Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. На Трибуната – Председателят на КПКОНПИ: ВКС променя волята на законодателя, не е правилно

Мнения

На Трибуната – Председателят на КПКОНПИ: ВКС променя волята на законодателя, не е правилно

На Трибуната – Председателят на КПКОНПИ: ВКС променя волята на законодателя, не е правилно - Tribune.bg
Снимка:

Заради тълкувателното решение - КПКОНПИ може да загуби 20 дела за повече от 22 млн. лв.

Антикорупционната комисия на парламента прие спешни промени в едноименния закон. Причината е, че Върховният касационен съд (ВКС), чийто председател е Лозан Панов, излезе с тълкувателно решение. То променя волята на законодателя и спира гражданската конфискация на незаконно придобито имущество от държавата, ако приключи наказателното производство по конкретното дело. Специално за Tribune.bg говори Пламен Георгиев, председател на КПКОНПИ.

-Г-н Георгиев, какво се случи при днешното гласуване на парламентарната комисия?

-В Антикорупционния закон и мотивите към него ясно се казва, че прекратяването на наказателното производство не е пречка за предявяване на иск от страната на Комисията. Това нещо се промени с едно тълкувателно решение на ВКС. С гласуването днес в правна комисия на промените в Антикорупционния закон нещата се връщат такива, каквито са. Има гражданска конфискация от 2012 г. ВКС взе тълкувателно решение, в което тълкува текстове, които са ясни и законодателят прави сега нещо като автентично тълкуване и казва, че това, което съдът е приел, е неправилно, защото нашата воля е друга, това се случи.

- Вече има ли прекратени дела?

- Няма влезли в сила прекратени дела все още. Има прекратени на първа инстанция, които ще могат да бъдат обжалвани от нашата Комисия. Искам да подчертая колко важно е законодателната инициатива да протече бързо. Ако законът се измени преди влизането на което и да е дело, по подразбиране става ясно, че нямаме прекратени дела. Тук е важно колко бързо ще реагира и президентът. Ако има положителен вот в НС, президентът има срок, в който може да наложи вето или не. Ако държавният глава наложи вето, тогава вече цифрата на прекратените дела и броят им ще бъдат значителни, но аз силно се надявам, че волята на законодателят е очевидна. Ще видим в НС на първо и второ четене дали ще бъде подкрепен този законопроект. След това зависи колко бърз ще бъде президентът в своето решение. Аз отправям призив към НС и президента – моля Ви, максимално бързо да приемете този закон, защото наистина можем да изгубим доста сериозни суми.

- За какви суми става въпрос? Може ли да цитирате някои дела?

- Едното вече е прекратено - делото срещу г-н Христо Бисеров, което е за почти 2 млн. лв. Това е ефектът. Говорим за над 20 дела за повече от 22 млн. лв., които са внесени и по които са прекратени наказателните производства. Предстои тяхното прекратяване от съда. Дано преди тези дела да бъдат прекратени да е влязло в сила решение на горната инстанция. Ние ще обжалваме, за да дадем възможност на законодателя да преустанови това, според нас незаконосъобразно, тълкуване на закона. Все още има възможност това да се случи без негативни последици. Виждам решение от законодателите.

-ВКС се произнесе по Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, който действа от 2012 г.

- Да. По закона от 2012г., който действаше до 23 януари тази година, когато беше приет новият Антикорупционен закон, който включи в себе си този закон от 2012г., който беше отменен. Там са повече от 300 дела за повече от 3 млрд. лв. искове, внесени в съда и всъщност това решение връща режима, когато гражданската конфискация зависи от наказателното дело. Ако се прекрати наказателното дело, автоматично се прекратява и делото на КПКОНПИ. Това категорично не е смисълът, който влага законодателят и това казват депутатите, съдиите, Конституционният съд. Затова се надявам максимално бързо да се развие законодателната инициатива, за да може да не се търпят щети. По последния закон, който е от 23 януари, имаме 1-2 иска, което е нормално, трябва да се извършат проверки. Основните искове на Комисията - над 300 са именно по този закон от 2012 г., който се засяга от тълкувателното решение на съда.

- Сроковете, които са реалистични?

- Утре промените влизат в пленарна зала на първо четене. Второ четене – следващата седмица и оттам нататък президентът зависи колко бързо ще изпрати закона за публикуване в Държавен вестник или ще му наложи вето.

Интервю на Моника Гаджанова

 

 

 

 

 

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати