Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Операция „Бяло“ – лоша новина за наркомафията и враговете на прокуратурата, добра за хората и държавата

Мнения

Операция „Бяло“ – лоша новина за наркомафията и враговете на прокуратурата, добра за хората и държавата

Операция Бяло – лоша новина за наркомафията и враговете на прокуратурата, добра за хората и държавата - Tribune.bg

„Дали някой представител на институция в държавата харесва или не харесва този, който стои начело на прокуратурата, не интересува българските граждани“. Така главният прокурор Иван Гешев завърши свое изявление пред журналисти, с което обяви мащабната акция за противодействие на наркоразпространението, под кодовото име „Бяло“. От думите на Гешев обаче може да се направят два важни извода. Първо - изглежда между МВР и прокуратурата вече е налице диалог, какъвто нямаше от близо 2 години. И то не просто нямаше, а от МВР открито атакуваха държавното обвинение и особено обвинител №1. Второ - държавата може да демонстрира, че отново е на мястото си, защото Гешев е прав, че хората не се интересуват кой кого харесва или не, а да има сигурност и спокойствие.  

Преди малко повече от месец главният прокурор бе този, който даде тласък на прераждането на диалога между институциите. Гешев изпрати няколко писма до служебния вътрешен министър Демерджиев и до председателя на ДАНС, с които ги призова за подновяване на обмена на информация, на взаимодействието и връщането на държавата на мястото й. Резултатът не закъсня, виждаме в акция „Бяло“ срещу наркомафията.  

Възраждането на нормалното функциониране на отделните органи в държавната власт едва ли ще се случи за ден или два, най-малкото защото проказата на раздора и политическите атаки срещу съдебната система дълго време ги разяждаше. В продължение на почти две години в държавата цари хаос – коалиционни партньори се скараха за постове, пари и влияние, докато страната потъва в икономическа, социална и здравна криза. Какво остава за политическите опоненти, които ежедневно се замерят с обвинения - кой е по-корумпиран или некадърен.  

За близо две години закриването на специализираните съдилища и прокуратури бе единствената постигната „висока цел“ на политическия ни елит, а резултатите от законодателните им експерименти с правосъдието показаха и истинските им цели. Наркотиците заляха улиците, телефонните измами отново са в своя разцвет, организираната престъпност излезе от бърлогата, в която беше натикана от спецорганите, а гражданите се оказаха в разграден двор. Подсъдими олигарси като Баневи, Арабаджиеви, Миню Стайков, Васил Божков и други, чиито милиарди бяха запорирани по дела именно пред специализираното правосъдие, гръмнаха шампанското.

Освен пълния разпад на държавността, на който станахме свидетели, видяхме как един главен прокурор, обвиняван, че е всевластен и това го прави опасен, бе подложен на невиждани по интензитет и размер поръчкови атаки. Всъщност, последното не е изненада, защото Гешев бе мишена на задкулисието още от момента, в който се зае да разплита схемите на финансовата пирамида КТБ.  

Неоспорим факт е, че няма главен прокурор през целия преход, който да е бил толкова атакуван, просто, защото е активен. Още като шеф на ликвидираната спецпрокуратура, Иван Гешев демонстрира, че е готов на война с незаконно забогателите и недосегаемите, но не само – успя да ликвидира със системна работа десетки групи за телефонни измами, които ежедневно тормозеха и мамеха възрастни хора. Но после сякаш се забрави  колко от тях се поминаха от мъка и срам, че са били  подмамени да хвърлят от балкона спестяванията си, събирани цял  живот.  

Не само като шеф на спецпрокуратурата, но и като  заместник главен прокурор Гешев отново влезе в полезрението със своята активност и още преди три години засегна интересите на кръгове, далеч извън границите на държавата. През 2019 г. от страната бяха изгонени руски дипломати, заподозрени в шпионска дейност. Последваха още няколко случая. В качеството на обвинител №1 Гешев успя да създаде условия за активна работа и в резултат бе разкрита мащабна шпионска група, в която бяха замесени български разузнавачи и висши чиновници.  

Но тази активност доведе до ответен удар. Мафията се притесни за тъмния си бизнес и парите си, политици  - за своята недосегаемост, и интересите им съвпаднаха. И бързо се намери начин да се всее разкол в управлението на държавата, а през краткия, но за сметка на това провален мандат на Бойко Рашков като вътрешен министър, МВР да бъде превърнато в политическа милиция, да атакува целенасочено близки и роднини на прокурори, нещо немислимо в една правова държава.  

Сега в ход е операция „Бяло“. Тя може да се приеме и като бялата лястовица на възстановяването на нормалността, на така нужния взаимен контрол, но и взаимодействие между властите, на връщането на усещането за ред и държава.

Тази операция е лоша новина не само за наркомафията, но и за онези политически кръгове, които въпреки  непрестанните си провали, не са се отказали от поръчение №1 на спонсорите си – войната за превземане на прокуратурата.

Е, добрата новина е, че и този път няма да им се получи – вече все повече хора осъзнават, че „съдебната реформа“ е измамен параван за осигуряването на бягство от отговорност. Българите не искат това, а сигурност и справедливост. Засега Гешев, харесван или не, единствен се опитва да проправи път за тях.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати