Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Първият месец на промяната: „Ще анализираме“ и ще се топлим с минерална вода

Мнения

Първият месец на промяната: „Ще анализираме“ и ще се топлим с минерална вода

Първият месец на промяната: Ще анализираме и ще се топлим с минерална вода - Tribune.bg
Снимка:

Преди точно месец – на 13 декември 2021, се закле кабинетът на премиера Кирил Петков. Правителството дойде на власт с обещание за бърза промяна, нов морал и „по две магистрали „Хемус“ годишно“. Първият месец от мандата обаче премина под знака на плановете на кабинета бавно, спокойно и подробно да анализира и да опипва почвата.

„Ще анализираме!“

Ако има нещо, което никой не може да отрече на Петков и Василев, това е абсолютното спокойствие и пълна невъзмутимост пред очите на всеки проблем. Цените на тока се оказват непосилни за бизнеса, който изнемогва? Трябва експертен анализ и евентуално по-нататък – някаква помощ. Нужно е поскъпване на тока за бита? Ще се изчака до март, за да се анализира както трябва. Ако има обективни причини – ще поскъпне. Нов щам на коронавируса върлува из Европа, а цели 20% от малкото тестове, които се правят у нас, са положителни? Трябва анализ какви мерки могат да се предприемат и какъв план да се измисли за пандемията. И така нататък…

Урсула фон дер Лайен чакаше Петков, не Радев

Още в първите си дни на поста, новият премиер показа, че за никъде няма да бърза. Дори и за Брюксел, където евролидерите се събираха на последно заседание на върха за годината и явно очакваха да се запознаят с новозаклелия се български министър-председател. Петков обаче реши, че ще отстъпи мястото си на Румен Радев, защото не иска европейският му дебют да е в първата седмица на власт. Плановете бяха объркани от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която изрично посочи, че ще чака премиер, не президент. Поименно.

Фон дер Лайен ще чака Петков, а не Радев на Европейския съвет

Накрая все пак пътуване имаше, но с ден закъснение и без участие на Съвета.

Няма да има по-ниски пенсии от декември. Или…

С преизчислението на пенсиите всички пенсионери ще вземат по-високи пенсии. Средно увеличението ще е над 60 лв., обещаваха от доста време управляващите. Или не…

С идването на 7 януари, много възрастни хора бяха полети с един студен душ и се оказаха обеднели и с излъгани надежди. Половината пенсионери са получили по-ниски пенсии през януари спрямо декември, потвърди и в парламента управителят на НОИ Ивайло Иванов. Хората с минимални инвалидни пенсии са получили с около 50 стотинки по-малко, а хората със социална пенсия за старост, с 30 лева по-малко. Фалът ще се замазва през февруари, когато „пострадалите“ ще получат и няколко лева добавка към добавката, за да може лятото и двете добавки да бъдат спрени. Желязна логика!

Кирил Петков с кампания – 75 лв. за ваксиниран пенсионер

Колко е цената на здравето и за колко пари могат да бъдат „напазарувани“ българските пенсионери? Според премиера – точно 75 лв. Толкова предложи той за всички онези възрастни, които вече са ваксинирани или по една или друга причина не желаят ваксина, но биха склонили да сложат срещу пари.

Петков дори се похвали с резултати – по 30 хил. души започнали да се ваксинират на ден, след началото на кампанията му. За това той дори похвали здравния министър проф. Асена Серберзова. Обаче дали? Лекари подчертават, че поставяните ваксини са масово бустери – т.е онези под 30% ваксинирани си слагат допълнителна защита. Решение, вероятно взето отдавна, но отлагано за след празниците.

Днес например от 30 398 общо дози за деня 23 156 са бустерни, а останалите – първи и втори дози. Същото беше и вчера – общо 22 888, бустерни – 16 489. Такава е картинката всеки ден. Май не толкова оптимистична, както я представи премиерът.

Сербезова и поръчката на тестове – рестарт след рестарт

За да могат да ходят децата на училище, те трябва да бъдат тествани редовно. А за това трябват огромно количество щадящи бързи тестове, за които е нужна процедура за обществена поръчка. Служебният здравен министър Стойчо Кацаров беше организирал такава, но по нея има сериозни възражения и съмнения в злоупотреби.

Бивш зам.-министър: Процедурата за купуването на тестове за учениците беше опорочена

Новият министър на поста Сербезова реши да поправи това с нова поръчка, но кашата стана още по-голяма, затова и тя беше спряна от самата нея. Поръчката на Сербезова за 12 млн. щадящи теста, както и тази на Кацаров, отиват в КПКОНПИ. Сега следва нова процедура и връщане на стартова позиция. Да видим, може пък третият път да е на късмет.

Петков срещу Янев за допълнителни натовски войски у нас

Какъв трябва да е отговорът на България, ако НАТО поиска разполагането на допълнителни военни части у нас във връзка с кризата в Украйна? Не е ясно!

„Не считам, че са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия“, обяви военният министър, а допреди месец и служебен премиер Стефан Янев.

Това е лично мнение, а не формална позиция на правителството, отговори Кирил Петков. „Няма напрежение, къде го виждате? Това, което казвам аз, го казва и премиерът, но с други думи“, замаза министърът.

И после излезе на анти-НАТОвски протест в своя защита.

Военният министър отиде да се ръкува с протестиращи срещу НАТО (ВИДЕО)

„Никой нищо не е искал от България“, хлъзна се накрая и Радев.

Дано НАТО разбраха какво им казват българските власти, защото ние май не можахме…

Новият бюджет – през февруари… Не, всъщност през април

2022 година е, а бюджет на държавата липсва. Още преди да има кабинет суперминистърът Асен Василев спокойно обясни, че по въпроса ще се мисли през януари и бюджет ще има „вероятно февруари“. После си даде още кард бланш – до април. Миналогодишният бюджет 2021 ще остане в сила до края на март, решиха управляващите. Или, ако искате да изчакаме и летните отпуски – може нов бюджет наесен, а дотогава да караме с песен.

Министерство на финансите, разбира се, са крайно спокойни. През 1993 и 1997 г. също не е имало приети бюджети, успокоиха оттам.

1993…

1997…

Колко успокояващо…

Ще се топлим с… минерална вода

Непосилни сметки за газ, поскъпване на дървата, двойно по-висока цена на пелетите, неясноти с цената на тока. Откъдето и да се погледне, топлото тази зима ще ни излезе солено и добре, че навън е топло. За късмет Кирил Петков и Асен Василев имат идея. Но за по-нататък. „Да се топлим с геотермални извори, тъй като имаме в изобилие в страната“, предлагат премиерът и суперминистърът му.

„Не става от днес за утре, но Турция в последните 10 години е успяла да вдигне 1,8 гигавата, а те имат почти същата геология като нас. Това е почти един атомен реактор“, подходи с традиционния си оптимизъм Кирил Петков. Освен турците, и исландците се справяли.

Звучи перфектно, чакаме с нетърпение да го видим изпълнено.

Искат ли старозагорци край града да се гори софийския боклук?

За по-малко от месец новата власт успя да измисли и перфектен план за справяне със задаващата се криза в комплекс „Марица Изток“. Там няма да бъде изграждана парогазова централа, както беше предвидено в изпратения в Европейската комисия План за възстановяване и устойчивост. Вместо това ТЕЦ-овете край Стара Загора ще произвеждат енергия от утилизация на отпадъци. Или по просто казано – ще горят софийски боклук и ще правят ток.

„Смятаме изграждането на парогазова централа за нецелесъобразно. Това беше прието от страна на Европейската комисия“, обясни Асен Василев.

Планът има само три пробойни – нужното финансиране пак е огромно, а и столичани, и старозагорци не се впечатлиха от идеята.

Елит под карантина, позиция за Северна Македония – старата…

Поради някаква странна причина, насред здравна и енергийна криза, от седмици държавата се занимава основно с позицията ни за Северна Македония. Трябва или не София да каже „да“ на Скопие в ЕС безусловно? Или пък да се настоява да се спазва договорът за добросъседство от страна на съседите ни, в чиито учебници българинът е фашист, който е изпратил евреите си в концлагери.

Карантинираният Петков с видеообръщение за РСМ

Плагиатството на Петков за РСМ - всичко изговорено от него е подписано от Борисов

Кирил Петков от Ден 1 се показва готов за отстъпки и обяснява, че трябва диалогът със Скопие да се измести от историята и да се прехвърли в икономиката. Почти никой друг от политиците обаче не е съгласен.

Накрая целият елит на страната беше събран от президента в една стая, за да бъде изкована новата позиция на държавата ни по темата. След 6 часа преговори постигнаха немислимото – нищо ново за РС Македония, но пък всички под карантина.

Достоен финал на първия месец.

Както се казва – най-доброто предстои…


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети