Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. На Трибуната – Искрен Веселинов: Да въведем задължително образование за получаване на социални помощи

Мнения

На Трибуната – Искрен Веселинов: Да въведем задължително образование за получаване на социални помощи

На Трибуната – Искрен Веселинов: Да въведем задължително образование за получаване на социални помощи - Tribune.bg
Снимка:

Депутатът от „Обединените патриоти“ ексклузивно пред Tribune

Трябва ли средното образование да стане задължително? Темата беше повдигната за пореден път след изказване на вицепремиера Томислав Дончев. Той обяви, че смята основното образование за твърде ниска цел и летвата трябва да бъде вдигната. Как с образование може да се върви към по-конкурентна нация и икономика? С депутата Искрен Веселинов от ВМРО разговаря Моника Гаджанова.

Може ли да има ограничаване на права на хора без образование?

- По Конституция образованието до 16-годишна възраст е задължително за гражданите на страната. Това е стара тема на патриотичните формации. Включително от ВМРО многократно сме повдигали въпроса заедно с темата за гласуването. Казват, да, но това се бие с друго основно право – правото да избираш и да бъдеш избиран. Има обаче много сфери, в които такова ограничение на права може да се въведе.

Например?

- Предимно свързано със социалните плащания. Знаете, че има бум на маргинална раждаемост, която ползва социалните помощи само, за да се възпроизвежда. Няма грижа за децата, няма социализация.

Даже ги спират от училище.

- Да. Ние направихме преди години първите стъпки в тази посока с ограничаване на  детските помощи за деца, които не посещават училище. Но очевидно може да се отиде доста по-нататък. Образованието е през целия живот. Не е задължително да го завършиш млад. Може да се иска образование за придобиване на определена квалификация и получаване на социални помощи, а не едни големи общности да висят на бюджета на държавата без да произвеждат нищо, но създавайки проблеми в сферата на престъпността.

Неграмотността застрашава и развитието на икономиката.

- Един от основните мотиви е подкрепа на икономиката, което ще е добре и за самите тези хора, които ще бъдат заети, а да не разчитат само на социални помощи.

Ще влязат ли предложенията на вицепремиера Дончев в конкретни законодателни текстове?

- Това е един дебат, който тепърва ще се води в управляващата коалиция. Може би първите подобни предложения ще бъдат внесени след Нова година. Разговорът е в начална фаза. За нас е добре, че големият партньор ГЕРБ приемат едни идеи, които ние доста отдавна се опитваме да лансираме и които са полезни за обществото. Сядаме и разговаряме. Интеграцията, към която гръмко се стремяха няколко броя управляващи, не минава през раздаване на помощи, а минава през социализация. През възможност тези общности и личности да бъдат адекватни на обществените очаквания.

10-годишното ромско включване имате предвид?

- Това беше една голяма кражба. Нямаше нищо общо с включването. Това беше включване към пътя на забогатяването на определени ромски кланове. Едни фондации усвояваха парите.

Означава ли, че ще се строят училища?

- Образователната инфраструктура е достатъчно развита, за да поеме съществуващото положение. Може би това, което трябва да се направи, е да се увеличат формите на образование за порасналите ученици, които са пълнолетни.

Вечерно образование?

- И други. Ние имаме безумни квалификации. Има места, където не са виждали компютър, но всички са завършили компютърна грамотност, защото съответната програма по развитие на човешките ресурси това предлага. Вместо това не е ли по-добре да придобият други основни умения и грамотност, които са необходими за това село. Темата е доста голяма.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати