Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. На Трибуната – Владимир Тошев, ГЕРБ: ГДБОП задържа въоръжение за цял батальон

Мнения

На Трибуната – Владимир Тошев, ГЕРБ: ГДБОП задържа въоръжение за цял батальон

Снимка:

Ако черният барут се беше възпламенил, целият жилищен блок щеше да стане кратер, заяви депутатът

Депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев с ексклузивно интервю пред Tribune.bg във връзка с анонсираната днес успешна операция на ГДБОП. Интервю на Моника Гаджанова.

- Над 400 единици въоръжение и то в концентрирано количество е нещо изключително опасно. По принцип това е над един батальон, което означава, че ако се концентрира някъде, ние в момента нямаме такова поделение на МВР, което да има толкова противостоящи хора и единици. Ако бъде сложено в Пловдив, във Варна, в който и да е град на света, едва ли може да му се противодейства.

Градът пада?

- Градът пада. Изключително опасно. Дано да се разбере точно как е изнесено. Лично моят коментар е, че по законовите рамки тук е проследена цялата процедура от изземването до придвижването и складирането. За да не се каже после от „адвокати“, че е само съхранявано оръжието и едва ли не знаят какво има в тези сандъци.

Хванали са тартора, докато влиза в склада.

- Не само това. Те са контролирали целият процес на придвижването на пратката. Така че надявам се този път да има респектиращи действия на прокуратурата и основно на съдебната власт.

Споменахте черен барут. Коментарите са, че целият блок, в който се намира складът с оръжието, е могъл при възпламеняване на барута да стане дупка?

- Не се знае колко точно килограма е, но примерно ако е 100 кг., един панелен блок с четири входа на осем етажа, просто нямаше да го има, ще стане кратер.

Това въоръжение опасно ли е за употреба от необучено лице?

- Опасно е по принцип, защото това е изключително модерен автомат. Използва се при изключително стриктен контрол и със специални заповеди, дори и баретите не го носят винаги, а само при специални операции. Един от най-модерните автомати в света, с огромна скорострелност, с изключителна дължина на правия изстрел, т.е. има поразяемост над 200 м при изстрел и то за неособено подготвени и тренирани бойци. Другото, което е, че на практика калибърът на „Скорпиона“ е такъв, че не всички бронежилетки издържат при поразяване.

При задържането се коментира, че става дума за сделка, а не е складирано с други цели за използване на наша територия.

- По принцип службите, независимо, че заводът е частен, те контролират стриктно държавните и частни оръжейни производители у нас. А регламентът за търговията не е нито за кашкавал, нито за колбаси, а на специално въоръжение. Щом има такава акция, означава, че някъде има нещо, което не е законно, не е изпипано, както трябва. Дано да не го изкарат, че някой счетоводител е забравил да пусне някаква фактура, но не мисля, че службите ще се задействат, ако е законна сделка. Силно се съмнявам. Дано да се съмняват и в прокуратурата, за да не излезе нещо друго.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема