Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. ОТ АРХИВА: Комунизмът е в основата на днешните проблеми на България

Мнения

ОТ АРХИВА: Комунизмът е в основата на днешните проблеми на България

ОТ АРХИВА: Комунизмът е в основата на днешните проблеми на България - Tribune.bg
Снимка:

Мнението е на бившия посланик на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан

Комунизмът е в основата на проблемите, с които България се сблъсква днес. Това мнение изказа Ксавие Лапер дьо Кабан, малко преди да му свърши мандата като посланик на Франция у нас.

„Където и да било на планетата, комунизмът предполага насилие. Не съществува и никога няма да съществува марксистки режим, който да не почива изначално на насилие. Този режим разглежда насилието като легитимно оръжие за налагане на своята истина“, посочи той в последната си реч у нас. 

„Режимът на Георги Димитров и Тодор Живков не е обикновена диктатура, а политическа система, която подчинява човека на разкритата и известна само на ръководителите истина, която може да се променя в зависимост от обстоятелствата, защото не почива на нищо реално. Режим, който се основава на такива идеологически постулати, е неизменно дестабилизиращ за всеки гражданин, тъй като го задължава да живее в реалност, която не може да бъде разбрана“, коментира той. 

Той остро осъди престъпленията на комунизма и елитите, управлявали след 1944 г.

„Ето защо 9-и септември е ужасна дата в историята на Европа, тъй като тя бележи момента, в който с помощта на съветския завоевател се установява режим, който за няколко месеца взема решение за обезкървяването на целия български елит, за убийството на негови представители, не защото са извършили престъпления, а просто за да се унищожи всякакъв критичен дух, дух на независимост и свобода“, е мнението му. 

„Преходът бе овладян от бившите представители на системата. Елитите, които дойдоха на власт след 10 ноември, бяха и останаха комунисти, защото бяха формирани или по-скоро деформирани от този режим“

По думите на Ксавие Лапер дьо Кабан липсата на изучаване и осъждане на комунизма впримчва България в неблагосъстоянието ѝ.

„Тази липса, която позволява на избягали банкери и на други, които скоро могат и те да избягат, да направят състояние на гърба на данъкоплатците, на които оставят дългове от милиарди лева и да не виждат никаква нередност в това“, казва той.

По думите му непризнаването и неосъждането на престъпленията на комунизма кара младите българи да напуснат страната. Дипломатът коментира и българо-руските отношения и зависимости, свързани с бившия комунистическия режим.

„Историята, преподавана на няколко поколения, живели през този режим, е била подменена, за да бъде внушено, че България е била освободена от съветските войски през 1944 г. и че тя трябва да бъде васал на Съветския съюз. Отношенията ви с Русия не трябва да се определят от историята, още по-малко от подменена и осакатена история, а от вашите интереси и ценностите ви. Днес няма място за признание по отношение на сегашна Русия, на която не дължите нищо – нито вашата свобода през 1878 г., нито вашето потисничество през 1944 г. ”, посочи Лапер дьо Кабан.

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети