Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Експерт по подбор на персонал: Младите търсят гъвкаво работно време и работа от вкъщи

Мнения

Експерт по подбор на персонал: Младите търсят гъвкаво работно време и работа от вкъщи

Експерт по подбор на персонал: Младите търсят гъвкаво работно време и работа от вкъщи - Tribune.bg

През 2018 г. работодателите се изправиха пред най-големия недостиг на кадри от 2011 г., казва експертът

В интервю за Тribune.bg Виктория Николова, старши консултант по набиране на персонал в агенция Менпауър, разказва за изискванията на младите хора, които търсят работа, какви са сферите на дейност, които предпочитат и търсят, по какво се различават изискванията на кандидатите, които тепърва започват своята кариера, и тези, които имат натрупан професионален опит.

Каква работа търсят младите хора днес, какви са техните желания, приоритети и критерии по отношение на заплащането, работното време и сферите, в които искат да се развиват?

Това, което можем да очертаем като тенденция сред младите кандидати, е фокусирано търсене на работа, която предлага бързо развитие и израстване както по вертикала, така и по хоризонтала. За тях е от изключителна важност да имат гъвкаво работно време и по-точно възможност за работа от вкъщи. Изискванията им по отношение на заплащането са високи и са по-скоро характерни за хора с вече натрупан опит и експертиза в определена област. Също така забелязваме, че младите хора са силно ориентирани към технологичната сфера, обучават се допълнително и се интересуват от новостите и активностите в тази сфера.

Кои са предпочитаните сектори и професии?

Един от най-силно и бързо развиващите се сектори в момента е ИТ индустрията, където има постоянен глад за кадри - както опитни, така и начинаещи. Поради навлизането на много международни компании в страната и положителното развитие на български фирми от сектора – заплащането в тази сфера е изключително атрактивно за кандидатите. Във фармацевтичната индустрия, аутсорсинга и маркетинг сферата също наблюдаваме силен интерес от страна кандидатите, като голяма част от тях ежедневно се информират и обучават. Това води до развитието на нови кадри и преквалифицирането на хора с опит от други сфери.

По какво се различават изискванията на тези, които сега стъпват на пазара на труда и на тези, които вече имат натрупан професионален опит, съответно са в по-зряла възраст, какви са спецификите на поколенията?

От няколко години наблюдаваме все по-големи различия в изискванията на кандидатите, които тепърва започват своята кариера, и тези, които имат натрупан професионален опит. Най-голямо разминаване има във финансовите им очаквания. Новите кадри на пазара на труда търсят високи нива на заплащане, характерни за хората с опит, докато кандидати с професионален стаж – имат умерени изисквания за заплащане и търсят по-скоро дългосрочни взаимоотношения със следващия си работодател. Друга съществена разлика между поколенията е търсената динамика на работното място. Младите кандидати очакват по-голяма свобода на действията, а хората с опит – сигурност и стабилност.

Има ли формула за перфектното интервю за работа, какви съвети бихте дали на кандидатите?

Това, което съветваме кандидатите, е да бъдат искрени, спокойни и уверени. Изключително важно е да не се притесняват да говорят за себе си и своя опит, както и да са спокойни, когато отговарят на въпросите на интервюиращия. Самите отговори трябва да са добре аргументирани, подплатени с конкретика и фокусирани върху личните силни страни, знания и умения.

Какви са изискванията на работодателите към кандидатите, кои са най-важните качества и знания, които трябва да притежаваме, за да направим впечатление на интервюиращия?

Съветваме всеки кандидат да се запознае добре както с компанията, в която би желал да работи, така и със сферата, в която тя оперира, защото това показва доколко е мотивиран да стане част от екипа на точно тази компания.
Миналата година работодателите в България (а и в цял свят) се изправиха пред най-големия недостиг на кадри от 2011 г. насам според нашето проучване „Недостиг на таланти 2018“ и цели 68% от фирмите споделиха с нас, че изпитват трудности да запълнят свободните си позиции, като една от основните причини за това са липсата на търсени меки умения като организираност, внимание към детайла, желание за придобиване на нови знания, мотивация, лоялност, комуникативност. Днес компаниите търсят кадри, които да задържат дългосрочно, и поради тази причина отделят още по-голямо внимание на личностните качества на кандидатите. Но тъй като дефицитът на кадри продължава да расте, съветваме работодателите да инвестират повече в обучения, за да си осигурят служители в бъдеще, както и да бъдат по-гъвкави по отношение на своите изисквания и да потърсят таланти извън своя сектор, които да обучат според специфичните си бизнес нужди.

Интервю на Андреа Драганова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Иван Тенев Един вид младите търсят.....да ходят на работа когато поискат, ако може изобщо да не ходят........и бързо да станат големи началници !

Кой ще им обясни , че това го няма никъде по света.
01.06.2019 12:01 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети