Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. На Трибуната – Александър Сабанов: България има един от най-добрите закони за оръжията

Мнения

На Трибуната – Александър Сабанов: България има един от най-добрите закони за оръжията

На Трибуната – Александър Сабанов: България има един от най-добрите закони за оръжията - Tribune.bg
Снимка:

Парламентът създава работна група за Закона за оръжията, която да разгледа възраженията на 25 организации преди второ четене. Проблемът в законопроекта е, че се забранява вече закупуването на полуавтоматични ловни карабини, които са разрешени в Европа. Това коментира за tribune.bg Александър Сабанов от ВМРО. Текстовете на законопроекта указват, че автоматични оръжия, като например, ловният вариант на автомат „Калашников“, практически отпадат от пазара.

- Каква е тази евродиректива на Брюксел, която налага промените?

- Евродирективата е във връзка с тероризма. Тях почти никой не ги чете. Хората, които имат оръжие, се интересуват и от това. Съгласни сме, че трябва да има някакви ограничения за големите многозарядни пълнители. По закона за лова можеш да отидеш на лов с ловна карабина, която е с не повече от 5 патрона. Автомат „Калашников“ има пълнители с 30 или 60 патрона. Идеята е, че ловните полуавтоматични карабини трябва да продължат да се използват, а тези пълнители, които досега са били на свободна продажба, да има наказание, ако се използват. За мен забраната на ловните полуавтоматични карабини не е правилна, защото в Чехия тази директива я отхвърлиха.

- Вторият проблем е с газовото оръжие. То минава на регистрационен режим.

- България има един от най-добрите закони за оръжията, боеприпаси, пиротехническите и взривни вещества, а газовото оръжие е на уведомителен режим. Не може в цяла Европа газовото оръжие да е на свободен режим, а у нас от уведомителен да мине на разрешителен режим. Газовото оръжие се купува изключително и само за самоотбрана. Няма как да направиш някакви поражения.

- Колко баби се защитиха така?
- За това става въпрос. За сигурността на човека да притежава газов пистолет в къщи. Ако някой му влезе в къщи в тъмното, той е спокоен, че ще го спре или уплаши. Още повече тези газови пистолети, които са в масово разпространение, те са с алуминиеви цеви. Алуминиевата цев, ако ѝ се сложи боен патрон, има голяма вероятност тя да се пръсне и да нарани стрелеца.

- Не може да се преработи?
- Няма как да се преработи. Навремето имаше такава възможност, но за руските газови пистолети, които бяха с желязна цев. Там нещата са съвсем други. Аз приех след разговор с вътрешния министър, както и с Цветан Цветанов, като председател на Комисията по обществен ред и сигурност, че ще бъде създадена работна група, където ще бъдат поканени абсолютно всички заинтересовани лица.

- Това между първо и второ четене?

- Да, отделно от това максимално удължихме срока за гледане на закона на второ четене – три седмици без отчитане на коледните празници.

- Т.е. през януари да се обсъдят промените?

- Да, през януари, за да могат се изчистят всички забележки. Те са 25 организации, които имат забележки към този закон. Имаше два варианта – да дадем този срок между двете четения или да отхвърлим закона, да го върнем за преработване. Но четирите основни казуса тук са ловните карабини, газовото оръжие, възстановките – хората, които се занимават като „Традиция“ с опазването на българската история, а сега искат разрешителен режим и за техните стари пушки. Как ще докаже бай Иван, който играе Таньо войвода, че му трябва тази пушка.

- Другото са спортните клубове?

- И те са четвърти. Те също имат възражения по определенията в закона за това какво е тренировка и т.н. Ние приветстваме идеята, която г-н Цветан Цветанов подкрепи, а именно да има работна група, в която да се изчистят всички тези недоглеждания и забележки.

 Интервю на Моника Гаджанова

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати