Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Любен Дилов пред Tribune: Слагам знак на равенство на поведението на Нинова към Дарина Радева и клипа на Слави

Мнения

Любен Дилов пред Tribune: Слагам знак на равенство на поведението на Нинова към Дарина Радева и клипа на Слави

Любен Дилов пред Tribune: Слагам знак на равенство на поведението на Нинова към Дарина Радева и клипа на Слави - Tribune.bg
Снимка:

За бъдещия проект "1934" на режисьора Максим Генчев, за участието на президентската дъщеря Дарина Радева в него и непотизъм ли е това, защо последният филм на режисьора за Ботев е със слаба оценка от публиката, а БНТ ще го финансира пак? Tribune.bg разговаря с депутата от ГЕРБ-СДС Любен Дилов.

Г-н Дилов, как става финансирането на филмови проекти у нас?

Има много начини. Имате идея и може да кандидатствате в Националния филмов център, може да кандидатствате в БНТ, на резлични места. Вие сте на ниво идея в началото и може да получите финансиране за развиването ѝ, защото е добра. Но може и да не получите. Аз по-често не съм получавал, отколкото съм получавал, въпреки че имам впечатляващи успехи в киното и телевизията. После пак има процес за дофинансиране, но никъде не се говори кой ще играе!

А може би Максим Генчев е тъсил пари от частни инвеститори за следващия си проект "1934" и е използвал името на бъдещата "Коканова" - актрисата и дъщеря на президента Радев Дарина Радева?

Най-вероятно. Сега бъдещата "Коканова", аз не искам да съм на мястото на това момиче. Освен че баща ѝ е президент, да носи на раменете си и отговорността да е бъдещата "Коканова"! Не ѝ прави добра услуга Максим. Но от всичко, което се случва, установявам, че той не е много умен, макар че беше прекрасен актьор. В мой сериал е играл и се справи чудесно, направи прекрасна роля. За него като актьор "копче не мога да кажа", но като режисьор имам купища забележки оттук до хоризонта.

Но в неговия филм за Ботев вече са похарчени обществени средства?

Единственото място, където БНТ може да търпи укори, е, че е видяла продукта предварително. Моето обяснение е, че 2023-та е годината на Ботев, а БНТ нямат собствена продукция. Идва човек с готова продукция, няма ги великите режисьори - Тео Ушев не ще да прави такъв филм. Няма кой да им го направи и те казват - той е готов филмът, ще им дадем някой лев, няма да харчим и имаме филм за годишнината на Ботев. Това е  била логиката. На 100% съм сигурен. Изобщо не са мислили дали е добър. Освен това Максим хитро си е подредил целия диалог върху текстове на Ботев, Вазов, че на едно място има и от Яворов, от "Арменци". Цялата тази история е по-скоро забавна, отколкото драматична!

А накрая и соцлидерката се включи в нея при изслушването на шефа на БНТ в парламентарната комисия по култура...

А това ни дойде от изневиделица! На всичко отгоре с Тома Биков бяхме обвинени, че сме едва ли не пропрезидентски хора. Аз даже ѝ казах - "извинявай, аз два пъти съм се явавал срещу този президент, който ти издигаш". Нинова издигна Радев, да не го издигам аз! Два пъти съм ходил срещу него на избори, а да ме обвинява сега с идиотията, че защитавам Радев, който използва служебното си положение в изгода на дъщеря си - непотизъм е думата. Момичето е малко, нито е било на екран, нито е имало някакви роли! 

Целта вероятно е да се засегне Радев?!

Не ѝ прави чест. Аз донякъде слагам знак на равенство на поведението на Нинова с клипа на Слави. С какво се занимаваме сега?! Какви са тези глупости!

На финала нещо ще покаже ли проверка на Сметната палата в БНТ?

Сметната палата не се произнася по целесъобразност. Тя се произнася по законосъобразност, а филмът за Ботев е проблем по целесъобразност - дали е целесъобразно да се финансира такъв проект. Законово съм сигурен, че е "далавера" за телевизията в добрия смисъл на думата. Тя за малко пари получава продукт, който е много по-скъп. Не го плаща, а той става нейн. 

Въпросът е, че публиката не го определя като добър?

А колко добри филми прави годишно България? За щастие съотношението е добро. Спрямо малкото филми, които правим, повече от половината са прилични. Има обяснение за това - дължи се на Националния филмов център и на Киноцентъра - на американците, които вдигнаха критерия, но има и издънки, няма как.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати