Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Нидал Алгафари: БСП натискаше субсидията да се свали, сега изведнъж решиха, че не искат 1 лев – и то без основание

Мнения

Нидал Алгафари: БСП натискаше субсидията да се свали, сега изведнъж решиха, че не искат 1 лев – и то без основание

Снимка:

На социалистите им трябва някой, който да инжектира пари, за да си правят политиката, коментира пр експертът и писател

Интервю на Андреа Драганова

Г-н Алгафари, партия ГЕРБ остава на твърдата позиция, че партийната субсидия трябва да бъде намалена от 11 на 1 лев, утре предстоят и политически консултации по въпроса, как смятате, че ще се развие ситуацията? Защо БСП са толкова против предложението?

Защо БСП са против не мога да кажа, защото доколкото си спомням Българската социалистическа партия нееднократно искаше, говореше, натискаше субсидията да се свали, да падне и освен това всички те говореха, че „Ето как не бил приет референдумът на Слави“. Сега изведнъж решиха, че трябва да я вдигат и нямат обосновка. Все още не съм чул някакво обоснование, от който и да е било – защо трябва да бъде 11, да бъде 5, да бъде 8 или да бъде 1 лев, т.е. малко се получава като на Женския пазар.

Как бихте коментирали слуховете за празната каса на БСП, къде са им парите и основателни  ли са техните искания да се вземат натрупаните досега спестявания и на другите партии, за да е равно началото?

При всеки случай всеки, който е взел някакъв кредит или са допуснали грешка да му изплатят някакви пари, не му се иска да ги връща, защото е много хубаво да ги харчи. Обаче БСП се подведе  по акъла на някой, вероятно достатъчно умен човек, за да си направи собствена телевизия, като никой не им е обяснил явно, че една телевизия струва много, т.е. това е бездънна яма и когато искаш да поддържаш телевизия, когато искаш да поддържаш вестник, списания, когато искаш да поддържаш огромен брой клубове, е логично да искаш някой да ти го плаща. БСП са наясно, че от членски внос те не могат да съберат никакви пари, наясно са, че в момента голяма част от бизнеса в България, не е насочен към тях, защото те не са на власт и не се очертава скоро да бъдат. Затова им трябва някой, който да инжектира, за да си правят политика, която дали е добра или лоша, това не мога да кажа. Но най-добрият вариант е всяка партия да си има членска маса и тази членска маса, когато толкова иска да бъде популярна и да взима властта,  да се самоиздържа. Даже 1 лев смятам, че към момента ще е много за тях. Ние издържаме партиите и по друг начин. Освен държавната субсидия, ние им плащаме, компенсираме им разликата в наемите, които те плащат за клубовете из цялата страна. Всички знаем, че общинските имоти се дават почти на безценица, а тези имоти, които те вземат, в повечето случаи ги превръщат в търговски обекти. Това означава, че печелят двойно и тройно от хората.

Какво мислите за опасенията на опозицията, а и на Волен Сидеров, че външно финансиране от страна на бизнеса, би довело до попадане на партиите в ръцете на олигарсите?

Аз преди имах такива опасения също. Но последните няколко години ми показаха, че те партиите така, и така са в обятията на олигарсите или на тези, които имат пари и са заможни. Само погледнете в партията на работническата класа, на селските труженици и вижте в тяхното Изпълнително  бюро какви хора са били и какви са в момента – с по 30-40 хиляди, с много добър бизнес, ходят с последните възможни модели лимузини, които ги има по света, купуват си едни обувки за по пет хиляди лева при наличието на хора, които получават социални пенсии. Със сигурност те много отдавна са в обятията на тези олигарси. Т.е. аз не смятам, че е правилно хората в България да помагат на олигарсите в издръжката на партиите, защото когато им се дават субсидии, се намалява от това, което се изисква от тези олигарси.  

 

 


Коментари (2)

бони А бе моля ви се не давайте трибуна на тоя гащник, дето ако може и за пет сребрника ще си продаде арабския г.. Всеядни меркантлни същества са и той и жена му - измисленият shrink, който той пробутваше от сутрин до вечер по медиите, когато се правеше на важен пиар на БСП.
Те срама нямат. че пък и акъл ще дават!
24.06.2019 19:48 / Отговор
Партията Партията е ДПС, Ане БСП.
25.06.2019 08:11 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема