Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. На Трибуната – кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов

Мнения

На Трибуната – кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов

Нямам вълшебна пръчка, с която да реша всички проблеми, но за няколко години направихме много, казва градоначалникът

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов в ексклузивно интервю пред Tribune.bg.

Д-р Камбитов в края сте на своя втори мандат като кмет на Община Благоевград. Каква е равносметката на финалната права и по какъв начин Благоевград се преобрази за последните години?

- Истината е, че в Благоевград се промениха много неща. Благодарение на работата на управленския екип, на цялата Общинска администрация, на добрата ни връзка и взаимното доверие с гражданите. Вижда се новият облик на града. Реализирахме проекти от социално и икономическо значение. Това никой не може да отрече.

Няма да изброявам всичко, което се постигна през изминалите малко повече от седем години. Важно е да подчертая, че работим с дългосрочна стратегия как трябва да се развива Благоевград. Не мога да не спомена, че успяхме да решим проблеми, които са от десетки години и предишните общински управници не са могли да намерят решението им.

Проекта за изграждане на регионално депо за битови отпадъци - заварихме куп проблеми там, но с много усилия и труд сме на финалната права. То не бяха забавени действия от страна на общината, то не бяха обжалвания на съдебни решения. Но това вече е в миналото.  Осигурихме финансирането на този толкова сложен проект, защото депото се прави в границите на съществуващото в момента. Съоръжението ще разполага не само с компостираща, но и с анаеробна инсталация. Благоевград, заедно с останалите четири общини - Рила, Кочериново,  Симитли и Бобошево, ще има най-модерното депо за битови отпадъци в цялата страна.  

Ние превърнахме терените на бившите казарми в парк „Македония“. Там се провежда събитие със световно значение в музикалните среди –  „Франкофоли. Благоевград“. Възстановяването на фестивала, след повече от 20-годишно прекъсване и неговото успешно провеждане,  нареди Благоевград в 100-те най-големи събития, популяризиращи френскоезичната култура през 2017 г. според проекта „Голямата обиколка“.

Какво се случва с Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради?

Всеки може да види как обликът на Благоевград се промени, сметките за ток на хиляди семейства се намалиха. Искам специално да благодаря на моите съграждани, че ни повярваха и първи подадохме необходимите документи, за да стартира програмата в града ни. Резултатите са видими не само за благоевградчани, но и за всички, които пътуват по първокласен път Е-79. Над 90% от панелните блокове в кварталите, някои от които са строени преди 40 години, бяха санирани.

Успяхте ли да постигнете всички набелязани цели?

За седем години се направи толкова много. Не е тайна, че нашето желание като ръководство бе да се случат още доста неща. Защото знаем, можем и имаме амбицията да продължим да развиваме любимия ни град. Но нямам вълшебна пръчка, с която да решавам абсолютно всички проблеми и въпроси, които вълнуват моите съграждани.

Трябва да се отчитат много факти, обстоятелства, конюнктура, за да се разбере, че невинаги и всичко може да се осъществи. Това е добре да го знаят и критикарите на нашето управление. Казвам критикари, като имам предвид хора, които ни атакуват без аргументи и явно с идеята да се почувстват значими и важни на наш гръб. Нямам нищо против критиците – тези хора, които градивно посочват грешките и пропуските ни.

Защото няма как този, който работи, а ние работим много, да не сбърка някъде. Поправяме грешките и вървим уверено напред. Признавам, че някои от моите цели все още не са постигнати. За един кмет няма пълно щастие, наясно съм с това. Ако бездейства, ще го критикуват, ако работи, пак няма да му се разминат критиките.  Предпочитам да работя и да правя нещо за града, а не да стоя със скръстени ръце.

Наясно съм, че все ще се намери някой, който е недоволен. Друг на мое място сигурно няма да има чак толкова голямо желание да даде друг хоризонт на нашия град и по този начин би си спестил нападките, че част от набелязаните цели не са постигнати. Но ние ще продължим с реализирането на мащабните ни проекти „Експо център“, „Логистичен център“, „Транспортен център“. И не защото аз го искам, а защото това ще гарантира по-добро бъдеще на Благоевград.

По план ли се движат всички предвидени ремонти и реконструкции в града и какво още да очакваме по отношение на модернизацията на Благоевград?

- Добрата новина е, че много от ремонтите и реконструкциите бяха завършени. А това означава много добре свършена работа. Приключи ремонтът на площадното и подплощадното пространство пред сградата на общината. Трябва да се знае от всички, че рехабилитираната площ в града при ремонтите бе цели 78 000 квадратни метра, което включва и подмяна на плочки, и озеленяване. С 13 милиона лева обновихме изцяло градската среда площад, велоалеи, улична инфраструктура - улица „Марица” и улиците в IV микрорайон, тротоари.

Ремонтираната сграда на Общината бе открита съвсем скоро. Целият комплекс, който ремонтирахме – площадно, подплощадно пространство, сградата на Общината, не бяха пипани над 30 години. Ремонтите бяха повече от неотложни. Завърши строителството на трите блока със 172 социални жилища, в които ще живеят млади семейства. В момента се изпълняват не един или два, а 11 проекта. Ще продължим да правим и града, тази година усилията ни са насочени към благоустрояване на селата.    

Общински съвет подкрепи предложението ви за Бюджет 2019. Тази година той е в размер на 78,5 млн. лева – най-високият до момента в историята на Благоевград. Кои са основните направления, които обхваща?

- Първо да благодаря на общинските съветници, които гласуваха най-важния документ на Община Благоевград. Защото по този начин те осигуряват още много придобивки за жителите на града и селата – инфраструктура, социална и образователна политика, културни и спортни прояви. През настоящата година ще бъдат реализирани почти всички предложения в инициативата „ТИ ПРЕДЛОЖИ! КМЕТЕ, НАПРАВИ!“. За тях са заложени 510 000 лева.

Искам да кажа още няколко думи за тази инициатива. За един управник е важно да си „сверява часовника” с гражданите. Инициативата е част от диалога ми с жителите на Общината. Целта бе да съберем предложения от тях за реализиране на общественозначими проекти. Организирахме срещи с домоуправители в града, по време на които разяснихме реда за подаване на предложения. Служители на общината организираха срещи с гражданите, по време на които се обсъдиха проблеми в централната градска част и в кварталите. Смятам, че тази инициатива ще продължи да бъде успешна и в следващите години ще разширяваме нейните мащаби.

Тази година за селата са заделени близо 2 млн. лева. Ще се строи колектор в селата Рилци и Бело поле и питеен водопровод в село Церово. В много села ще се монтира ново улично осветление, ще се направят детски и спортни площадки. Община Благоевград ще реализира и инвестиции в общинската инфраструктура чрез европейско финансиране в размер на над 28 млн лева.

Обездвижването и затлъстяването са огромен проблем сред подрастващите и застрашават тяхното здраве. Какво е вашето отношение към спорта, предвиждате ли изграждането на нови спортни площадки и съоръжения?

- Казано е много отдавна: „Здрав дух в здраво тяло”. Спортът е здраве, но той възпитава и дисциплинира децата, дава им шанс да постигнат успехи и да се реализират на спортното поле. Отношението не само на мен, но и на целия ми екип към спорта е видно, то е категорично позитивно. Направихме много в тази посока и няма да спрем да надграждаме. Ще спомена само новия физкултурен салон в Трето ОУ „Димитър Талев”, изграждането на модерен плувен комплекс „Пирин”, ремонта на терените в село Рилци, направата на спортната база в село Падеш, ремонта на Спортния интернат.

Тази година няма да остане квартал или село без нова детска и спортна площадка, планираме да ремонтираме и басейна в ХI ОУ „Христо Ботев”. За финансиране на спортни дейности тази година са предвидени 770 000 лева, за издръжка на Спортен комплекс „Пирин” – 490 000 лв., за БД „Спортни имоти” – 881 000 лева.

Искам да отворя и темата за Общински футболен клуб „Пирин”. През януари проведохме среща с обществеността, на която безусловно се разбрахме, че „Пирин” е една от емблемите на града. Тогава призовах всички присъстващи да не правим политика от „Пирин”, а да се обединим и покажем, че „Пирин” е нужен на Благоевград. Не крия, че е трудно да издържаме клуба, тук влизат и средствата за Детско-юношеската школа.

Общината е готова да съдейства и да прехвърли дялове на бизнесмени, които искат да спонсорират клуба. Дори сме съгласни да сме миноритарен собственик, а контролният пакет акции да е в този, който осигурява финансирането, можем да направим публично-частно партньорство. Общината е готова да кандидатства с проект за финансиране във Фонда на фондовете за изграждане на още две футболни игрища, тенис кортове, лекоатлетическа писта  и съблекални край село Зелен дол.

Какви мерки Община Благоевград предприема срещу мръсния въздух?

- Предвиждаме пакет от мерки за по-чист въздух в общината. За целта ще изградим зелени пояси срещу замърсяването на въздуха. Възложих да бъде подготвена  процедура за избор на фирма, която да направи проект за цялостно озеленяване на града. В бюджета за тази година са заложени необходимите финансови средства, така че градът не само ще изглежда по-красив и зелен, но и ще има по-чист въздух. За озеленяване през 2019 година средствата са завишени от 350 000 лева на 780 000 лева, улиците ще се мият поне веднъж в месеца през нощта, ще бъдат закупени нови контейнери, предвидени са и подземни такива.

За да се намали замърсяването на въздуха, изискваме от транспортните фирми, които осъществяват градския транспорт, техните автобуси да отговарят минимум на екологичен сертификат Евро 5 за следващите 10 години. В бъдеще да има автобуси на газ и/или електрически и хибридни рейсове.

Всички тези мерки предприемаме, за да намалим замърсяването на въздуха. Благоевград не попада в списъка с най-замърсените градове, които получиха финансова помощ по ОП „Околна среда” и това трябва да се знае от всички, които търсят известност с раздухването на тази тема. Но ние сме длъжни да работим в тази посока. Коментирахме с МОСВ и с колегите в Националното сдружение на общините на по-късен етап да има допълнително финансиране и за другите градове.

През септември миналата година общинският съвет прие „Програма за качеството на атмосферния въздух на територията на община Благоевград“. Основната цел е да се осигури здравословна околна среда. С реализирането на заложените мерки качеството на атмосферния въздух на територията на Благоевград ще бъде приведено в съответствие с нормативните изисквания. В Програмата има ясно формулирани цели за постигане на оптимални резултати.

С какви предизвикателства се сблъскахте през всички тези години на кметския пост, удовлетворен ли сте от постигнатите резултати?

Един кмет никога не е удовлетворен от постигнатите резултати, защото иска още и още. Хората също искат повече неща, което е нормално. Важното е да не се губи връзката между Община и граждани. Трупаните с години проблеми, които заварих в началото на първия си мандат, определено ме притесняваха. Имаше реална опасност да бъдат провалени важни за благоевградчани проекти поради забавяне на процедурите преди мен.

Новото депо край село Бучино е пред довършване, но само аз си знам какво ни костваше, за да не отиде този проект в канала и да останем без модерно депо. Най-големите ми страхове бяха да не допуснем санкции от Европейския съюз, защото тогава трябваше да плащаме огромни неустойки, а това щеше да увеличи драматично такса смет. Ако говорим за проблеми, затварянето на „Булгартабак“ е проблем. Непрекъснато се стремим да привличаме инвестиции, но имаме два проблема. Единият е работната ръка, който е проблем навсякъде. Вторият е специфичен за Благоевград, а именно липса на терени общинска собственост.

Въпреки това работим усилено по въпроса. Всеки кмет си има своите страхове, те не са видими за хората. Отговорността, която поемаш, заставайки на този пост в Общината, е огромна. Трябват много работа, сили, амбиции и търпение, за да издържиш и да можеш да се разхождаш спокоен из улиците на Благоевград с ясното съзнание, че си направил това, което се изисква от теб.

Интервю на Андреа Драганова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още