Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Лиляна Друмева: Борисов и ГЕРБ подкрепят нашата кауза – да не бъдат забравени престъпленията на комунизма

Мнения

Лиляна Друмева: Борисов и ГЕРБ подкрепят нашата кауза – да не бъдат забравени престъпленията на комунизма

Снимка:

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на Съюза на репресираните от комунизма „Памет“ Лиляна Друмева подписаха вчера споразумение за партньорство. Съюзът на репресираните декларира подкрепата си за политиките на ГЕРБ. Пред Breaking.bg Друмева обясни позицията си.

– Г-жо Друмева, бихте ли представили накратко организацията, която представлявате?

– Съюзът на репресираните от комунизма „Памет“ е създаден през 1991 г. В него членуват хора, които са пострадали от комунистическия режим, и техни наследници. Организацията е сред учредителите на СДС и винаги е отстоявала антикомунистически позиции. Каузата ни е да съхраним паметта за престъпленията на комунизма, хората да знаят и да помнят какво е било и какво не бива да се повтаря. Ние не искаме, не сме били и никога няма да бъдем „активни борци против фашизма и капитализма“, искаме просто да се помни какво причини комунизмът на България и българите. Малцина сигурно знаят, но над 1 млн. души са пострадали или засегнати от престъпленията на този режим.

А през последните години виждаме, че се правят дори опити за реабилитация на комунизма и омаловажаване на пораженията, които нанесе на страната.

Напоследък ние в съюза реагираме остро и на това безпринципно русофилство в България. Трябва да помислим за истините на нашата национална съдба, за нашето национално себепознание и тогава да оформим нашата национална философия за развитието на България. Този аспект има дълбоко драматична и трагична съдба. Знаете, че Апостолът на свободата Васил Левски, единственото наше непокварено, чисто знаме, казва, дано да го цитирам точно: Да бъдем хора, на драго сърце да обичаме оногова, който ни показва погрешката.

Добре, комунистите обичали ли са тези, които са им е показвали погрешките. Нима България заслужаваше след толкова много страдания да понесе и варварския експеримент, наложен й от една чужда, съветска държава и наречен „строителство на комунизма“. Да си спомним кой участва в осъждането на Васил Левскип – граф Николай Игнатиев. Носи ли една от най-важните улици в София това име – носи го. Докога ние ще търпим това. Докога ние няма да имаме памет за истинските неща.

Докога ние ще възхваляваме Бузлуджа, докога ще се възхищаваме и ще смятаме за нещо напълно нормално провеждането там на редица изяви и мероприятия на БСП, която всъщност е една болшевишка партия, сменила козината си, наследник на БКП – партията, извършила толкова престъпления в България

– Защо вие и Съюзът на репресираните от комунизма подкрепяте ГЕРБ?

– С г-н Борисов и ГЕРБ направихме контакт още преди да влязат в управлението – когато той беше кмет на София, и оттогава досега винаги сме ги подкрепяли. В тяхно лице ние виждаме съмишленици, виждаме подкрепа и гарант за нашата кауза – да се съхрани паметта за престъпленията на комунизма. Това е и нашият морален императив към ГЕРБ и искаме да бъдат още по-чувствителни по тази тема.

България е член на НАТО и Европейския съюз и Бойко Борисов и ГЕРБ винаги са отстоявали твърдо евроатлантическата ориентация на страната. Разчитаме да бъде запазена именно тази посока на развитие и в бъдеще.

България е бедна страна, вярно е, че понякога нещата се променят по-бавно, отколкото ни се иска, но се променят към по-добро. Икономиката е стабилна. Помните колко беше преди 4 г. минималната заплата, колко беше минималната пенсия, колко бяха учителските заплати и колко са сега. А много хора са забравили, че по времето на Жан Виденов и БСП пенсиите бяха станали 3 долара.

– Социолозите прогнозират победа на ГЕРБ, но ще успее ли партията да състави правителство и да намери евентуално коалиционни партньори според вас?

– Аз по принцип съм Тома Неверни по отношение на социологическите прогнози. Да, ГЕРБ ще спечели изборите, но това не бива да ни успокоява и трябва масово да гласуваме на 4 април. Да си сложим маските и другите предпазни средства и да гласуваме за просперираща, стабилна и опираща на европейските демократични ценности държава. На ГЕРБ е необходима не просто победа, а убедителна победа.  


Топ новини

виж още

Актуална тема