Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Олена Коцева: България не е готова да приема и да евакуира украинските българи

Мнения

Олена Коцева: България не е готова да приема и да евакуира украинските българи

Олена Коцева: България не е готова да приема и да евакуира украинските българи - Tribune.bg
Снимка:

Евентуален конфликт между Русия и Украйна в рамките на два дни може да предизвика хуманитарна криза с до 5 милиона бежанци, прогнозира „Вашингтон пост“, а по въпроса дали се очаква бежанска вълна към България Tribune.bg потърси за коментар Олена Коцева, председател на украинските дружества в България.

 

Има ли напрежение и планират ли хората с български произход в Украйна връщане в България?

Повечето украински граждани, които имат и българско гражданство или произход, не планират да се изнасят в други страни. Българското гражданство, доколкото аз знам покрай общуването с такива хора, им трябва, ако някое от децата реши да следва в България. Има такива програми, а и се получават европейски дипломи, които дават по-голям шанс за реализация за в бъдеще. Дори когато общувам с украинци с българско гражданство, които често пътуват от България до Болград и обратно, те се изненадват, че медиите тук пишат за някаква паника, а те в Украйна такова нещо не са видели. Хората са спокойни и вярват в армията, която не е тази от 2014г. при Янукович – гола и боса. Да не забравяме, че в Украйна 300 000 души вече са били на фронта, това са подготвени мъже и жени.

Не виждате основание за бежанска вълна към България?

Не, абсолютно. Какво България може да предложи на бежанци, които ще дойдат тук? Дори на украинските българи! Дали има някаква програма, която може да предложи жилища, работа, квалификация, защото някои от тях слабо говорят български език.

Дали знаете друга страна от ЕС да има такава?

Не, нямам представа. Украински семейства идваха при близки тук, една година не си намериха работа и се върнаха. Не успяха да получат някакъв статут или помощ. Процедурата е тромава и дълга. Ако идват етнически българи с паспорти, работата е проблем. Разберете, много е трудно. Украинците с българско гражданство дори споделят, че тук не ги приемат като българи.

 

Според вас страната ни не е готова?

Аз не мисля, че България е готова да приема и да евакуира украинските българи. Не знам кой политик го каза. Как да са готови, като има толкова много проблеми. Няма държавен жилищен фонд. Не ми се вижда лесна тази задача. Много е лесно да кажеш – елате! И като дойдат, какво ще ги правим, как ще им помагаме? Първо, много от тях знаят български повърхностно. Те не могат да бъдат назначени на работа. Трябва да си извадят работна виза, а при наличие на безработни българи нито един работодател няма да наеме чужденец. Такива са законите.

 

Според вас няма желаещи да се изселват тук?

До вчера беше така. Знаете в Харков имаше провокации, че градът ще бъде завзет от руската армия. Проведе се мащабен митинг с лозунг, че Харков това е Украйна. Целият свят трябва да се обедини около това и България в това число, а не да декларира, че ще изпрати някакъв батальон, който сигурно ще отвори някаква баня. Не знам какво може да направи един батальон!


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати