Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Любен Дилов пред Tribune.bg: Не може с 15 депутати да искаш да имаш правителство

Мнения

Любен Дилов пред Tribune.bg: Не може с 15 депутати да искаш да имаш правителство

Любен Дилов пред Tribune.bg: Не може с 15 депутати да искаш да имаш правителство - Tribune.bg
Снимка:

За избора на председател на парламента и бъдещ кабинет Tribune.bg разговаря с народния представител от ГЕРБ-СДС Любен Дилов.

Г-н Дилов, защо трети парламент има проблем да избере своя председател?

Демокрацията е трудна работа. Явно нещо по-простичко трябва да измислим, защото изглежда много изпростяхме всички българи и вече демокрацията ни е сложна. По-прости форми на управление ни трябват. В началото бащите основатели на конституцията тук и последната, и тази приета след промените, се справяха, а ние не можем да се справим. Очевидно в хората е проблемът. Съгласна сте, че проблемът е в хората?!

Да, става въпрос за един председател на парламента, който да ни изпрати на избори, каза лидерът на ГЕРБ. Към избори ли вървим?

То или се постига съгласие, или не се постига. Няма среден вариант. Има един вариант, който е гениален и ще го предложа в зала след малко. Той е да не си играем на избори, а тази нощ около 12.30.ч. госпожа Лена Бориславова да влезе във всички регистри и да попълни, каквото трябва – декларации, състав на правителство, просто да хакне системата. Тя знае как се прави. Какво ще си играем.

ИТН казват, че ще правят експертно правителство с третия мандат?!

Аз казах, че демокрацията е сложно нещо. Не може да имаш 15 депутати и да искаш да имаш правителство. Явно те не разбират смисъла на демокрацията и трябва да търсим по-прости варианти, които ще могат да разберат. Този не го разбират.

Възможно ли е с мандат на ИТН да получим правителство тип „Орбан“?

Това е като сглобяване на прахосмукачка - като опиташ всички други начини, прочети инструкцията. Да прочетем какво пише в конституцията – как се прави правителство, кой го предлага и т.н. Очевидно е сложно за последните няколко състава на парламента.

От БСП не може ли да дойде подкрепа?

То може всичко, но трябва да се спазват елементарни правила. Най-голямата политическа формация предлага председател на парламента, тя предлага кабинет. Всичко друго са екзотики, които гледахме последните години, не ни омръзна и продължаваме с тях.

Сега от "Възраждане" предупреждават, че при избора на патриарх ни грози разкол в Българската православна църква/БПЦ/?

Малко истерично е това. Църквата е консервативна институция, много спокойна, имат си процедури и дори за разлика от нас в парламента си ги спазват. Ще видите, че няма да има разкол в БПЦ. Спокойно!


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати