Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. На Трибуната – Илия Лазаров, вторият от СДС в листата на ГЕРБ за евровота

Мнения

На Трибуната – Илия Лазаров, вторият от СДС в листата на ГЕРБ за евровота

На Трибуната – Илия Лазаров, вторият от СДС в листата на ГЕРБ за евровота - Tribune.bg
Снимка:

За нас е важно в Европейския парламент да влязат максимален брой партии, които са проевропейски

Александър Йорданов и Илия Лазаров са избираемите номинации от СДС за листата на ГЕРБ за евровота. Специално пред Tribune.bg – Илия Лазаров за обединението в десницата и очакванията за съвместното явяване с ГЕРБ на Европейските избори.

Г-н Лазаров, може ли отново да имаме обединена десница?

Това е първа стъпка в тази посока, но тези избори са доста по-различни от всички други, които се провеждат и които имат отношение към българската политика. Аз самият се занимавам от много години с външна политика и с международни отношения. С г-н Христов сме били колеги дълго време в администрацията на президента Стоянов. Ние сме работили активно в сферата на интеграцията на България в Европейския съюз. Аз навремето отговарях за Франция по линия на работата за равен старт на преговорите с държавите от Източна Европа. За нас беше изключително важно на тези избори да покажем, че основната тема не е вътрешнополитическа, българска, а е европейска тема. Вие много добре виждате, че в Европа в момента има две основни тенденции. Едната тенденция, която наблюдаваме, е към разваляне на Европейския съюз, която се споделя от различни видове крайнодесни и крайнолеви течения, и която доведе до Брекзит – една голяма глупост, ако мога да кажа, за съвременната европейска политика. Самите политици във Великобритания не знаят как да се справят с тази ситуация, тъй като никой не предполагаше такъв резултат от референдума. За нас е важно в Европейския парламент да влязат максимален брой системни партии, които са проевропейски. Ясно е, че европейската бюрокрация трябва да бъде реформирана, ясно е, че в Брюксел се правят доста щуротии от евробюрократите, но това не значи, че ние трябва да развалим една много успешна конструкция, каквато е Европейският съюз.Трябва първо да го съхраним и след това да го реформираме. Имаше призив от Жозеф Дол, ние се отзовахме на този призив. Радваме се, че и колегите от ГЕРБ също се отзоваха. Трябваше и другите колеги от другите партии от Европейската народна партия да направят същото. За съжаление много от тях не успяха да осъзнаят важността на тези избори, а са затънали във вътрешнополитически теми и в персонални омрази.

За предстоящите избори СДС се коалира с ГЕРБ, стана ясно, че вие сте един от избраните, какви са очакванията ви от съвместното явяване на Европейските избори на 26 май?

Да Ви кажа откровено, ние имаме доста добри очаквания! Ако се погледне от различните изследвания на общественото мнение от различните агенции, в момента се очертава една тенденция да влязат три основни партии, коалиции да речем. Едната е дясната коалиция между ГЕРБ и нас, второто е социалистическата партия с подкрепящите я организации и Движението за права и свободи. Ако обединените патриоти се явят разединени, най-вероятно няма да успеят да постигнат резултат. Партия ВОЛЯ има самочувствието, че може да постигне добър резултат. Марешки винаги е изненадвал на избори. Да видим какво ще направи на тези избори! Това е много важно и за него самия, и за бъдещето на партия ВОЛЯ. Третият компонент са нашите колеги от „Демократична България“. За съжаление те по време на преговорите, които водехме, се държаха доста самоуверено, че сами са си достатъчни и отблъснаха както нас, така и движение „България на гражданите“. Не се отзоваха с разбиране на съвсем разумни предложения за единно явяване.

Защо се получава така? От „Демократична България“ по един или друг начин искат да затворят вратите си между тях самите, ГЕРБ и другите десни?

Аз лично бях много впечатлен от няколко такива разсъждения. Те са фиксирани върху отделни личности в ГЕРБ и в държавата като цяло. Те поставят предварително условие, ние да излезем с позиции срещу определени личности от ГЕРБ, включително и лидера на ГЕРБ. В персонален план да излезем с позиции срещу определени фигури в съдебната система. Ние в СДС не водим персонални битки, ние водим принципни битки!Критикували сме много пъти ГЕРБ. Във вътрешнополитически план ние сме опозиция на ГЕРБ поради самата дефиниция, че не участваме в сегашното управление, но когато ние имаме определена критика по определена тема, си казваме. Примерно считаме, че АЕЦ Белене не трябва да бъде построена, а може да се построят един или два допълнителни реактори на площадката на АЕЦ Козлодуй със същите тези реактори, които бяха предвидени за АЕЦ Белене. Първо ще излезе много по-евтино, второ ще излезе много по-ефективно от гледна точка на инфраструктура и трето е много по-безопасно от сеизмична гледна точка. И си казваме: Ние сме против Белене, но ние не сме априори против атомната енергетика. Ние казваме: Алтернативният вариант е това и това! И е въпрос на разговори, на различни гледни точки. Не сме креслива опозиция, която да е на всяка цена против правителството.

В петък Петър Москов представи своята нова партия "Консервативно обединение на десницата" (КОД), как ще се вмести този нов десен проект на фона на останалите десни партии?

Честно да Ви кажа не бих искал да го коментирам. Нека да видим първо какво ще направи! Той е много енергична фигура, много присъства в политическия живот, активно сам по себе си. Но едно е ти да си изявена личност, съвсем друго е да си начело на партия. Организационното, партийно строителство, както се казва, е сложна работа. Човек трябва да е много дисциплиниран, много подреден и много всеотдаен, за да може да постигне това нещо. Опитите да се създадат партии са много в България. Повечето са претърпели провал. Много е важно кой ще бъде организационният мотор на неговата конфигурация. Да видим какво ще се получи!Иначе част от идеите са съвсем разумни, друга част не ги споделяме.

Ако станете евродепутат, какви принципи и каузи бихте отстоявали, кое би било водещо за Вас?

Най-важното, първото, което ще се отстоява е, че не може да има различни Европи. Не може да има по-централна Европа, по-важни европейски държави и по-маловажни!Второто, което е, аз изповядвам в личен план принципите на генерал дьо Гол, които се състоят в това, че Европа е изградена на базата на нациите и на народите. Трябва да се уважават всичките нации и народи, да се зачитат техните интереси и същевременно да се върви към единна Европа. Има сфери, в които ние сме длъжни да имаме усилена интеграция между държавите и елементите на федерализация в сферата на сигурността, в сферата на отбраната, в сферата на специалните служби. Съвременният свят ни налага много голямо взаимодействие в сферата на външната политика, ако щете. Същевременно е нормално в различните части на Европа да има различни данъчни, фискални, икономически политики. По-бедните райони, както е и България, да имат по-стимулираща фискална политика, която да привлича инвестициите, да задържа населението в тези райони и да ги развива. Да няма такава данъчна обремененост, каквато има примерно в една Франция, в една Германия, Италия, където редица правителства докараха до абсурд данъчната система, така че италианският бизнес, който в леката промишленост беше един от най-добрите в Европа, да се чуди как да се изнесе извън Италия.

Интервю на Андреа Драганова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети