Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Любов Панайотова: ЕС ще изведе поуки, след кризата ще имаме обща европолитика в здравеопазването

Мнения

Любов Панайотова: ЕС ще изведе поуки, след кризата ще имаме обща европолитика в здравеопазването

Любов Панайотова: ЕС ще изведе поуки, след кризата ще имаме обща европолитика в здравеопазването - Tribune.bg
Снимка:

Всичко се произвеждаше в Китай, но българското правителство преориентира икономиката да работи ефективно за нуждите на медицината

В момента, когато коронавирусът настъпва в Европа, инстинктът за национално съхранение рефлектира в затваряне на граници. В социалните мрежи се чуват призиви да не се прибират българите зад граници, а съседни Сърбия и Северна Македония направиха това с апел на най-високо държавно ниво. По този повод се обърнахме към Любов Панайотова от Европейския институт, за да говорим за „пост Европа“ и това, което ни очаква след пандемията. 

Не съм ги чула призивите да не прибираме българските граждани, напротив всичките трябва да ги приберем. Там, където са на по-екзотичните места, трябва страните от Европейския съюз, които имат посланици, консулски служби, където ние нямаме, да се отзоват. Нали това е солидарна Европа? Това е ЕС, защото и той преминава през голямо изпитание.

Видяхме, че една политика, която не е координирана на европейско ниво, изведнъж започна да става пъзел от малки политики - национални, едностранни, които не са координирани с останалите. А не може така. Когато едно голямо семейство живее, ние казваме, че това е нашият европейски дом. Затова, когато се говори „за повече Европа“, това е смисълът.

И когато тази криза, „санитарна криза“ я наричат всички, когато отмине, да се предвиди една обща координирана политика точно за такива случаи, какъвто е пандемията, когато има някакви други катастрофи, които да могат да бъдат обхванати на европейско ниво. Ние ставаме една голяма страна. И затова е трудно в този свят, където трябва наистина в тази променяща се обстановка, която става толкова бързо, че ни изпреварва нас хората - и като мислене, и като осъзнаване, да можем да приемем ЕС не като нещо далечно, чуждо, а много бързо да разберем, че това е нашата обща къща.

„Дойче Веле“ дори пита днес какво ще се случи, ако кризата с коронавируса не приключи до лятото?

Да, но поне до лятото трябва да изчакаме, като за лятото имаме предвид юни месец. Нещата, които виждаме в Китай, от където всичко тръгна, са обнадеждаващи. Когато се приемат адекватни мерки, има резултат. Ние, обаче, все още не знаем какво е най-адекватното в този случай, освен тази пълна социална изолация, която наложиха едни страни, които не вярваха в нея и виждаме, че се спазва вече навсякъде, вкл. Великобритания - островът, който напусна Съюза, но много интензивно координира нещата и следи какво става в ЕС. И, дай Боже, до лятото да имаме някакъв отговор.

Освен това отпуснаха се немалко средства от ЕК като финансиране за борба, като разработки и търсене, проучване на ваксини и молекули, и нововъведения в тази сфера. Усилията трябва да бъдат насочени към това ние да осъзнаем този факт, че със затваряне на националните граници не се спира един вирус. Доколкото е необходимо, икономиката дори на забавено темпо да върви, за да не бъде ужасна финансовата и икономическата криза, която ни чака.

Не оставихме ли Италия сама? Русия, Китай, дори Куба ѝ помагат в момента! Те в момента се нуждаят от предпазни средства, респиратори. А Чехия и Полша блокираха доставка за Италия и ги оставиха за себе си, това е факт!

Това е факт, но припомнете си и това малко се говореше, но още в началото на февруари там бяха изпратени много големи количества предпазни средства. Веднага след Китай, основната помощ на европейските страни беше насочена към Италия. Сега те имат самите много сериозни проблеми, но правят всичко възможно. Аз следя много детайлно положението във Франция, защото имам тази възможност по електронен път и виждам как се прави всичко възможно заводите, които правят различни изделия за справяне с тази епидемия, те да работят на пълна пара и денонощно, за да бълват неща, които са необходими, от една страна за Франция, а после и за други страни.

Ето тук се връщаме на тази европейска солидарност. Защото всичко беше ситуирано в Китай като производство и всичките тези заводи, ние смятахме, че това е глобализацията, която ни помагаше някъде някое изделие да бъде малко по-евтино, но сега ние се връщаме. Ние виждаме, че нашата икономика тук, с мерките на правителството отново се преориентира и започна да работи ефективно с подкрепата на държавни поръчки и финансиране за нуждата на медицината.

Вие лично оптимист ли сте, че Европа ще намери сили за общи действия срещу коронавируса, защото лекари призоваха дори за общ подход при реакция на заразяването!

Именно. Аз съм оптимист, че след тази криза ще се изведат необходимите поуки и ще имаме общата европейска политика, която видно ни трябва в тази сфера на здравеопазването. Досега нямаше въобще такова нещо. Всичко се координираше дори през Световната здравна организация.

Любов Панайотова е директор на Фондация Европейски Институт. От 1992 г., в Министерството на търговията и индустрията, се занимава с различни страни на международните дейности и процеса на присъединяването на България към ЕС. Тя участва в преговорите за Централното европейско споразумение за свободна търговия, Европейската зона за свободна търговия и много двустранни споразумения за търговски инвестиции. Зам.-министър на икономиката от 1999 г. до 2001 г. и член на основния екип за присъединяването на България към Европейския Съюз. Лектор по Европейска интеграция с непълно работно време в УННС.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати