейската комисия/ЕК/. Всеки, който е работил с ЕК, знае, че предоговарянето ще бъде трудно. Те трудно ще си променят позицията. Затова казвам последователни усилия, защото и следващите правителства ще трябва да преговарят. Ангажиментът ни е до 2026г. да отчетем намаляване на емисиите с 40% спрямо 2019г., т.е. може да кажем, че срокът за предоговаряне е до края на 2025г. Трябва да убедим ЕК, че по никакъв начин ние не може да изпълним това изискване без това да доведе до проблеми със сигурността на енергийната ни система, до икономическа криза и до социално-икономически катаклизъм в региона. Дори днес да започнем да инвестираме в технологии за намаляване на въглеродните емисии, тези технологии не могат да бъдат реализирани и да дадат ефект до края на 2025г. Технологиите няма да могат да понижат емисиите реално с 60% предвид базовата 2019г. Така че трябва правителството и всички следващи кабинети много ясно да повтарят на ЕК, че България по никакън начин не може да изпълни този ангажимент. Затова казвам, че са необходими тези последователни усилия. В никакъв случай не бива да затваряме въглищни централи, защото това ще ни направи нетен вносител на електроенергия, ще имаме  намаление на износа и на БВП. Ако България не беше нетен износител, ние днес нямаше да можем да подкрепим бизнеса и домакинствата.

Парите, които ще получим по ПВУ, ще са по-малко от приходите от тези централи, въглищните централи ще произведат повече от това, което ще ни даде Брюксел!?

Да, в този смисъл най-лошото, което може да се случи, е България да бъде задължена да върне част от средствата по ПВУ през 2026г. Но това във всички случаи ще бъде по-малката загуба за страната, отколкото да затворим централите си. Чухме представители на ПП на няколко пъти през годината да ни убеждават, че централите могат да работят сезонно и по този начин да намалим емисиите. Това, обаче, е нещо, което експертите отричат и определят като глупост. Няма как централите да работят сезонно.

Кой ще плаща заплати 12 месеца, а ще работи половин година?

Едното е, че не могат да се запазят работниците. Има т.н. условно-постоянни разходи. Другото е, че не могат да се консервират и разконсервират мощностите всяка година. Третото е, че ТЕЦ-овете поддържат т.н. реактивна енергия на напрежението с цялата електро-енергийна система. Нама как да работят сезонно. Лятото могат да работят с намален капацитет, но това също няма да доведе до изпълнение на ангажимента към Брюксел. Пак повтарям тези 40% на практика са близо 60% спрямо 2021г., например, защото е взета възможно най-лошата база от 2019г., когато въглищните централи са били по-малко натоварени и производството е било по-ниско.

Има и друг довод в наша полза - при подписването на ПВУ страната ни вече е била намалила емисиите си с 40%, но това не е отчетено и не е докладвано в Брюксел!?

Да, така е. Ако крайната цел е Европа да стигне въглеродна неутралност 2050г., то междинната цел към 2030г. е да има 55% намаление на емисиите към 1990г. Тук говорим общо за емисиите от ТЕЦ-ове, от земеделие, транспорт, индустрия. България вече почти е изпълнила тази цел. Единствената друга страна от ЕС, която го е направила, е Румъния. Като се има предвид и фактът, че емисиите, които генерира България са едва 1.5% от общоевропейските емисии, то наистина ще бъде несправедливо и нерационално точно върху нашата страна да бъдат фокусирани тези усилия на Брюксел за икономии. Така че имаме достатъчно аргументи, дано да имаме правителство и политици, които да защитят тезите ни пред Брюксел.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати