Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Не Лорер, а Радев е вашата задача

Мнения

Не Лорер, а Радев е вашата задача

Не Лорер, а Радев е вашата задача - Tribune.bg

Иван Стамболов – Сула, коментар специално за Tribune.bg  

Я, преди да сме затънали безвъзвратно в цирка на местните избори, да повторим: ние не се опитахме да преглътнем това скандално ротационно правителство, крайно нагло и незаслужено, обиждащо духа на народовластието, за да се търсят служби на семейство Лорер, а да се спре вредното влияние на Румен Радев в българската политика чрез марионетните му служебни правителства. Каква е вредата от тях ли? Вие сериозно ли питате, сериозно ли искате от мен да пиша дисертация? Влезте само в някоя аптека и вижте за какво става дума! Няма какво повече да говорим.

Нека напомня – страшно много хора си затвориха очите и преглътнаха Промяната да бъде допусната във властта, единствено заради това да се сложи край на Радев и на служебните му кабинети. Тоест да се промени веднъж завинаги статута на тези кабинети и дори да отпаднат. А пък Радев, дори и да не бъде отстранен предсрочно, както изисква елементарната справедливост (и предизборните закани на политическите сили), да бъде обезсилен и да доизкара последния си мандат без изкушения и болни мечти за автократорство.

Обаче не виждаме никакви усилия, не виждаме даже намек за намерения в тази посока. Всеки си захапа кокалчето и сладко си го глозга в своя ъгъл. Започна бурно назначаване и уволняване по малки и големи синекури. Едните се хвърлиха да назначават свои хора, другите казаха: нищо, ще видите вие след осем месеца. Това ли е най-важното, това ли беше задача №1 – да нахраним клиентелата? Да се отблагодарим за нейната предизборна лоялност, за нейната подкрепа – материална и морална?

Едните окупираха министерствата, агенциите, дирекциите и всевъзможните други служби. Другите решиха да се окопаят в парламентарните комисии. За целта се активизира терминът „плаващи мнозинства“, който доведе Кирил Петков до политическа истерия, която е различна от личностно-битовата му истерия.

Кирил Петков заплаши: Ако ГЕРБ продължат с плаващите мнозинства, парламентът няма да продължи

Но, господа народни представители, всички ние, простите граждани, очакваме от вас да употребите тези плаващи мнозинства така, че когато падне и този парламент, Румен Радев да не изгрее с поредното си служебно правителство и пак да ни се изсмее в лицето. Затова сте там, а не за да трудоустроявате учинайките си.

Единственото оправдание на ГЕРБ да оставя ППДБ+ ежедневно да се набълбуква с власт, е целта да постави на изпитание рейтинга на тази мимолетна формация, да види колко могат сами да си го сринат с издънките си, та да се явят така сринати на следващите предсрочни избори. Ето, вече паднаха с 5%, само докато се завъртят из Министерски съвет. А ако продължава така, нищо чудно и ППДБ+ да се разцепи, ДБ да отлетят от потъващия кораб (казвам „отлетят“, за да не излезе, че ги наричам „плъхове“) и да търсят политическо бъдеще другаде. Ако е така – окей. Това си е класическа тактическа (краткосрочна и близкоперспективна) операция, дори може да се окаже и оперативна (още по-краткосрочна и още по-близкоперспективна) операция. Обаче ако е нещо друго, ако е подмазване, ако е комерсиална властова формула, ако е външен натиск – тогава без мен.

Да не забравяме, че това правителство, изобщо това състояние на нещата в момента е далеч отвъд границите на нормалното и поносимото. То е допустимо единствено с оглед отстраняването на проблема „Радев“, това е единствената задача на този парламент и на това правителство. Ако се запуши кенефът във Филхармонията, ще извикате каналджия да го отпуши, няма да извикате диригент или корепетитор. Ще го отпуши и ще си иде. Сегашният парламент с ротационното си правителство е именно каналджия – да отпушва и да се маха, за да могат да дойдат диригентът и корепетиторът. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

*** 

Иван Стамболов е хоноруван сценарист и продуцент в БНТ, БНР и „Дарик“ до 1994, а след това се заема с консултантски бизнес, с който се занимава и до днес – предимно в областта на медиите и политическото позициониране.

През последните години поддържа собствени публицистични рубрики в печатни и интернет издания. Автор е на книгите „Безобразна поезия“ (пародия); „Додекамерон“ (12 новели), романите „Янаки Богомил. Загадката на иконата и слънчевия диск“ и „Янаки Богомил 2. Седем смъртни гряха“; сборниците публицистика „Дзен и изкуството да си обършеш гъза“, „Картаген трябва да бъде разрушен“ и „Тънкият гласец на здравия разум“; систематичното ръководство „Технология и философия на творческото писне“.

Бил е колумнист във вестниците „Пари“ и „Сега“, сп. „Економист“ и сайтовете „Уеб кафе“ и „Топ новини“, а понастоящем – във в. „Труд“ и „Нюз БГ“. Автор е на един от най-популярните български блогове Sulla.bg, носител на големите награди на Българската WEB асоциация и Фондация „БГ Сайт”. Член на Обществения съвет на БНТ и на Творческия съвет към Дирекция „Култура” на Столична община. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати