Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Мерки, маски и мигранти

Мнения

Мерки, маски и мигранти

Мерки, маски и мигранти - Tribune.bg

Владислав Апостолов, коментар специално за Tribune.bg

От едно известно време големите корпоративни медии, „експертите с експертиза“, нахъсаните политици и още по-превъзбудените активисти третират всяка съпротива срещу строги мерки, маски навсякъде и задължителни ваксини като геноцид на квадрат. Световни знаменитости търсят внимание с призиви да не се дава каквато и да е била медицинска помощ на неваксинирани.

Вече няма само анти-ваксъри, но и анти-маскъри. Разстила се монументално усилие за поставяне на знак за равенство между хора, които не са особено ОК с това да носят задължителни две маски на слънце в празен парк и такива, които чакат Бил Гейтс да забрави човешката си форма и да се яви в пълната си рептилска униформа. И това равенство не е от онова „доброто“ и прогресивно равенство, в чието име се събарят статуи, уринира се върху мемориали, правят се специални броеве на грантови издания и се легализират престъпления.

Добре, де. Разбираме ги донякъде. Или поне може да пробваме мисловен експеримент, в който тези не са тоталните фанатици. Явно изпитват наистина панически страх от неваксинирани хора без маски, които имат съвсем други представи като чуят фразата „буустерна доза“. Но май е само явно.

Защото, за съжаление, целият медиен кабуки театър под международен надслов тип „Лошите избиратели на Тръмп в САЩ, Брекзит в Англия и всеки Ганьо от Балкана убиват невинни всеки ден“ съвпадна с геополитическата криза в Афганистан. Оказа се, че за рекордно кратко време из Запад трябва да се заселят стотици хиляди млади мъже, за които маските и ваксините са почти толкова непознати думички, колкото са правата на жените и прайд парадите.

Всички видяхме кадри от катастрофалните опити на администрацията на Байдън да евакуира американски граждани и съюзници от падналия в талибански ръце Кабул. Снимките от товарни самолети, препълнени с основно млади афганистанци, добрали се по един или друг начин до летището, разказват по-реалистична история от всеки фейлетон, маскиран като репортаж на „престижна“ корпоративна медия.

Тези млади афганистански мъже не бяха с маски. Бихме се обзаложили, че не са и ваксинирани. Не и с втората доза, какво остава за първата буустерна инжекция. Даже май изобщо не са чували за ваксинация. Да си кажем честно - нямаше и дистанция в самолета. Но това не попречи на полетите да тръгнат към скованата от ковид-страх западна цивилизация.

По всички модерни медийни правила докарването на хиляди неваксинирани хора от страна с меко казано минимални хигиенни стандарти и никакви мерки трябваше да бъде посрещнато меко казано критично. Цялата екосистема от издания, партии и организации вече трябваше да е натикала в милиони гърла фразата „Суперспредърите от Афганистан“, както го направиха за хора, посетили мач, реч на Тръмп или ДеСантис в САЩ, или за протестиращи срещу поредния вечерен час европейци.

Е, не се случи. Мегафоните, които обвиняват обикновения Рон, Ханс или бай Иван в геноцид заради липса на маска в метрото, или след събиране с приятели по повод, пропуснаха историческия шанс да критикуват идващата със самолети от Кабул хуманитарна катастрофа.

Колко ковид може да разнесат стотици хиляди млади мъже от Афганистан, разпръснати из по-добрите места на „демократичната демокрация“? Дори не се опитвайте да питате, расисти!

Помним какво се случи с размириците след смъртта на рецидивиста Джордж Флойд. Всички влюбени в мерките, маските и дистанцията организации в един глас се обявиха за още размирици и дори успяха да пробутат някакви „мики маус“ проучвания, според които расовите бунтове дори са намалили случаите на заразяване. Да, това се случи. Това нещо е документирано.

Същият механизъм за манипулация ще се използва и за идващата мигрантска вълна. Средният свободолюбив европеец все още ще бъде „масов убиец без маска“, но непроверените и неваксинирани мигранти от Афганистан – а и други такива места покрай тях – ще бъдат имунизирани от медийна или политическа критика.

Нещо повече. Гответе се за момента, в който грант съсловието ще слее обвиненията в анти-маскърство с тези в ксенофобия. „Значи не само нямаш трета буустерна доза и две маски на лицето, но още не си предложил и работа на мигрант от Афганистан в семейния магазин? Хитлер е като Елмо от „Улица „Сезам“ в сравнение с теб, ти геноциден Ганьо!“

Ах, колко ни се иска всичко това да е сатира и безумно преувеличение без шанс да се случи реално. Само почакайте. Мерките, маските и мигрантите ще се „коалират“ в общо послание, което превръща очевадните противоречия в трагикомични заглавия и закони.

***

Владислав Апостолов е автор и журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни медии. Културен редактор във вестник “Труд”. Коментатор в bTV и БНР. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство с третия мандат?
Покажи резултати Скрий резултати