Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. ОТ АРХИВА: Комунизмът е в основата на днешните проблеми на България

Мнения

ОТ АРХИВА: Комунизмът е в основата на днешните проблеми на България

Снимка:

Мнението е на бившия посланик на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан

Комунизмът е в основата на проблемите, с които България се сблъсква днес. Това мнение изказа Ксавие Лапер дьо Кабан, малко преди да му свърши мандата като посланик на Франция у нас.

„Където и да било на планетата, комунизмът предполага насилие. Не съществува и никога няма да съществува марксистки режим, който да не почива изначално на насилие. Този режим разглежда насилието като легитимно оръжие за налагане на своята истина“, посочи той в последната си реч у нас. 

„Режимът на Георги Димитров и Тодор Живков не е обикновена диктатура, а политическа система, която подчинява човека на разкритата и известна само на ръководителите истина, която може да се променя в зависимост от обстоятелствата, защото не почива на нищо реално. Режим, който се основава на такива идеологически постулати, е неизменно дестабилизиращ за всеки гражданин, тъй като го задължава да живее в реалност, която не може да бъде разбрана“, коментира той. 

Той остро осъди престъпленията на комунизма и елитите, управлявали след 1944 г.

„Ето защо 9-и септември е ужасна дата в историята на Европа, тъй като тя бележи момента, в който с помощта на съветския завоевател се установява режим, който за няколко месеца взема решение за обезкървяването на целия български елит, за убийството на негови представители, не защото са извършили престъпления, а просто за да се унищожи всякакъв критичен дух, дух на независимост и свобода“, е мнението му. 

„Преходът бе овладян от бившите представители на системата. Елитите, които дойдоха на власт след 10 ноември, бяха и останаха комунисти, защото бяха формирани или по-скоро деформирани от този режим“

По думите на Ксавие Лапер дьо Кабан липсата на изучаване и осъждане на комунизма впримчва България в неблагосъстоянието ѝ.

„Тази липса, която позволява на избягали банкери и на други, които скоро могат и те да избягат, да направят състояние на гърба на данъкоплатците, на които оставят дългове от милиарди лева и да не виждат никаква нередност в това“, казва той.

По думите му непризнаването и неосъждането на престъпленията на комунизма кара младите българи да напуснат страната. Дипломатът коментира и българо-руските отношения и зависимости, свързани с бившия комунистическия режим.

„Историята, преподавана на няколко поколения, живели през този режим, е била подменена, за да бъде внушено, че България е била освободена от съветските войски през 1944 г. и че тя трябва да бъде васал на Съветския съюз. Отношенията ви с Русия не трябва да се определят от историята, още по-малко от подменена и осакатена история, а от вашите интереси и ценностите ви. Днес няма място за признание по отношение на сегашна Русия, на която не дължите нищо – нито вашата свобода през 1878 г., нито вашето потисничество през 1944 г. ”, посочи Лапер дьо Кабан.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още