Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Любен Дилов за „сглобката“: Ни рак, ни риба, но работеше досега

Мнения

Любен Дилов за „сглобката“: Ни рак, ни риба, но работеше досега

Любен Дилов за сглобката: Ни рак, ни риба, но работеше досега - Tribune.bg
Снимка:

За коалиционното споразумение и ротацията на кабинета Tribune.bg разговаря с народния представител на ГЕРБ-СДС Любен Дилов.

Г-н Дилов, защо досега ГЕРБ приемаше „сглобката“, а преди ротацията настоява за коалиционно споразумение?

Винаги съм твърдял, че това, което се направи, е прекалено интелигентно за българския политически елит. Този ход досега е характерен за доста по-развити общества, където коалиционната култура е на високо ниво. Тук се направи нещо – ни рак, ни риба, но факт е, че работеше досега. Имаше трудности, има много недоволства – в електорат, в депутати, но друг вариант няма към този момент.

Това бе признато, като проучванията показват, че ако има избори, пак това са двете политически формации, които да се обединят в общо управление?!

Какъв по-различен резултат – ГЕРБ-СДС ще имат 5 депутати повече, а ПП-ДБ ще имат 6-7 депутати по-малко, което не променя голямата картина. Да не забравяме, че до нас има война, че сме в тежка криза, че имаме да гоним важни решения заради ПВУ. Има много промени и аз не поставям сред тях конституционните. Например, в нашата сфера културата има промени, които просто трябва да се направят. Ако си позволим още едно закъснение, ще загубим 90 млн. евро  само за културата.

Точно Борисов каза, че проблемите на хората са останали на заден план!

Ние си играем някаква игра на стъклени перли, а хората чакат някакви неща. В моя град Бургас хората чакат санирането. Имат най-много проекти от цяла България – 180 абсолютно готови проекта. Хората и пари са събрали и аз какво да им кажа – чакайте да направим кабинета и ще видим после?! За разлика от много места там санирането дава уникален ефект. Хората си откачат радиаторите, отказват се от парно. Просто такъв е климатът, че като си изолираш добре къщата и климатици не ти трябват, защото пази и от жега.

Съгласен ли сте, че досега имахме един кабинет на „външните работи“, много посещения навън, а каква работа са свършили не е ясно?

Аз доста се озадачих на статистиката, която Борисов изнесе, защото наистина яко пътуване пада. Може би трябва да го оправдаем, че в момента има много общуване с европейските чиновници. Не знам, не съм видял къде са пътували. Впечатлиха ме. Аз съм човек, който много пътува. Да ме биеш по служебна линия при положение, че аз харча яки пари, за да ходя да се гмуркам. Миналата година съм направил 42 000 км само със самолет. За кола, да не разказвам, още толкова.

Вашата прогноза, как ще мине ротацията?

Ще мине по някакъв начин. Ще има сътресения и това е ясно. Има министри, които трябва да си ходят. Очевидно е, че просто не си вършат работата, а защото ги харесвам или не. Ще има напрежение и това е вън от съмнение, защото то е посято. Антагонизмът между ПП и ГЕРБ е много голям, не толкова с ДБ, колкото с ПП, което идва от това, което пося президентът, т.е. тези бури, които жънем са негови. Парадоксалното е, че и двете групи са убедени, че каквато и лоша комбинация да измислят, по-лошо ще е да дадат на президента отново да управлява.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Любен Дилов
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати