Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Маноил Манев пред Tribune.bg: Бъдещите „творчески планове“ на Радев трябва да притесняват управляващото мнозинство

Мнения

Маноил Манев пред Tribune.bg: Бъдещите „творчески планове“ на Радев трябва да притесняват управляващото мнозинство

Маноил Манев пред Tribune.bg: Бъдещите творчески планове на Радев трябва да притесняват управляващото мнозинство - Tribune.bg
Снимка:

Съветвам г-н Петков да обясни „успехът в Македония“ на българите там, на историците в България и на българското общество като цяло, заяви депутатът от ГЕРБ-СДС

Интервю на Tribune.bg с народния представител от ГЕРБ-СДС Маноил Манев за заявките, които отправи вчера към българското общество Румен Радев, визитата на премиера Кирил Петков в Република Северна Македония и резултатът от нея, както и липсата на законодателна инициатива до момента от страна на управляващата коалиция.

 

Г-н Манев, какви послания чухме вчера от президента Румен Радев, след като с Илияна Йотова положиха клетва за втория президентски мандат?

Ако трябва да бъда кратък, никакви послания не чухме. Чухме прословутите му нападки, свързани винаги с обслужване на две неща – неговото лично его и за съжаление щенията му за в бъдеще време какви „творчески планове“ си е изградил. Сега обаче, ако влезем в сериозния коментар, от тези бъдещи „творчески планове“ на президента трябва да се притеснява новото парламентарно мнозинство или управляваща коалиция, защото съдейки по цялостното поведение на Радев, проблемите с „изчегъртването“ са на тези, които сега управляват. Негови анализатори, които обичат да коментират неговите виждания за политиката, твърдят, че той трябва да има оперативни възможности да командва, което се вижда и от обръщението му вчера и от много други неща. А това преминава през противостоене на управляващите. Така че, да видим какво ще се случи.

 

В този ред на мисли Румен Радев вчера акцентира в речта си върху това, че са необходими конституционни промени и също така заяви, че ще подпомага правителството, но ще бъде критичен както към законодателната, така и към изпълнителната власт, как бихте коментирали?

Това казвам, бъдещите „творчески планове“ на президента са свързани с огромни проблеми за управляващото мнозинство. Това е факт. Дали го виждат и дали го усещат новите управляващи, е тяхна работа.

 

Какво смятате за визитата на премиера Кирил Петков в Република Северна Македония? Знаете вчера той заяви, че е постигнат голям успех.

Съветвам г-н Петков да обясни на българите в Северна Македония, на историците в България, на българското общество като цяло, дали думи като „фашизъм“, признаването, че някакъв вид фашизъм някога е бил свързан с България, са някакви успехи. Това да го обясни на тях. Г-н премиерът не може да се излекува все още от това, че говори не на предизборни събрания, а говори като министър-председател на България и като такъв, всяка негова дума има директно влияние върху позицията на страната ни във външнополитически и вътрешнополитически план. Свършиха времената на общите приказки. Така че, успехът в Македония нека да се опита да го обясни на българското общество, на българските историци, на българите в РСМ. Не ми се говори за нещата, които чух - териториални претенции от Македония към България нямало да има, самолет щял да лети, това са смешни неща!

 

Критиката на ГЕРБ-СДС е липсата на законодателна активност от страна на управляващото мнозинство, а те от своя страна се оправдават, че твърде малко време е минало от началото на мандата им. Какво е мнението Ви по този въпрос?

Нали има анализи, щом има анализи всичко ще е наред! Това много ми прилича на онази българска фраза „Татко ще ми купи колело, ама друг път“ от филма „Куче в чекмедже“. Но това време свършва. Хората живеят в много трудна ситуация, всички. Ток, газ, инфлация – това с анализи няма да стане!

 

Вие като опозиция какви действия ще предприемете, за да тръгнат процесите в държавата в положителна посока, имайки предвид настоящите кризи и задънената улица, в която страната се намира?

Изключително важно е да отбележим, че ние като опозиция правим това, което трябва да прави опозицията. Ще внасяме наши законопроекти, ще показваме слаби места, ще имаме нашата законодателна инициатива, но е време да стане ясно – кой носи отговорността. Опозицията не може и не трябва да носи отговорност за това, което прави правителството. Не заради друго, а защото всъщност, когато правителството не иска да чува опозицията, то трябва да си понесе отговорността. Само че, това става ясно, когато извършваш действия. Когато правиш анализи, няма как да стане ясно!  


Топ новини

виж още