Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Нидал Алгафари пред Tribune: Петков кога успя да отиде, да покопае и да се върне, за да поднася цветя...

Мнения

Нидал Алгафари пред Tribune: Петков кога успя да отиде, да покопае и да се върне, за да поднася цветя...

Нидал Алгафари пред Tribune: Петков кога успя да отиде, да покопае и да се върне, за да поднася цветя... - Tribune.bg
Снимка:

Партиите тръгнаха с едни големи кошници, покрити отгоре с бохча от обещания, а вътре - гнили ябълки

Политическият PR Нидал Алгафари с коментар за началото на предизборната кампания, движещите сили в нея и прогноза за развръзката на парламентарните избори на 2 октомври

Предизборната кампания набира скорост, с какви кошници тръгнаха основните политически играчи в битката?

Ако трябва да направя метафора, ще кажа, че тръгнаха с едни големи кошници, покрити отгоре с бохча от обещания, а вътре - гнили ябълки.

„Продължаваме Промяната“ извикаха медии, които да снимат как  кандидатите им за народни представители помагат на бедстващите в Карловско след водната стихия...

Явно пиар специалистите, които са наели хората около Кирил Петков, са им дали подобен съвет, защото по света общо взето така се прави – отива някой от лидерите с чисто нови гумени ботуши, взима една лопата, копне един, два пъти, колкото да го снимат медии, за да покаже някаква съпричастност към пострадалите и след това си тръгва. Както в случая – Кирил Петков кога успя да отиде да покопае малко, кога успя да се върне, за да поднася цветя на паметници? Синът ми беше в тези села, за да помага и видя с очите си няколко много смешни истории. Например, представители на една от политическите формации отишли там, взели кирките, лопатите и т.н, за 20 минути, колкото да си направят клипчето и след това се извинили на хората, че предвид предизборната кампания имат други важни неща, които трябва да вършат.

Хората на Кирил Петков отидоха и разнесоха вода на пострадалите. Аз смятам, че те нямат чак такава нужда от вода, колкото имат нужда от това някой наистина да помогне, да работи за преодоляването на бедственото положение в този регион, и то не да работи с лопатата и с кирката. От лидерите не очакваме те да работят с кирки и лопати, а да взимат правилни решения. Много хубаво щеше да бъде, ако г-н Петков беше призовал, както направи за Украйна, всеки български гражданин да отдели по една заплата, за да помогне на хората, чиято покъщнина цялата е заминала. Изключително грозна история е да градиш своето щастие на гърба на нещастието на обикновените, нормални, бедни хорица!

Излезе информация за дълъг списък с опорки на ПП, който е бил раздаден на публичните говорители на партията. Част от указанията са Кирил Петков и Асен Василев да бъдат промотирани като "млади, умни, чисти, смели, енергични". В тези опорки има и съвети как кандидат-депутатите да отбиват атаките на медии и опоненти - като повтарят едно и също по три пъти, независимо от това какъв въпрос им се задава: „В отговор на атаки от всякакъв характер започваме със „старите лъжци с техните похвати“ и т.н.. Какво смятате за тези инструкции?

Четох ги. Принципно това са неща, които пиар експертите на всички политически формации обясняват на всички участници в дадена предизборна кампания, защото когато имаш неудобни въпроси, които не те засягат или са далеч от това, за което се бориш е съвсем логично да си казваш твоите опорни точки, да ги повтаряш по три, по пет пъти, докато на журналистите им омръзне. Това обаче е доста остаряла политика. Хората вече разглеждат по малко по-различен начин всякакви такива действия и думи. Едно от нещата, които трябва да проумеят тези, които се опитват да правят пиар е, че хората в света, включително в България, се забързаха изключително много. Интернетът ги забърза много. И те предпочитат вместо да отидат на опера, чийто спектакъл е примерно 2 часа, да слушат едно парче от типа на „Васко жабата“, което трае 2 минути. Предпочитат вместо да прочетат „Идиот“ или „Престъпление и наказание“ на Достоевски, да прочетат в социалните мрежи пост или туит от порядъка на едно, две, три изречения. Вместо да наблюдават дебати или разговори, предпочитат тик-ток. Тоест хората в световен мащаб принципно започнаха да „лайкват“. Трябва да те харесат. И каквито и опорки да бъдат лансирани, каквото и да се говори на хората, те вече не ги слушат. Единственото нещо, което остава и има значение, е дали ще те харесам, дали си достатъчно добре усмихнат, ведър, дали те усещам искрен. Всичко друго е безмислено!

Как бихте коментирали битката между БСП и ПП в посока чия кампания ще е за социалната политика? Като че ли ПП опитват да откраднат темата от левицата.

Те всички ще се опитат да откраднат тази тема, защото това е най-наболелият проблем на хората в България, на голяма част от населението на страната, след нескопосаното управление на предишното правителство в лицето най-вече на министър-председателя и министъра на финансите, които докараха държавата и хората дотам, че всяка стотинка за тях вече е от огромно значение, имайки предвид, че цените на всичко се вдигнаха драстично - на тока, на газа, на петрола, на хранителните продукти и т.н. Ето защо всички партии ще се опитат да говорят как „ние ще отделяме едни пари и ще ги даваме“, без да обясняват нещо, което е изключително важно. Разходната част я разбираме, дайте да видим приходната откъде ще дойде! Тези хора, които имат малко повече разум и не слушат само на емоционално ниво, съм сигурен, че ще си зададат този въпрос и като не намерят отговор, ще видят, че това са едни предизборни обещания, които са хвърлени в пространството ей така, бошлаф!

Каква е ролята на президента и служебното правителство в тази кампания и каква ще е развръзката на войната между Корнелия Нинова и Румен Радев?

Смятам, че тази война приключи. Г-жа Нинова успя да запази доколкото можа БСП в някакъв строй, казвам някакъв, защото не смятам, че нещо особено е постигнато, в момента БСП са в насипно състояние, но все пак не позволи на г-н Радев да разтури левицата тотално, каквото явно се беше опитал да направи. Но това вече не е война, а по-скоро личностни нападки. Каквото можа да се случи, дотук се случи. Не виждам нещо повече да направят. При всички случаи обаче, се забелязва, че участието на г-н Радев в тази кампания е много много по-малко от предишната кампания, когато той лично пое фронт срещу ГЕРБ и Движението за права и свободи, за да опита всячески да достигне този резултат, който постигнаха Кирил Петков и Асен Василев. Но, явно разочарован от тяхната политика, в момента президентът няма такъв силен проект, зад който да застане, за да громи другите. А пък да громиш абсолютно всички вече е трудно, хем война с ГЕРБ, хем с ДПС, хем с БСП, хем с „Продължаваме Промяната“! То не му остана никой, който да може да подтиква или да инсталира във властта. Според мен по-скоро ще има затишие и ще се опита да направи каквото е по силите му, за да всее още повече раздор между политическите формации, така че служебният кабинет да продължи да управлява. Макар че в момента това не е най-изгодната ситуация за управление.   

Какви са прогнозите Ви за предстоящите избори на 2 октомври? Ще има ли изненади, как ще изглежда парламентът след тях, ще може ли да излъчи стабилно правителство?

Изненади - да. С трепет очаквам резултатите, защото има един много скрит вот на хората, който не знам как ще се разпредели точно. Става въпрос за всички тези, които са на червената демаркационна линия, която е за цивилизования свят, Европейски съюз, САЩ и за Русия и Евро-Азия. Въпросът е кой ще успее да вземе тези гласове, които са за Евро-Азия и за Русия. Дали „Възраждане“ с крайното си говорене или хората около Стефан Янев с по-мекото говорене, дали кръговете около БСП, тоест русофилите, дали някоя от тези три формации ще успее да издърпа тези гласове и да даде изненадата? Дали ще успеят „Възраждане“ да задминат БСП или няма да успеят, зависи много от това нещо. Всичко друго е по-скоро логично да се случи. Смятам, че за една част от социолозите ще бъде изненада, че хората около Слави Трифонов най-вероятно ще влязат отново в Народното събрание, въпреки твърденията, че едва ли не ще бъдат зад борда. Това ще бъдат изненадите! След изборите вече смятам, че е време Европейският съюз и по-силните в света да притиснат нашите политици и те да направят някакво по-стабилно правителство, без в него да участват големите лидери, защото все още е трудно. Макар че със сигурност има такива, които са много добри и биха могли да ръководят държавата. Така както ни притиснаха за Република Северна Македония, смятам, че по същия начин биха могли да ни притиснат и в това отношение, за да се създаде един по-стабилен кабинет!


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Има ли фактор, който разколебава доверието ви в честността на вота и изборните резултати?
Покажи резултати Скрий резултати