Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Зайкова: Сърцето ме боли как политиците рушат България, всеки трябва да остави егото си вкъщи

Мнения

Зайкова: Сърцето ме боли как политиците рушат България, всеки трябва да остави егото си вкъщи

Зайкова: Сърцето ме боли как политиците рушат България, всеки трябва да остави егото си вкъщи - Tribune.bg
Снимка:

За цените на тока, инфлацията и усилията на политическите партии за съставяне на правителство Tribune.bg разговаря с г-жа Мика Зайкова - български икономист, синдикалист и народен представител в XLV - то и XLVI - то Народно събрание.

 

Г-жо Зайкова, служебното правителство е все по-близо до въвеждането на две тарифи за тока на домакинствата. Мярката вече е обсъждана на заседание на Кризисния щаб миналата седмица, а прогнозите са, че токът за бита сериозно ще поскъпне от следващата година. Как ще се справят домакинствата?

Правителството на Гълъб Донев се мъчи да намери някакво междинно решение, за да не поскъпне драстично тока за бита. Най-добре е да има регулиран ток, защото България е най-бедната страна в ЕС и не забравяйте, че днес е Денят за борба с бедността. Правителството на „Петков“ е поело ангажимент в Плана за възстановяване да отпадне регулираният пазар на електроенергия за домакинствата и цените изглеждат непосилни за повечето от тях. Служебното правителство няма правомощия, иначе, овладяването на поскъпването минава през промяна в Плана.

Аз, например, живея в блок, в който няма комини. Има само електрически ток. Само че, тези киловати /б.р. 250 месечно/, които служебното правителство е предвидило за потребление на по-ниска цена, не включват отопление. Евтините киловати включват само печка, хладилник, пералня. Това означава, че аз ще плащам отоплението по високата тарифа. Как си представяте да плащам 700-1000 лв. на киловат?! Това е абсурдно!

Ако се състави правителство, то трябва да се заеме с Плана за възстановяване и да направи някои корекции, защото този ангажимент - да няма регулиран пазар на ток, е непосилен за българина. Аз мисля, че сега не е време да се отказваме от регулираните цени на тока поне за домакинствата. Хубаво е да помагаме на бизнеса и аз съм за това, но за малките предприятия. Защо да помагам на една оръжейна фабрика, която печели милиарди?! А на борсата токът „ден напред“ е скъп - 700 - 1000лв. на киловат в момента, а какво ще стане утре не е ясно.

Относно инфлацията правителството на Гърция се споразумя с търговците да няма повишение при 50-ина стоки от първа необходимост и вече има наложени солени глоби, а тук?

Гърция член ли е на ЕС - член е. Всяка страна се мъчи да решава проблемите сама. Явно, не можем да вземем общо решение, защото разликата между бедните и богатите страни е голяма. Но скоро всички ще станат бедни, май. Това означава доходите на хората да намалеят, защото вече суровините са ограничени, защото са в Русия. Ние какво направихме - разделихме света на две и се върнахме два века назад. Нещата се решават на мирни преговори. Аз като жена, майка и баба така мисля. В страни като Германия заводите затварят, а това означава висока безработица. Това означава унищожаване на икономиката на цяла Европа.

Сигурно германците ще потърсят сметка на г-жа Урсула фон дер Лайен и нейния екип. А това, че не работят като европейци, вече е много страшно. Цяла Европа потъва. Основни суровини вече липсват в икономиката на ЕС и какво ще направят от Европа?! Като равноправни членове на ЕС трябва да седнем и да си поговорим сериозно.

А какво очаква българската икономика?

Чака ни глобална рецесия. Нещата вървят много на зле и ние оставаме на децата си един разорен свят. Крайно време е да седнем и да се разберем. Аз знам, че и най-лошият мир е по-добро решение от една война.

Виждате ли шанс за съставяне на правителство в новия парламент?

Тези, като ги гледам, това не са хора – това са някакви роботи. Нито България, нито българите са им в главата. Ако мислеха за това, първи приоритет щеше да им е бедността, втори - икономиката, трети приоритет - образованието и здравеопазването. А те - дали ще дойде Митрофанова!

Хубаво направи Бойко Борисов, че се оттегли.  А какво правят Кирчо и Асенчо - нищо, искат те да управляват. Не стига, че са стигнали до тези резултати с някакви машинации, защото никой не може да ме убеди, че не е пипан софтуера на машините - има проблем, но това се премълчава.

Не си пръв. Който е избрал народът, той е пръв. Не може да кажеш, че си евроатлантик като ДБ и след това да заявиш, че си против Бойко Борисов, като си бил негов министър. Христо Иванов е бил негов министър един мандат. Няма противници тук, най-важни са българите, най-важни са хората и всеки трябва да остави егото си вкъщи. Те не са никакви политици. България трябва да има редовно правителство, да има бюджет, Планът за възстановяване да се прекрои, за да дойдат инвестициите.

То инфлацията се бори с инвестиции…

Без инвестиции техниката на България е на нивото на средата на 20-ти век. 92% у нас са малки и средни фирми. Те нямат финансова мощ. Тук-там има големи предприятия, но те не могат да изтеглят цялата икономика. Този народ трябва да работи някъде, трябва да има добри доходи, а за да ги получава трябва да има хубаво образование, а не в 12 клас да излизат децата функционално неграмотни. Тази нация трябва да е здрава, а затова трябва да има добра здравно-осигурителна система. Сърцето ме боли как ежедневно разрушават България със своите безсмислени претенции - 2/3 от този парламент не знаят защо са там.

Има хора, които не са казали „А“, но си взимат парите. В края на всяко тримесечие се увеличават заплатите, защото са обвързани със заплатите на чиновниците, със заплатите в обществения сектор. Сега основната заплата на всеки един от тях е 5 150лв. Миналата година взимахме 4 800 и нещо. Но това е нищо, това е без класове, без докторски. Освен това всеки един от тях има право на 2/3 от тази сума, за да ползва експерти, които да му помагат и тези пари са 4 000 и нещо. В миналия парламент само 25 депутати са ползвали експерти. Другите тези пари си ги слагат в джоба. Има 10-ина като Каримански, които да пишат законите и да се трудят, такива като мен - да се изказват и това е. Получават пари за нищо!


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати