Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Маргарита Димитрова: Всички изкуства да бъдат на едно място - това е философията на Аполония от първия момент

Мнения

Маргарита Димитрова: Всички изкуства да бъдат на едно място - това е философията на Аполония от първия момент

Снимка:

Специален акцент на Аполония 2019 ще бъде отбелязването на 75-ата годишнина на рок легендата Кирил Маричков

Интервю за Tribune.bg с Маргарита Димитрова, артистичен директор на Празниците на изкуствата Аполония по повод 35-ото юбилейно издание на фестивала

35 години Аполония, какво да очакваме от тазгодишното юбилейно издание, кои са акцентите в програмата на фестивала?

На това издание всички събития, които са над 75, са изключително бавно, точно и методично подбирани, защото искаме юбилеят, макар и само 35, да е като юбилей. Няма събитие, което случайно да е попаднало в нашата програма. Но като ме питате за нещо, което да е по-различно в този момент, мога да започна с откриването на фестивала. Това е участието на балет „Арабеск“. Те имаха наскоро голяма годишнина – 50 години откакто съществуват. Това беше и поводът, за да ги поканим да направят и нашето откриване на 29 август. Това е една вълнуваща, обща работа, която ние имаме през годините, защото те много пъти са били при нас в Созопол и винаги са били посрещани с възторг и радост от публиката! Така че, изборът беше направен много бързо. Както казах, наистина в програмата на фестивала са включени много силни събития от изминалия сезон. При класическата музика направихме една особена програма – само на струнни инструменти. Тук участват едни изумителни, талантливи български цигулари, виолончелисти, арфисти, китаристи, все музиканти, които са свързани със струнните инструменти.

По отношение на киното ще предложим много интересни игрални и документални филми. Много се радвам да кажа, че започваме с филма „Да ходиш по вода“ на режисьора Андрей Паунов. Всъщност това е филмът, посветен на Кристо. Другите заглавия са „ Дворците на народа“ , „Трептящ“ - един абсолютно премиерен филм на Владимир Тодоров, който ще бъде показан за първи път при нас в Созопол, „Снимка с Юки“ на Лъчезар Аврамов. И още-  „Ирина“ на Надежда Косева, „Можеш ли да убиваш“ на Иван Ничев, „Гешев“ на Васил Барков, „Изкушението Павел Койчев“, посветен на нашия голям скулптор, който преди две години взе наградата на Фондация Аполония и не можехме да не уважим филма на Владимир Люцканов и присъствието на Павел Койчев отново в Созопол. Не на последно място е един весел, слънчев филм – „Лятото на обичайните заподозрени“ на режисьорката Камелия Петрова, с който всъщност приключва нашата кино програма. А самите Стефан Вълдобрев и обичайните заподозрени ще имат концерт при нас на 30 август.

Много юбилеи ще бъдат отбелязани по време на това юбилейно издание на Аполония, разкажете ни малко повече?

Специален акцент на Аполония 2019 ще бъде отбелязването на 75-ата годишнина на рок легендата Кирил Маричков с празничен концерт на супергрупата „Фондацията“. Събитието ще се състои на 6 септември на сцената на Амфитеатър Аполония. Смятам, че участието им ще бъде много силно и много знаменателно. Те са наши приятели – „Фондацията“ и Кирил Маричков, и всъщност първият концерт, който те направиха официално като формация, наречена „Фондацията“ беше при нас в Созопол преди 5-6 години. Така че, ще празнуваме с Кирил Маричков неговия скромен юбилей. Другият юбилей, това е 85 години от рождението на Крикор Азарян. Той ще бъде отбелязан с постановката „Чехов х 3“ на театър „Азарян“, която ще бъде представена на 2 септември.

Има и друга интересна юбилейна вечер. Тя е в първия ден от празниците на изкуствата – 29 август, когато цигулковото дуо Ангел Станков и Йосиф Радионов, които празнуват 45 години съвместна творческа работа, ще свирят при нас. Интересно е това, че те бяха едни от първите музиканти, да не кажа първите, които свириха преди 35 години в Созопол.

Как през годините се промениха тези емблематични празници на изкуствата, какви бяха в началото и какви са днес?

Не мога да кажа, че сме се променили. Само дето малко сме поостарели, пораснали с 35 години. Но всъщност формулата и това, което е заложено от първия момент, е всички изкуства да бъдат на едно място, това е философията на фестивала. Това е от първия момент на създаването, т.е. преди 35 години и продължаваме и днес по този начин. Мисля, че с това нашият фестивал съчетава всички останали фестивали. Разбира се, добавяме много нови неща, като например Детска Аполония. Тя е дело на сдружение „Духовно огледало“. Те ще празнуват при нас своята 15-годишнина откакто съществуват. Има и много други форми като едни изключително интересни срещи със заглавието „Цената на успеха“, които вече от много години привличат публика, защото винаги има много интригуващи личности, които разказват за пътя си към творческо израстване. Въобще има най-различни допълнителни форми, които само обогатяват Празниците на изкуствата Аполония.

Нека поканим жителите и гостите на Созопол на този своеобразен маратон на изкуствата!

Бих им казала да се чувстват щастливи, така както ние се чувстваме винаги, когато започне нашият фестивал. Нека да дойдат и да усетят настроението на този прекрасен български фестивал!  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема