Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Лъчезар Иванов: Към юни НЗОК е изразходвала 80% от парите за лекарства в бюджета си

Мнения

Лъчезар Иванов: Към юни НЗОК е изразходвала 80% от парите за лекарства в бюджета си

Лъчезар Иванов: Към юни НЗОК е изразходвала 80% от парите за лекарства в бюджета си - Tribune.bg
Снимка:

За протеста на аптеките и дали е възможно излъчването на правителство в рамките на 50-тото Народно събрание Tribune.bg разговаря с народния представител от ГЕРБ-СДС Лъчезар Иванов.

Г-н Иванов, откъде идва проблемът между НЗОК и аптеките, и защо те протестират?

Както винаги, става въпрос за пари. При новоподписания Национален рамков договор/НРД/ има разминаване с финансирането. За януари месец, ориентировъчно, 1.5 млн.лв. са дадени за изпълнение на рецептите. Към юни месец изразходваните средства по това перо са 80% от бюджета за тази година.

Как се получава това?

Получава се така, защото за една рецепта се дават по един касов бон за всяко изписано лекарство. Така за една рецепта вместо 5 лв., например, се дават 15 лв. от Здравната каса. Оттук се явява този проблем, който трябва да се дискутира на едни преговори и да се намери решение на проблема.

Имате ли представа колко са парите за аптеките в НРД за тази година спрямо предишната?

Ще уточня, че парите за аптеките са със 17% повече спрямо 2023г.

Без работещ парламент и без актуализация на бюджета на Касата как ще се плаща на аптеките през второто полугодие?

В момента сме едни редови депутати. Няма здравна комисия. Проблемите в аптечната мрежа ги следя и винаги съм се опитвал да помагам със законодателни промени или с предложения в зала.

Дебатите в парламента за излъчване на правителство не правят ситуацията по-лека, май отиваме на избори?!

Мисля, че народът ни е изпратил тук, за да решаваме проблемите на българските граждани, т.е. би следвало да намерим решение и в диалог държавата да върви напред. Ако 240-те народни представители мислеха затова, следваше да подкрепят правителството, предложено от ГЕРБ-СДС. Законите на демокрацията са такива, че първият, който има най-много депутати опитва да направи кабинет, а всички останали искат да са опозиция. На избори, обаче, партиите се явяват с програма, за да управляват. А в момента никой не иска да управлява, тъй като държавата е обрулена след управлението на Асен Василев като финансов министър от политическа партия ПП.

Оптимист ли сте, че този парламент може да излъчи кабинет?

Не съм оптимист за бъдещето на страната. Нашият лидер Бойко Борисов много ясно заяви, че ако не бъде подкрепен първият мандат, няма да има правителство. Той е абсолютно прав, защото не може една партия да има 16 депутата и да иска да управлява. Егоизмът и инатът на ПП не им позволиха да ни подкрепят. Те погледнаха реваншистки на въпроса за създаване на правителство. Те не са системна партия и според мен са една тройна коалиция сами по себе си, а при предстоящи избори ще продължат да се топят. Така че с гласуването си не ни направиха на нас лошо, а на българския народ, за да докажат като малко дете, че са важни и имат авторитет. Мисля, че народът правилно им отреди място като трета политическа сила, а на следващите избори очаквам да получат още един звучен шамар и освен че няма да бъдат сред водещите политически играчи, ще се стопят като есенен сняг.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати