Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Нов сезон на „МВР пикчърс“ край морето

Мнения

Нов сезон на „МВР пикчърс“ край морето

Нов сезон на МВР пикчърс край морето - Tribune.bg
Снимка:

От ранни зори по всички телевизии тече полицейски екшън. Притичващи маскирани полицаи, блокирани квартали, задържани с белезници мъже, мигащи патрулки, блиц интервюта с униформени. Четирима задържани в с. Синдел при специализирана операция срещу купуването на гласове и битовата престъпност във Варненско, гърмят радиата и сайтовете.

Браво, аферим, така трябва - си казват, или поне трябва да си кажат, хората. В  днешната ни реалност подобни операции е хубаво да има, дори по-често, и което е най-важното – да има резултати от тях.

 Часове след първите съобщения за екшъна, наглед незначителна „служебна“ новина, не говореща нищо на част от мирното население, върна спомена за баталните продукции на „МВР пикчърс“ - прословутите многосезонни сериали за разбиване на канали, групи и престъпни мрежи. Че прокуратурата във Варненско не само не е ангажирана в специализираната операция, но е и научила за нея от медиите.

Казано с други думи, по метода „Рашков“ – за какво му е на МВР да работи с лошата прокуратура, която и да диша във врата на полицаите. Сами ще си образуваме делата и каквито доказателства съберем, ще ги предадем на прокуратурата, за да води нататък разследването. Дето казва служебният министър Демерджиев, ние работим, ние осигуряваме честността на изборите, ловим мигранти по пътищата, чистим се от лошите в редиците си. 

За обикновения гражданин това би трябвало да звучи успокоително, да укрепва доверието му в българската полиция. Лошото е, че колкото пъти прокуратурата е била игнорирана при подобни акции, резултатите винаги са били „тихи“ или шумно обявявани от съда за незаконни. Дали защото доказателствата са се оказали негодни, понеже са били събрани не по установения ред (нещо за което прокурор е длъжен да следи и да дава указания как да се събират), или пък за друго – все тая.

Факт е, че подобно игнориране е леко на ръба на закона, според който при установяване на данни за извършено престъпление, органите на МВР са длъжни незабавно да уведомят компетентния дежурен прокурор. И че вече две години политическите началници на МВР отказват споразумение с прокуратурата за създаване съвместни щабове срещу престъпленията с изборните права на хората в предизборни кампании. Както изисква Изборният кодекс.

Очевидно по-важна и за настоящото служебно ръководство на МВР пушилката на специализирани PR-акции. Да се покаже, че МВР работи и ни пази.

Истината е, че българинът отдавна се е нагледал на полицейски екшъни. Дори му е втръснало от подобни бутафорни рекламни продукции и „профилактирания на престъпния контингент“, които нито му носят повече сигурност, нито повече доверие в институциите. Вече не гледа с пренебрежение на тях, а с насмешка.

И как да е иначе, след като докато в новините вървеше новата серия на „МВР пикчърс“ от Варненско, истинският екшън бе във Враца. Апаши задигнаха инкасо автомобил със стотици хиляди левове. Вероятно за пенсии или заплати.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети