Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Малчугани развиват творческите си способности в град Ихтиман

Мнения

Малчугани развиват творческите си способности в град Ихтиман

Снимка:

В общинския детски комплекс се обучават 450 деца от различни възрасти

Eдин прекрасен център в град Ихтиман дава възможност на деца и тийнейджъри да развиват своите творчески способности, да намерят своето призвание и да следват мечтите си. Става въпрос за Центъра за подкрепа на личностно развитие – Общински Детски Комплекс Ихтиман с директор г-жа Валентина Петрова, която е събрала на едно място екип от талантливи учители, педагози с различни школи - ,,Приложни изкуства и Живопис“ с ръководител г-жа Вера Димова, "Изобразително изкуство" с ръководител главен учител д-р Елена Серева, ,,Английски език“ с ръководител г-жа Цветанка Атанасова и ,,Футбол'“ с ръководител г-н Георги Караджов.

Благодарение на техния професионален опит и всеотдайното им отношение към работата, децата правят първите си крачки и развиват своите умения в изкуството, науката, езика и спорта.

В общинския детски комплекс се обучават 450 деца от различни възрасти, обхванати са мъничетата от всички детски градини, подготвителни групи в училищата, ученици от 1-ви до 12 клас. Дейностите с тях освен през учебно време, продължават и през летните месеци, когато времето им отново минава в занятия, свързани с изкуството, език, спорт, възпитателни игри, организирани пленери и други мероприятия.

ЦПЛР-ОДК ИхтиманЦПЛР-ОДК Ихтиман

ЦПЛР-ОДК ИхтиманЦПЛР-ОДК Ихтиман

ЦПЛР-ОДК ИхтиманЦПЛР-ОДК Ихтиман

„Редно е да се похвалим с новината за спечелен проект на стойност 20 000 лв. по Национална програма „Предоставяне на съвременни условия за подкрепа за личностно развитие“ на МОН . Ще бъдат закупени художествени материали, оборудване на главен кабинет, технически средства и други“, заяви г-жа Валентина Петрова.

От Tribune.bg се срещнахме с един от преподавателите в центъра - г-жа Вера Димова към школа по "Приложни изкуства и Живопис", която работи с ентусиазъм и много любов със своите възпитаници.

„Радостна съм, че преподавам изкуство и работата ми е свързана с обучение на деца. Децата са толкова естествени и откровени. Взирайки се в детските очи сякаш преминавам в един честен, чист, по-добър свят.

ЦПЛР-ОДК ИхтиманЦПЛР-ОДК Ихтиман

ЦПЛР-ОДК ИхтиманЦПЛР-ОДК Ихтиман

Хубаво е човек да запази от детското в себе си“, споделя тя.

„Децата ме зареждат с положителна енергия, а когато се чувствам изтощена, то е приятна умора, защото си дал частица от себе си там, където трябва. Да научиш едно дете да гледа на света като на красива дъга и да търси от по-свежите и весели цветове на житейската палитра  е прекрасно“, признава с усмивка Вера Димова.

ЦПЛР-ОДК ИхтиманЦПЛР-ОДК Ихтиман

Тя обучава деца от различна възраст - от 5 до18 години. За най-малките уроците се осъществяват на място в детските градини,  където дечицата се учат на различни творчески умения - да рисуват, изрязват, лепят, моделират и т.н.По-големите ученици посещават часовете по „Приложни изкуства и Живопис“ в учебния център. Там те се подготвят и участват в различни конкурси, както национални, така и международни, от които постоянно носят награди и грамоти.

ЦПЛР-ОДК ИхтиманЦПЛР-ОДК Ихтиман

ЦПЛР-ОДК ИхтиманЦПЛР-ОДК Ихтиман

ЦПЛР-ОДК ИхтиманЦПЛР-ОДК Ихтиман

Децата от центъра участват и в много проекти, като един от последните е „Ихтиман – Цветен и красив“.

„По този проект се изработиха  разнообразни картички и пана, в които бяха вмъкнати растения и семена. Част от картичките бяха подарени на лекари и сестри от МБАЛ гр. Ихтиман . Този жест трогна и усмихна много лица. Картички получиха учители и родители“, разказа г-жа Димова.

ЦПЛР-ОДК ИхтиманЦПЛР-ОДК Ихтиман

ЦПЛР-ОДК ИхтиманЦПЛР-ОДК Ихтиман

През месец юни тя е ръководила и лятно обучение в центъра.

„То премина в занимания от понеделник до петък със спазване на необходимите епидемични  мерки. Особен интерес за децата представляваше  работата върху платно, фазер и други повърхности. Похватите и умението да смесват цветовете, да съумяват да ги съчетават в чудни художествени композиции им доставя голямо удоволствие. Учениците допринесоха и за фасадната визия на сградата. Изрисувахме стълбището и направихме цветни пана със сезоните в стилизиран модерен вариант, които красят лицето на нашия прекрасен център“, разкри още Вера Димова.

ЦПЛР-ОДК ИхтиманЦПЛР-ОДК Ихтиман

ЦПЛР-ОДК ИхтиманЦПЛР-ОДК Ихтиман

ЦПЛР-ОДК ИхтиманЦПЛР-ОДК Ихтиман

Извън учебния център г-жа Димова продължава с АРТ заниманията. Тя  е художник - живописец . Участва в редица изложби, биеналета, благотворителни ротъри балове, конкурси. Обича да работи с маслени и акрилни бои. Прави стенописи, рисува върху текстил, а понякога я канят като гримьор в киното.

„Много е важен примерът, децата се интересуват от това което правя, от моето изкуство, това помага те да ме възприемат като по-близък човек, на който да се доверят“, категорична е тя.

ЦПЛР-ОДК ИхтиманЦПЛР-ОДК Ихтиман

ЦПЛР-ОДК ИхтиманЦПЛР-ОДК Ихтиман

Често пъти се организират посещения в музеи, галерии и други културни институции. Не на последно място е и детската игра, по време на междучасието. Дворът на центъра се огласява с детски песнички и смях.

ЦПЛР-ОДК ИхтиманЦПЛР-ОДК Ихтиман

ЦПЛР-ОДК ИхтиманЦПЛР-ОДК Ихтиман

ЦПЛР-ОДК ИхтиманЦПЛР-ОДК Ихтиман

„Организираме изложби, на които обсъждаме и анализираме нашите произведения. През годината участваме в благотворителни базари, децата подаряват свои картини, които се закупуват, което допринася за определена важна кауза. Миналата година взехме участие в благотворителен базар в Сити Марк арт център град София, който беше на коледна тема. Сега участваме в конкурсите "Рицарят в мен" в град София и "С очите си видях бедата". С нетърпение очакваме дали  тази година ще има наградени наши деца“, споделя Вера Димова и добавя:

„И най- важното, Пожелаваме си една здрава и добра учебна година за всички!“                                                                                                                               


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема