Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Петър Илиев: Банковата криза в САЩ не ни засяга

Мнения

Петър Илиев: Банковата криза в САЩ не ни засяга

Петър Илиев: Банковата криза в САЩ не ни засяга - Tribune.bg
Снимка:
За банковите фалити в САЩ и за готвения от служебното правителство таван на надценките на храни у нас Tribune.bg разговаря с финансовия журналист и анализатор Петър Илиев.
 
Г-н Илиев, засяга ли ни банковата криза в САЩ?
 
Не ни засяга и няма пряка връзка по простата причина, че на банките в САЩ, на които това им се случва, са регионални финансови институции. Това не са големи мултинационални банки и те нямат никакви взаимоотношения с България.
 
Верни ли са прогнозите на бившия президент Тръмп, че САЩ ги очаква голяма рецесия?
 
САЩ и Европа, заради увеличаването на лихвите, да. Това е свързано с депресията. Това е резултатът от усилията да се понижи потреблението, за да се убие инфлацията.
 
Вдигат се лихвите, за да се приберат парите и да се укроти инфлацията?!
 
Да, точно така. Това минава през намаляване на потреблението, което води до депресия.
 
Това при нас кога ще се усети?
 
Зависи колко дълбока и продължителна ще е депресията. При нас това ще влезе с шест месеца закъснение. Означава свиване на потреблението. Ако се стигне до увеличение на лихвите и в България, това ще създаде проблеми на свръхзадлъжнелите фирми.
 
Икономически България е обвързана с Европа и оттам ще дойде?
 
Да, то е неминуемо. Искаш ли да пребориш инфлацията, се минава през депресия. Няма друг начин. Ако не пребориш инфлацията, доходите се стопяват. Инфлацията ще ги изяде. Това е сценарият на 80-те години на миналия век. Там, за да се преборят с инфлацията, ФЕД вдига до двуцифрени нива лихвените равнища
и после 10 години е имало рецесия, след което икономиката се възражда. Тази рецесия унищожава нежизнеспособните компании, т.н. "зомбита", и в един момент на освободеното място започва да се развива бизнес и започва здравословен растеж, а не инфлационен.
 
Охлаждаме икономиката в момента, така ли?!
 
Рецесията е точно това. Кой каквото иска да говори, каквито и икономически гении да посочват различни модели и т.н. процесът е един и се минава през това - вдигане на лихвите. Колкото по-бързо и рязко, толкова по-добре. Следва рецесия и изчистване на бизнес сектора от нежизнеспособните фирми, след което на освободеното пространство икономиката започва здравословен растеж.
 
Правителството обмисля таван на надценките на определени стоки, ще помогне ли това?
 
Като се сложат тавани, стоките обикновено изчезват в магазините и се появяват на сивия пазар. Тавани не помагат в пазарна икономика. Ако бяхме в комунистическа икономика, е друго.
 

Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети