Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Любо Огнянов: Ще напусне ли съдебната система Калин Калпакчиев, пуснал на свобода Джок Полфрийман?

Мнения

Любо Огнянов: Ще напусне ли съдебната система Калин Калпакчиев, пуснал на свобода Джок Полфрийман?

Снимка:

Да пускаш убийци на свобода ли е веруюто на Съюза на съдиите в България, къде остава справедливостта, пита журналистът

Едно решение на един съдебен състав окончателно срина доверието в съдебната ни система. Джок Полфрийман, австралийският касапин, който закла 20-годишен български студент, излезе на свобода. При това, не защото е изтърпял 20-годишната си присъда. А заради едно съдебно решение взето от състав воден от Калин Калпакчиев – председателят на Съюза на съдиите в България, се казва в коментар на журналиста и водещ от Канал 3 Любо Огнянов.

Така излезе, че един български живот струва едва 12 години – толкова австралийският сатрап изкара зад решетките. През това време той вдигаше гладни стачки, бунеше затворниците, зашиваше си устата, обясняваше как съдебната система е корумпирана в неочаквано добре организирана медийна акция.

В рамките на една седмица той даде две телевизионни интервюта за най-големите частни телевизии, които бяха излъчени в два последователни дни. Това беше част от позорния сценарий, организиран от сенчести кръгове, връх в който беше номинацията на Джок Полфрийман за „Личност на годината” от Българския хелзинкски комитет.

Та същата тази корумпирана, по неговите думи, съдебна система го погали по главата, издавайки му индулгения за кървавото убийство. И го пусна по живо по здраво 6 години и половина преди да изтече присъдата му.

Във фаталната нощ австралийският касапин наръгва и друго момче – приятелят на Андрей Антоан Захариев, но той оцелява. Всичко това обаче е забравено от съдебния състав на Апелативния съд.

Воден, отново да кажа, от председателя на Съюза на съдиите в България Калин Калпакчиев. Въпросът сега е дали това е примерът, който магистратите в черни тоги трябва да следват? И то точно в седмицата, когато всички политически сили се обединиха около идеята да се ограничи действието на съкратеното съдебно следствие. Което позволяваше на всякакви изроди да си признават очевидно извършеното от тях престъпление и да се отървават със смехотворни присъди, и откровено да се подиграват с паметта на техните жертви.

Джок Полфрийман дори не е осъден по тази процедура. Защо тогава да се ограничава действието на съкратеното съдебно следствие, когато в съда работят магистрати като Калин Калпакчиев, който вместо да раздава справедливост, раздава опрощение. Досущ като онези изповедници в църквата, които могат да простят всеки грях. Дали срещу пари за индулгенции, дали срещу 10 пъти „Отче наш“. Е, австралиецът дори не се моли.

Защо се издават присъди от по 20 години, когато един подобен съдия може да върне на улицата всеки убиец, изнасилвач, педофил и изверг? С либералните си аргументи, че той се е поправил в затвора. Как се е поправил – като си е зашивал устата? Какво ли наказание би дал Калпакчиев на убиеца от Сотиря, който брутално изнасили и уби 7-годишно момиченце. Може би и той ще се поправи след 12 години. Тъкмо ще е навършил 33 години. Може би ще стане човек?

Помните ли убиеца на Вероника? Излязъл от затвора едва преди месец Илиян Здравков, примитивен неграмотен индивид, уби с брадва 23-годишната студентка във Велико Търново. Сигурно и той се е поправил, когато е напускал затвора след шестата си присъда. И сигурно пак е имало някой либералстващ съдия, който се стреми да следи за правата на насилниците, забравяйки жертвите.

Що за правосъдие е това? Каква е тази справедливост? Съюзът на съдиите, оглавен от същия този Калин Калпакчиев, изпрати писмо до европейските комисари преди няколко дни с искане унизителният мониторинг над България да бъде продължен заради опасността, по техните думи, за независимостта на съдебната власт.

Е, това ли е лицето на съдебната власт? Хората, които пускат убийци на улицата, които остават глухи за стоновете на почернените майки и бащи, а се взират в поредния скъпоплатен семинар, финансиран от чужда фондация.

Къде са сега тези апологети на съдебната реформа? Ще окаже ли Христо Иванов политически натиск върху Калин Калпакчиев да напусне съдебната система? Онзи дългокос циганин, който обикаля от протест на протест, ще опъне ли пак транспаранта „Правосъдие за всеки” с искане Джок Полфрийман да излежи докрай присъдата си? Или правосъдието не е за всеки? Десислава Иванчева ще разкритикува ли прогнилата съдебна система в лицето на съдия Калин Калпакчиев?

Надали. Време е съдиите също да прочистят храма на сляпата Темида. Защото сред толкова слепци, някой може да се изкуши и да вземе меча от ръката на богинята на правосъдието. Когато правото се превърне в безправие съпротивата е задължителна.

Време е да си отговорим на въпроса – трябват ли ни такива съдии, които да пускат престъпниците сред нас. Дали не е време за „Чисти ръце” и сред магистратите в черни тоги. За да проверим колко от тях крият под черните тоги своите черни души.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема