Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Нидал Алгафари пред Tribune.bg: Радев успя да раздели нацията на много различни части, включително на етническа и религиозна основа

Мнения

Нидал Алгафари пред Tribune.bg: Радев успя да раздели нацията на много различни части, включително на етническа и религиозна основа

Снимка:

Президентът показа, че трудно се справя, а държа властта в ръцете си, смята политическият PR и писател

Политическият PR и писател Нидал Алгафари пред Tribune.bg с равносметка за изминалата година в политическия живот на България, очакванията и надеждите за новото коалиционно правителство и перспективите за преодоляване на кризите, пред които е изправена страната ни

 

Намираме в края на една бурна политическа година - каква е равносметката?

Зависи за кого. Ако е равносметката за българския народ като цяло – не е най-доброто, защото загубиха много време и много пари от държавната хазна за тези избори. Имаше разочарования, мечти и надежди, които се изпариха. Ако става въпрос за новите политически субекти, за тях вече е много щастливо, защото са в Народното събрание и вече са на власт. Овластени са от народната любов! Що се отнася до хората като мен  - наблюдавам с интерес какво се случва и как се случва от позицията на един стар лаф– „Гледам ги младите колко са умни и красиви, но все още шляпат“.

 

Какви са очакванията Ви от новото коалиционно правителствоКирил Петков и Асен Василев дадоха доста смели заявки, но партиите в кабинета са коренно различни по своята същност?

Ето тук се разминават за мен очаквания и надежди. Очакванията ми са тези хора да успеят да намерят някаква пресечна точка помежду си и да успеят да се справят с поне трите звяра, които в момента ги ръфат. Единият е коронавируса в здравеопазването и тази сфера като цяло, защото тя ни е проблем. Вторият е изключителното обедняване на хората и третия- абсолютното вдигане на всички цени, като започнем от енергията и стигнем до най-ежедневните продукти. Това са ми очакванията! Надеждата ми е, че всички ние по някакъв начин ще успеем да преживеем трудностите. Управляващите все още са неопитни и го доказаха даже в най-елементарни лапсусни грешки – с това, че ще правят път Ботевград – Враца – Шумен, че ще строят втори мост над Дунав, че са ваксинирани 8,5 милиарда души в света. Смятам, че това са все „лапсуси“, а не само неопитност. От тази гледна точка – разминават ми се очакванията с надеждите!

 

Как бихте коментирали поведението на Румен Радев по време на служебните правителства и сега, когато спечели втория президентски мандат?

Президентът Радев имаше уникалната възможност да държи цялата власт в ръцете си и да покаже какво може и какво знае. Той показа, че трудно да се справя, например, със здравеопазването – поставените от него хора тотално се забатачиха вследствие на глупавите решения.

Видяхме, че той е силовак. Човек, който, за да може да наложи волята си, не го прави с убеждения, не го прави с разбиране, а го прави чрез министъра на вътрешните работи. Показа го покрай изборите. Успя да направи така, че хората в България да не отидат до урните и да не гласуват, т.е. една много малка част от населението на България припозна като свои всички тези политици, не само Радев. Хората по-скоро се бяха отвратили. Успя да направи така, че да раздели хора, които в годините са били заедно. Членове на БСП например се разделиха, разцепиха се по един изключително грозен начин благодарение на неговата политика. Тези хора, които излязоха по площадите и бяха обединени от някаква идея, се разделиха и се разпръснаха на малки парчета. Той не успя да ги убеди. Радев по-скоро успя да раздели нацията на много различни части, включително на етническа и на религиозна основа.

 

Ще се намери ли решение на въпроса с Република Северна Македония? Виждаме противоречиви послания от страна на правителството, а президентът свиква Консултативния съвет по национална сигурност в началото на януари във връзка с този наболял казус.

Е какво като го свика? От всичките му свиквания на Консултативния съвет за национална сигурност видяхме, че няма никакъв резултат. Това са хора, които се събират, в продължение на един-два часа си говорят общи приказки и от това нищо не излиза. Това, което трябва да проумеят нашите политици е, че ние сме една много малка държава с много малка власт, на една много малка територия от Европейския съюз и не можем да си налагаме нашата воля върху това, което очакват по-големите от нас в Европа. Северна Македония, дали ни харесва или не, ще бъде приета, независимо дали нашите политици ще кажат да или не. Ще бъдем принудени финансово, политически, ако искате исторически, така, както успяха в края на 2018 година да притиснат Гърция да приеме името Северна Македония и намериха някакъв компромис(б.р. Спорът за името „Република Македония“ е исторически проблем, който съществува в периода между 1991 и 2019 година между Гърция и Република Македония, сега вече Северна Македония. От обявяването на независимостта на Македония съществува дипломатически проблем с името ѝ, което среща безпрецедентна съпротива от страна на Гърция). Всичко друго е прах в очите на хората – че са големи патриоти, големи националисти. Смятам, че една голяма част от хората в правителството, които в момента преговарят за Северна Македония има още много вагони с книги да прочетат и да научат от историята, за да тръгнат да взимат каквато и да е позиция.  

 

Какво смятате за наложения мораториум върху цените на тока, парното и водата във варианта, който беше приет от Народното събрание, ще помогне ли за овладяване на енергийната криза?

Единственото, което се разбира от подобно действие, което беше извършено от Народното събрание от почти всички политически сили е, че са като кокошки в калчище. Не е това вариантът явно, защото ние сме бедна държава. Ние не може да си позволим да дотираме това перо – енергетиката в България - абсурдно е. Не можем да спрем тази инфлация, тези високи цени. Това става с други решения. И да се надяваме, че от Европейския съюз ще ни дадат едни пари, за да можем да ги раздаваме ей така на калпак, също смятам, че нашите политици нещо са се объркали. Трябва да разберат, че този План за възстановяване е, за да можеш да инвестираш в нещо, което да изкарва пари, а не, за да може да ги раздаваш или да дотираш каквото и да било. Така че, смятам, че се объркаха и оттук-нататък това беше първият знак за някакъв катаклизъм, който ще присъства в петорната коалиция, защото финансовият министър е един, а всички министри от различните политически партии, които са дали хиляди обещания на своите избиратели, вече ще искат да има достатъчно пари, за да направят реформа. Реформа се прави с много пари, а пари в държавата за мое най-голямо съжаление няма. Не сме толкова богати!

 

Предстоят едни от най-хубавите и светли празници, какво ще пожелаете на българския народ в навечерието на Новата година?

На българския народ има кой да му пожелава в полунощ и знаем какви трагедии и тегоби ще чуем, вече сме свикнали. Той (б.р. президентът Румен Радев) да пожелава на българския народ. Аз мога да пожелая на хората, които са ми близки, които са ми приятели, които са ми познати или почитатели на моите книги – да са здрави!

Пожелавам преди всичко здраве и всичко друго да могат да си го позволят, Дай Боже!  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема