Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. На Трибуната – председателят на парламента Цвета Караянчева

Мнения

На Трибуната – председателят на парламента Цвета Караянчева

На Трибуната – председателят на парламента Цвета Караянчева - Tribune.bg
Снимка:

Караянчева: Щом Радев няма в сърцето си почит към жертвите на комунизма, по-добре наистина да не идва на церемонията

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в интервю за Tribune.bg по повод 1 февруари – денят, на който отдаваме почит на жертвите на комунистическия режим.

Президентът Румен Радев отново не присъства на церемонията, с която отдаваме почит на жертвите на комунистическия режим, как бихте коментирали?

Вижте, това е въпрос на чувство и отношение. Никого не можеш да накараш насила да присъства на тези събития. Ако го няма в сърцето му, по-добре да не идва, ако не е искрен към тези хора, които са загубили живота си по толкова несправедлив начин.

Преди години комунистическият режим беше обявен за престъпен по инициатива на ГЕРБ. Въпреки това БСП се припознава като наследник на БКП, защо?

Това е въпрос на морал и отношение, както ви казах – въпрос на чувства. Аз смятам, че историята не бива да се забравя. Трябва да си вадим поуки от това, трябва да разказваме на нашите деца и се радвам, че от миналата година комунистическият режим се учи в училищата. За да могат нашите наследници да знаят какво се е случило и никога да не допускат такова нещо!

Каква е паметта, свързана с комунизма днес? Знае ли се достатъчно за това, което се е случило през 1945 година и след това?

Не се знае достатъчно. Но мисля, че когато поколение след поколение започнат в училищата да учат какво се е случвало, тогава паметта ще бъде жива. И ние като родители и хора, които сме имали близки, които са жертви на този режим, които сме чели и знаем и всички тези хора, които присъстват днес на това поклонение, ще браним никога това да не се случва втори път!

Интервю на Андреа Драганова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати