Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Мартин Димитров: Ако разрешат износа на продукти от преработения в Бургас руски петрол, има опасност цените да скочат

Мнения

Мартин Димитров: Ако разрешат износа на продукти от преработения в Бургас руски петрол, има опасност цените да скочат

Мартин Димитров: Ако разрешат износа на продукти от преработения в Бургас руски петрол, има опасност цените да скочат - Tribune.bg
Снимка:

Какво позволява като търговска дейност на рафинерията в Бургас дерогацията от ЕК на доставката на руски петрол у нас и как това ще повлияе на цените на горивата на българския пазар, Tribune.bg разговаря с депутата от "Демократична България" /ДБ/ Мартин Димитров.

Г-н Димитров, има ли ограничения за износ на продукти от рафинерията в Бургас, произтичащи от дерогацията на Брюксел по отношение на доставката на руски нефт за нашата страна?

Не сме разбрали какво е становището по въпроса на Европейската комисия/ЕК/, мисля аз. Има изказване на говорителя на Комисията. Затова настояваме за писмена позиция на ЕК, която да е обвързваща за служебния кабинет. Той нарочно не иска такава, за да си правят техни интерпретации. Мнението на говорителя на ЕК не е обвързващо за служебния кабинет. Аз съм пуснал вчера писмено запитване към министъра на енергетиката с искане за официална позиция на ЕК. Този, който ти е дал отстъпката и правото да внасяш руски петрол, трябва да ти каже как се процедира. Иначе моето тълкуване е, че ние нямаме право да изнасяме продуктите от руския петрол, защото идеята на отстъпката е, че е териториално за българските потребители. Иначе, ако всеки можеше да внася и после да изнася където си иска, то тогава какъв е смисълът от санкциите, разбирате ли?! Но, ако министърът на енергетиката не поиска такова становище от ЕК, предупреждавам го и чрез вашата медия, ние ще го вземем през Радан Кънев от ЕП. Нека министърът да знае, че няма измъкване от това. Те нарочно не искат становище, което да казва какво се случва. Иначе, ако разрешат износа на продукти от преработения в Бургас руски петрол, има опасност цените да скочат. Вижте, както сега има голямо търсене на дизел, ако разрешим износа му, те ще го изнесат за съседните страни, където цената му е по-висока.Тогава какво ще стане с цената на дизела за родните потребител - ще скочи.

Виждате ли скрити договорки в тази посока от решението на "Лукойл" да плаща данъците си у нас?

Печелят враме според мен, нищо друго. Това са обещания, които дали ще се изпълнят е въпрос на последващо решение. Ние трябва да осъществим максимален натиск върху служебния кабинет за официална позиция на ЕК, това е първо, и второто- трябва да направим максимума цените на горивата за българския пазар да паднат, а не да се качат, защото това е свързано с растежа на икономиката. Високите цени на горивата спират растежа. 

Независимо, че компенсацията от 25 стотинки на литър гориво остава засега до края на годината, а се очаква и да продължи до Нова година?

Ако цените нарастват, какъв е смисълът, бих попитал?! Това има смисъл, ако цените се запазят или намаляват. 

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети