Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Очаквано: Кирил Петков готов на сделка със Северна Македония

Мнения

Очаквано: Кирил Петков готов на сделка със Северна Македония

Снимка:

Кирил Петков и Асен Василев са заявили готовност за сделка със Северна Македония. Това става ясно от тяхно изявление пред агенция МИА, цитирано от БТА. По думите им никой нито в България, нито в Република Северна Македония има полза от това, че между двете страни няма най-добри междусъседски отношения. "Искаме нов подход за решаване на проблема между Скопие и София", е цитиран да казва за агенцията Кирил Петков. "Този път, ако зависи от българската страна, политиците няма да бъдат проблем", подчертава още той. 

Асен Василев казва също за МИА, че в отношенията между двете страни трябва да се говори за бъдещето и за настоящето.

"Хората трябва да се чувстват спокойни, никой да не бъде угнетяван, трябва да има общ бизнес, групи студенти от двете страни да могат да се посещават взаимно, да се организира балканско първенство по футбол, а не само българо-македонско, и хората да се опознаят и да живеят по-спокойно и в двете страни. Тогава фокусът на историята ще се прехвърли в настоящето и на онова, което можем да направим в бъдеще, тъй като ако гледаме само назад, никога няма да направим крачка напред", смята Василев.

Остава въпросът, обаче дали Петков и Василев настина са убедени в думите се или това е пореден  трик за печелене на привърженици. Припомняме, че в спора с РСМ имаше два етапа: първият, в който страната ни имаше редовно правителство и България успяваше макар и трудно да поддържа позицията си като международно легитимна. И втори етап, по време на двете служебни правителства на президента Радев, когато страната ни напълно абдикира от амбицията да обясни позицията ни на външния свят, темата се превърна в дъвка за вътрешнополитическа употреба.

Не трябва да се подминават и думите на Радев по  време на срещата на  европейските лидери и страните от Западните Балкани, която се проведе в Словения. Тогава той не само отправи остри обвинения за провеждане на "възродителен процес" срещу македонските българи и системно унижаване на българското културно наследство, а  посочи и нуждата българите да бъдат вписани в македонската конституция. На фона на думите от страна на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, че Западните Балкани принадлежат към ЕС, Радев избра острия тон и нападките, като очерта и конкретни стъпки за сближаване между двете страни, като едно от тях е скъсването с македонизма. Думите му предизвикаха остра реакция от страна на премиерът Зоран Заев, който определи поведението на българския президент като блокада и обида за македонските граждани. Той подчерта, че на срещата на върха е получил още едно силно потвърждение, че „само една държава-членка на ЕС се противопоставя на нашата интеграция и началото на преговорите за членство в Съюза“.

„За мое голямо разочарование, а аз лично вярвам, и на всички наши граждани, блокадата идва от съседката ни България“, каза Заев.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема