Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Кремена Кунева: Трябва да се преосмисли цялата структура на програмата за украинските бежанци

Мнения

Кремена Кунева: Трябва да се преосмисли цялата структура на програмата за украинските бежанци

Кремена Кунева: Трябва да се преосмисли цялата структура на програмата за украинските бежанци - Tribune.bg
Снимка:

"Демократична България" /ДБ/ предлага парламентът да удължи подкрепата за украинските бежанци до отпадането на необходимостта  от нея, какви са мотивите на вносителите Tribune.bg разговаря с народния представител Кремена Кунева.


Г-жо Кунева, освен удължаване на срока на помощта за украинските бежанци ДБ предлага да се промени и подхода на правителството при структурирането на разходваните средства като се определят нуждаещите се бежанци?

Ние предлагаме помощта да продължи, но след като бъдат дефинирани различните социални групи. Помощта следва да се насочва към нуждаещите се, а не както сега всички бежанци да се поставят под общ знаменател - една помощ, която насърчаваше в този период хотелиерския бизнес, а не интеграцията на тези хора. Европа така или иначе предоставя средства, които да се ползват за подкрепа на украинските бежанци, ние искаме парите за временна закрила на тези граждани да се насочат към истински нуждаещите се и по начин, по който те да получат истинска подкрепа, а не проформа да бъдат натикани в определени хотели и бази, от които не могат да получат медицинска помощ, да ходят децата на училище и т.н.

По-важно е тези хора да бъдат подкрепени с механизми за интеграция?!

Различни програми за интеграция и това означава, че трябва да се преосмисли цялата структура на програмата, така че тя да дава краткосрочна възможност на тези хора, които не са със заболявания, които не са възрастни, бременни или майки с малки деца, да започнат работа по места, децата им да ходят на детска градина и училище, а не както сега да бъдат настанявани в бази и хотели. Реално в тях човек не може да се интегрира и да води нормален живот.

Програмата в този си вид работеше първите месеци, когато нямахме изградени механизми да се справим с такава бежанска вълна. Лятото беше един прекрасен период, в който можеше да се направи нова стратегия и от септември тя да заработи. За съжаление, това не се случи. Нашето предложение е при така удължената програма за подкрепа на украинските бежанци до края на февруари, месец преди това служебното правителство да бъде готово с такава нова стратегия, която не просто да изразходва едни пари, с които да се подкрепя хотелиерския бизнес. Съществуващата програма създава и пропаст в обществото - настроихме българите един срещу друг, както и българите срещу украинците. Ние знаем, че голяма част от нашето общество също е поставено в много тежка битова среда. Аз не упреквам тези наши съграждани, които не разбраха, че украинските бежанци почти не получаваха директно средства, като изключим програма "Солидарност", от която се възползваха много малко украинци. 

Очаква се и нова бежанска вълна при увеличаване интензивността на военните действия?!

Сега ще ви кажа какво са направили някои държави - заедно с украинското правителство те са изработили електронни системи, чрез които обменят информация за финансовия статус на въпросните бежанци. Наистина, ако имаш сметка в Украйна, в която разполагаш с 50 000 долара или тяхната равностойност, ще се знае, че статутът ти не е крайно нуждаещ се. В тази връзка ти се предлага информация и механизъм къде можеш да работиш, къде да се настаниш. Правилната информация също е подкрепа. Подкрепата не са само парите. Давайки пари на всички, ние оставяме без подкрепа крайно нуждаещите се - деца, болни, възрастни хора.

Статистиката, например, показва, че с близо 400 са се увеличили ХИВ позитивните у нас и от пристигнали бежанци?!

Така е. Държавата имаше предостатъчно време, за да изработи такава стратегия. И всъщност, не просто да харчим някакви пари, защото ни ги дава Брюксел, а да изградим работещи, ефективни механизми. Освен това има много специалисти, които бягат от войната. Прекрасен пример са медицинските специалисти, които преминаха хиляди през България. Ние, обаче, не облекчихме процедурите си за признаване на техните дипломи спрямо европейските препоръки, което направиха всички държави в Европа. Така тези тесни специалисти, които са търсени в цял свят, напуснаха България, а бяха посрещани още на границата в други държави, бяха настанявани и започваха работа. Ние не направихме нищо за тях, а знаете нуждите на здравната ни система - колко лекари и медицински сестри ни трябват.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати