Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. NEXO в прегръдка със санкционирания кремълски олигарх Зингаревич!

Мнения

NEXO в прегръдка със санкционирания кремълски олигарх Зингаревич!

NEXO в прегръдка със санкционирания кремълски олигарх Зингаревич! - Tribune.bg

Московската фамилия е в близки връзки с Владимир Путин и Дмитрий Медведев, уличили ги, че финансират войната в Украйна

Сериозни кремълски връзки изплуват зад разбитата от български и международни разследващи криптопирамида NEXO. Тя не само е била част от пералнята за пари на един от най-големите пазари в Даркнет – базирания в Русия Хидрамаркет и опериращата от Москва криптоборса Гарантекс, както разкри прокуратурата, но се оказва и в прегръдка с приближен до Путин и дясната му ръка Медведев милиардер.

Криптобанката NEXO, за чиято дейност, имидж и дори висши служители излезе наяве, че са в пряка взаимовръзка с кръга „Капитал“ на българския олигарх и медиен монополист Иво Прокопиев, е влязла в партньорство и със семейството на руския олигарх Борис Зингаревич и по-конкретно със сина му Антон. При това буквално в навечерието на мегаоперацията, при която на 12 януари над 300 души – прокурори, следователи и агенти от ДАНС, заедно с чуждестранни агенти щурмуваха офисите на корпорацията, създадена от четирима българи и ръководена и в момента от двама от тях, а именно – бившият депутат от „Реформаторския блок“ Антони Тренчев и създателят и бивш акционер във фирмата за бързи кредити „Кредисимо“ – Коста Кънчев. Те са подведени под отговорност и се издирват по разследване за измами на вложители, пране на пари (в това число транзакции от Махмуд Мохамед Махмуд Айеш от терористичната групировка Хамас) и нарушаване на санкциите срещу Русия. С обвинения към момента са и двама души – оперативни директори на NEXO, които са с наложени парични гаранции от по 1 млн. лева. По отношение на нарушаването на санкциите спрямо Москва от прокуратурата посочиха, че веднага след като Службата за чуждестранни активи (OFAC) към Министерството на финансите на САЩ вкарва в забранителния списък Хидрамаркет и Гарантекс, от последната са засечени 23 транзакции към NEXO. Оказва се обаче, че опасните руски зависимости и обвързаности на криптобанката отиват далеч по-нависоко в йерархията на московския властови пазар.

На 14 декември 2022 година – буквално месец преди мегаакцията срещу криптобанката, която по данни на разследващите е превъртяла оборот от над 94 млрд. долара за последните 5 години, NEXO сключва спонсорски договор с пловдивския футболен отбор „Ботев“.

Собственик на клуба от януари 2021 година е синът на Борис Зингаревич – Антон. Семейството е част от най-близката орбита на Кремъл като според руското издание на „Форбс“ Зингаревич - старши има състояние от 1.2 млрд. долара и през 2020 г. заема 78-о място по богатство в Русия. Борис развива бизнес заедно със своя брат близнак Михаил. И двамата са учили в Санкт Петербург и започват кариерите си там. „Златната кокошка“ в техния бизнес е „Илим груп“, която се занимава с търговия с целулоза и хартия. В началото на 90-те години юридически съветник на братята е Дмитрий Медведев, който по-късно става премиер и президент на Русия, а в момента е зам.-председател на Съвета за сигурност на Русия. Антон, баща му Борис и дори майка му Татяна са част от санкционния списък на Украйна срещу лица от режима на Путин, които финансират инвазията на Русия в Украйна.

На този фон и при вече течащи разследвания срещу криптопирамидата зад Океана, точно преди месец NEXO в партньорство с ПФК Ботев (Пд) стартира Академия „Спорт и бъдеще“ за над 400 деца в неравностойно положение. При обявяването на мащабната инициатива е посочено, че мисията й е да подобри начина на живот на деца в риск от региона чрез спорт и срещи с успешни личности от света на бизнеса, високите технологии и футбола. Инициативата е повече от изненадваща предвид факта, че собственикът на клуба – Антон Зингаревич, със сигурност не страда от липса на финанси, за да търси подкрепа от NEXO. Решението милиардерът да търси подкрепа от оказалата се също обвързана с Прокопиев криптобанка NEXO и да сключва спонсорски договор с нея за създаването на младежката инициатива на Ботев (Пд) е повече от нестандартно. Казваме нестандартно, защото, както вече стана ясно, семейство Зингаревич е в топ 100 на най-богатите в Русия и едва ли страда от липса на финанси, особено за създаването на младежка академия. На този фон възможната и логична хипотеза е спонсорският договор да е параван за други цели, несъответстващи на законите.

Например, за пране на пари – друга практика, срещу която, макар държавите по света, в това число и нашата, да се борят, също е срещана във футболните среди. Хипотезата изглежда още по-логична на фона на факта, че една от линиите, по която се води разследването срещу NEXO, е именно пране на пари. А както добре знаем, сред любимите паравани на перачите на пари са именно благотворителни инициативи. И в частност на NEXO, един от чийто създатели – съоснователят и бивш акционер във фирмата за бързи кредити „Кредисимо“ Коста Кънчев, е първи братовчед на Константин Кънчев – управител на благотворителната платформа „Хелп Карма“, станала печално известна преди повече от година при разследването на bTV за финансови злоупотреби и отклоняване на пари, дарявани за лечение на болни деца. Еманация на лицемерието и наглостта, които обаче изобщо не са чужди на NEXO, коитo докато правят партньорства със санкциониран руски олигарх като Антон Зингаревич и нарушават санкциите срещу Русия, се хвалят на сайта си и в позициите си срещу мегаоперацията на българските разследващи, че са дарявали пари на Украйна. Лицемерие и наглост, присъщи на всички лица, свързани с олигархията у нас и в частност на един от най-знаковите й представители – Иво Прокопиев, чието семейство освен в бизнес е и в близки приятелски отношения с висши представители на NEXO.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати