Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Минчев пред Tribune: Радев остава доста самотен в неделя, видяхме какво направи на Нинова

Мнения

Минчев пред Tribune: Радев остава доста самотен в неделя, видяхме какво направи на Нинова

Снимка:

В подобна ситуация са и ДБ, и ИТН, които също пострадаха от „салто-морталета“ и предателствата, коментира анализаторът

„Приятелски огън“ и откровено фалшиви новини белязват седмицата между първия и втория тур на президентските избори. Ще променят ли заявките за коалиционно правителство електоралните нагласи? Какви са сценариите за неделя? Питаме политическия анализатор Огнян Минчев.

Как ще коментирате фалшивата новина, че на балотажа в неделя в Турция ще се гласува за проф. Герджиков?

Не мога да коментирам фейк новини, защото „фалшивките“ по принцип се създават в една кампания с много голямо темпо и почти ежедневно. Ние вече свикнахме с този поток от фалшиви новини. Разбира се, подобни новини преследват елементарни, примитивни, националистически и ксенофобски реакции като – не гласувайте за него, този е „турчин“ или лош човек. Това, на практика, се е случвало десетки пъти.

Вашите прогнози за балотажа? Спомняме си как Йордан Цонев обяви, че ДПС ще направи всичко, за да не спечели Радев втори мандат!

Това че ДПС няма да подкрепи Румен Радев, е нещо което произтича от цялостното позициониране, както на президента, така и на тази партия в българския политически процес в продължение на много дълъг период от време. Що се отнася до резултатите от балотажа, първото нещо, което трябва да кажем, е, че той не е предрешен, както се считаше от много наблюдатели. Считаше се, че , едва ли не, Радев с лекота ще преодолее своя съперник. Той щеше да го преодолее и на първия тур, но изгуби един милион гласа в сравнение с предходния си избор през ноември 2016 г. Така че балотажът в неделя ще бъде оспорван. Ще бъде сериозно оспорван.

Кои са силните и слабите страни на двамата кандидати като позициониране през последните дни на кампанията?

Силната страна на Румен Радев е високият му рейтинг. Фактът, че той в момента държи цялата власт в страната и може да си позволи да прави с институциите, каквото си иска в своя полза и не се свени да го прави. По този начин той е в една привилегирована позиция, която доста интензивно използва. Слабите страни на Румен Радев в тази кампания и на избора в неделя са следните – зад неговия рейтинг не стои реална машина за мобилизация на избиратели. Той направи всичко възможно, за да унищожи тези политически машини, които го подкрепиха и можеха да бъдат двигател на неговото преизбиране. Видяхме какво направи с Корнелия Нинова. Затова и не можем да очакваме, че БСП ще бъде свръхмобилизирана като апарат и като електорална машина, за да го подкрепи в неделя. В една или друга степен това се отнася и за „Демократична България“, която също беше доста силно ударена от технологичното политическо творчество на Румен Радев в създаването на нови партии и в преструктурирането на т.н. протестно пространство. Партията на Слави Трифонов ИТН, която също подкрепя Румен Радев, първо се съкрати, може би на 60% в сравнение с вота на 11 юли и освен това тя никога не е притежавала електорална машина. Тя е популистка партия, която на практика се основава на директната харизма на своя лидер върху една значителна, но намаляваща част от българските избиратели, главно от младите поколения. Не виждам друга съществена политическа сила, която да приложи своите усилия като електорална машина и като политическа кампанийна мощ, за да подкрепи Румен Радев. Вследствие на своите политически „салто-морталета“ и предателствата към своите партньори от протестното пространство, които той осъществи, на практика Радев остава доста самотен за балотажа в неделя.

Що се отнася до проф. Герджиков, неговият опонент, основната слабост на проф. Герджиков е обстоятелството, че той влезе в кампанията, на практика, в последния възможен момент – 35 дни преди самите президентски избори. Това е много малко време, за да може един човек като него да стане популярно лице, нещо което той доста успешно направи, все пак. Освен това той даде на избирателите ясна представа за това какви позиции заема и в каква посока смята да води страната. Проф. Герджиков е високо интелигентен и ерудиран човек, който има добри политически качества. Той максимално се възползва от времето, с което разполага. Така че, от гледна точка сблъсък на идеи, каквито Румен Радев не е демонстрирал през 5-те години на своя мандат, Герджиков има безспорно преимущество, стига избирателите да оценят това. Очаквам тази разлика между двамата да се прояви отчетливо и на самия дебат в четвъртък вечерта. Друга силна страна на проф. Герджиков като президентски кандидат е обстоятелството, че зад него стоят две партийни машини на ГЕРБ и на ДПС, макар че не зная дали ще го подкрепят толкова ентусиазирано и охотно, колкото е необходимо.

Защото все пак проф. Герджиков е един човек, който не е партийна кандидатура и не е близък на партийните елити нито на ГЕРБ, нито на ДПС, нито на която и да е друга партия. Но, така или иначе, той ще разполага с тази подкрепа или поне със значителна част от нея, независимо от това колко близък самия той може да се чувства или те да го чувстват до себе си. И последно, но не и по значение, динамиката на развитие на тази кампания е в полза на проф. Герджиков.

В динамиката на тази кампания Румен Радев е осъден да губи, въпреки че на парламентарните избори последната неделя спечели политическото движение, което той създаде в лицето на двамата представители на служебното правителство – Кирил Петков и Асен Василев. Според мен те много бързо ще наберат автономна скорост, докато в усилията си да лансира това ново движение Радев загърби тези политически фигури и организации, на които дължи самото си избиране преди пет години и самите си позиции в т.н. протестно движение през последната година и половина. Това няма да остане ненаказано.

Много зачестиха новините от Скопие кой ще ни е външен министър, как служебен кабинет може да свали нашето „вето“ за начало на преговорите с ЕС?

Активността в Скопие е много добре разбираема, тъй като тези политически сили, които са на власт в настоящето правителство, са в дълбока криза заради взаимоотношенията с България и „ветото“, което страната ни налага на Република Северна Македония по известни причини. Така че за тях е много важно да произвеждат добри новини, дори те да са прекалено добри. Това нас не ни засяга пряко. Това, което можем да кажем по този въпрос, е, че ще бъде направен опит за постигане на някакво частично споразумение или междинно споразумение със Скопие по проблемите на двустранните отношения, но не смятам, че то ще бъде от характер да отхвърли, отрече или заобиколи досегашната българска позиция, а по-скоро да я конкретизира по начин, по който да я направи по-ясно разбираема за нашите партньори и по-лесно приемлива за тези партньори в контекста на преговорите между София и Скопие пред самия Европейски съюз.

Смятате ли, че така фрагментиран, 47-ият парламент ще може да излъчи правителство?

Няма да бъде лесно формирането на правителство, още повече, че условията предварително са доста сериозно ограничени.

Първо, основно условие в усилията да се формира правителство, е недопустимостта на преговори с ГЕРБ и ДПС като партии на статуквото. Като прибавим към партиите на статуквото и неприемливостта на партия „Възраждане“ за този тип политика, която „Продължаваме промяната“ /ПП/ биха провеждали, то правителство може да се формира с мандата на първата политическа сила единствено и само в рамките на 4 партийна коалиция между ПП, ДБ, БСП и ИТН. Това са доста различни по своите позиции политически сили. Същевременно натискът върху тях да формират правителство, макар за определен период от време, който няма да бъде продължителен, ще бъде много силен. Защото без правителство в настоящата ситуация означава този тип управление на служебните кабинети на Румен Радев да продължи, а виждаме, че това управление води до провали в ключови политики като здравеопазване, ценова политика, енергийна политика, образование. Това може да доведе до много по-мащабно развитие и задълбочаване на политическата криза и на масово недоволство, което да се изрази в конкретни протестни действия.

Очаквате правителство под натиск?

Ще трябва да бъде създадено правителство, още повече, че участието във властта, каквато и да е тя, е едно спасително въже, един спасителен мост за политически лидери като Корнелия Нинова и Христо Иванов, пък дори и за Слави Трифонов. Защото участието във властта може, макар и малко, да стабилизира техните позиции, независимо, че някои от тях са лидери в оставка. В България оставката не е край на нищо, тя е просто междинен етап от нещо към друго нещо. И тези партии около основната партия – ПП, ще бъдат мотивирани от тази гладна точка да се присъединят към едно коалиционно управление.

Корнелия Нинова ще продължи ли с усилията си да стабилизира БСП и да се яви на избор за председател на партията на конгреса през януари?

Доколкото познаваме Корнелия Нинова, това би трябвало да е нейното намерение. Но в ситуацията, в която се намираме, динамиката на политическите процеси е много голяма. Дали времето до януари ще бъде достатъчно на Корнелия Нинова да стабилизира позицията си дотам, че да успее да се преутвърди като лидер на този конгрес на БСП, за мен е рано да се каже.  


Топ новини

виж още

Актуална тема