Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Мартин Димитров пред Tribune: Служебното правителство има права и задължения като редовен кабинет

Мнения

Мартин Димитров пред Tribune: Служебното правителство има права и задължения като редовен кабинет

Мартин Димитров пред Tribune: Служебното правителство има права и задължения като редовен кабинет - Tribune.bg
Снимка:

За решението на Народното събрание да задължи служебния кабинет да внесе подготвените от него законопроекти по Плана за възстановяване в деловодството на парламента Tribune.bg разговаря с депутата от "Демократична България" Мартин Димитров.

Г-н Димитров, как си обяснявате решението на служебния кабинет да не внесе бюджет за 2023г., да предложи две тарифи за ток и да се откаже от тази стъпка. Сега се наложи дори НС да го задължи да внесе в деловодството на парламента всички закони, приемането на които ще направят възможно второто плащане по Плана за възстановяване?

Те по закон са задължени да внесат бюджета за следващата година. Законът за публичните финанси не прави разлика между редовен и служебен кабинет. Служебният кабинет започва да се държи в посоката парламентът да се оправя, ние сме само служебно правителство. Те имат правата и задълженията на редовно правителство. 

Кои са важните задачи в сферата на финансите според вас?

Няколко неща са важни - антикризисните мерки, плащанията към уязвимите групи. Ето те подготвиха две тарифи за тока с уговорката, че ще го направят за парното и газа, но се отказаха. Това показва несериозно отношение по темата.

Ние не знаем кой е енергобеден, за да го подпомагаме?!

А трябва. Трябва да фокусираме плащанията много точно.

А по отношение на пенсиите?

Спрямо пенсиите трябва да се приложи Швейцарско то правило. Това сме обещали на хората, обещали сме го. То води до 12-13% увеличение на пенсиите другата година, което ще е два пъти над инфлацията.

Как ще подпомагаме бизнеса?

Най-важната ни задача в това отношение е догодина да продължи растежът на икономиката. През 2023г. част от света ще изпадне в рецесия. България, ако продължи и отбележи ръст от 3% дори, това ще бъде успех в такава среда. 

Как да го направим?

Няколко неща - първото е да не се увеличават данъците, което е наша много важна теза, защото има желаещи да ги вдигат. Бюджетният дефицит да бъде сложен под контрол и дефицитът да е около 3%. Никой не казва, че не трябва да има дефицит. Въпросът е да бъде в разумни граници. На следващо място са парите от Плана за възстановяване - те трябва да дойдат и да бъдат инвестирани, а реформите, свързани с тях, трябва да бъдат направени. Без такива оправдания, че сега е много сложна политическата обстановка.

Затова ли служебният кабинет не внася законопроектите по Плана за възстановяване?

Аз съм за това да бъдат задължени да ги внесат.

До седмица?

Да, аз съм за това да ги задължат. Парламентът е върховен орган и може да задължи кабинета каквото реши.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати