Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Огнян Дъскарев: За какъв расизъм става въпрос в САЩ, след като чернокожите имаха свой президент 8 години

Мнения

Огнян Дъскарев: За какъв расизъм става въпрос в САЩ, след като чернокожите имаха свой президент 8 години

Снимка:

„Мисля, че Тръмп ще бъде преизбран поради това, което се случва в момента“, смята журналистът

Интервю на Tribune.bg с журналиста Огнян Дъскарев за ситуацията в САЩ

Напрежението в САЩ заради смъртта на цветнокожия Джордж Флойд ескалира – стрелби, размирици, насилие, глобална антирасистка кампания, Тръмп заплаши да използва армията срещу демонстрантите, които нарече „разбойници“, ще се стигне ли до гражданска война?

Не, няма да се стигне. До няколко дни всичко ще утихне и то вече започна да утихва. Още повече аз съм живял доста години в САЩ – там няма расизъм. Не знам за какво става дума. Разбира се, дебело искам да подчертая, че това, което се случи на този нещастен човек Джордж Флойд, е абсолютно престъпление, поради простата причина, че той не е оказвал съпротива, когато са го арестували. Не е имало никаква необходимост полицаят да стъпва с коляно върху врата му. Това е абсолютно неоправдано и си е чисто убийство, което трябва да бъде наказано. Но за какъв расизъм става въпрос в САЩ, след като чернокожите имаха свой президент в продължение на осем години. Федералната и щатската администрации са натъпкани с цветнокожи. На тях им се дават всякакви улеснения при прием в колежите и при наемане на работа. Имайте предвид, че да те обвинят в Америка в расизъм е много сериозно нещо. Могат направо да ти съсипят живота. Ето защо, аз не знам да има работодател, който да е отказал някакво работно място на чернокож. Това са неща, които по принцип аз не приемам. Но това, което се случи с този човек не е било абсолютно необходимо. Разбира се, той е бил криминално проявен. Има петгодишна присъда за въоръжен грабеж в Тексас, откъдето идва.

Демократите разкритикуваха остро заплахите на президента Доналд Тръмп, какъв е вашият коментар?

Виждате това, което се случва през последните няколко дни в големите американски градове – вандализъм. Има палежи, грабежи. Хората, които живеят там, ги е страх да ходят на работа и не ходят. Така или иначе те не ходят и заради китайския вирус. Вчера получих едни снимки от един мой познат, който живее в Ню Йорк. Нещата изглеждат ужасно. Артистичният квартал Сохо, където съм бил много пъти, сега изглежда като след дълги бомбардировки. Именно поради тази причина Тръмп е прав да заплашва, че ще пусне армията, но аз не мисля, че ще се наложи. Тази нощ е била доста по-спокойна от предишната, така че мисля, че ситуацията скоро ще се успокои.

Какви са общите нагласи в САЩ, има ли настроения, че Русия се намесва или демократите подливат вода на Тръмп, като избират отдавна потискани проблеми и етническо напрежение?

Това е стара теория за Кремъл, който уж помогнал на Тръмп да стане президент, но тя беше изцяло разбита от разследването на специалния прокурор Мълър, който излезе със заключение през март 2019, че никакви руснаци не са помагали на Тръмп да дойде на власт. Такова нещо няма, но това изобщо не значи, че Кремъл не се намесва, защото Русия определено не е приятел на Америка, както и Китай. Каква е основната причина за смъртта на Джордж Флойд? Тя не е расизъм, а е икономическа, защото той е останал без работа заради китайския вирус. Благодарение на COVID-19 сега в САЩ има 40 милиона безработни. Така че и Китай, и Русия не са приятели на Америка и нищо чудно да подклаждат нещата, които сега се случват там.

А какво смятате за снимката на Тръмп с Библията – тя предизвика остри критики от религиозни водачи?

Не знам за какво го критикуват честно казано. Тези религиозни водачи, както и самите леви медии (апропо почти всички американски медии са леви) критикуват Тръмп, че е наредил на полицията да разгони демонстрантите, около 500-600 човека край Белия дом, със сълзотворен газ и палки, за да иде той до тази църква и да се помоли, или по-скоро да покаже Библията. В същото време тези религиозни водачи и левите медии никак не се обезпокоиха само ден по-рано, когато тази църква беше запалена от бандитите. Сега изведнъж взеха да се тревожат. Междудругото преди няколко часа се появиха съобщения, че не е вярно, че полицията е използвала сълзотворен газ срещу протестиращите. Тръмп е съвършено прав да иде до тази църква. Тя се намира на около стотина метра от Белия дом и от два века там ходят всички американски президенти. Той просто искаше да демонстрира, че църквата работи и че той няма да се подчини на бандитите, които не искат да го допуснат до църквата.

Как ще повлияе цялата тази ситуация на предстоящите президентски избори?

Много е сложно. В момента в Америка има 40 милиона безработни. Ако някой ми го беше казал само преди три месеца, щях да се изсмея, защото тогава безработицата беше 3,5% - най-ниска от 69-а година насам. Сега са 40 милиона. Разбира се, Тръмп няма никаква вина за това. Аз бих казал, че вината е на Китай. Тръмп най-много разчиташе за преизбирането си на самата икономика, която беше в абсолютен подем до коронавирусa. Сега действително е трудно да се каже. Но аз мисля, че Тръмп ще бъде преизбран поради това, което се случва в момента, защото има много колебаещи се хора, които се чудиха за кого да гласуват. Смятам, че сега те много добре разбират какво всъщност се случва в Америка и кой е против самите палежи и грабежи.  


Коментари (1)

Черен расист Как за какъв.За расизъм на чернокожите.Най-големите расисти са негрите.Не знам какво е афроамериканец,сигурно е нещо,като ром...
04.06.2020 08:41 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема