Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Петър Колев пред Tribune: Македонски политици с хитринки приспиват някой и друг български държавник

Мнения

Петър Колев пред Tribune: Македонски политици с хитринки приспиват някой и друг български държавник

Петър Колев пред Tribune: Македонски политици с хитринки приспиват някой и друг български държавник - Tribune.bg
Снимка:

Петър Колев е юрист, политик и активист в РСМ с български произход. Той е бивш член на българското ВМРО-БНД и председател на сдружението „Македонско - българско приятелство“. Председател е на политическа партия „Граждански демократичен съюз“. Tribune.bg разговаря с него след поредицата от срещи на парламентарните групи в Народното събрание с представители на организации и сдружения на българи в Северна Македония, както и за преброяването на българите в съседната ни държава:

Г-н Колев има ли проблем за българин да започне работа в РСМ, ако е в конкуренция с негов съгражданин, който се определя по друг начин?

Не знам дали сте запознати, но според конституцията на РСМ в страната няма българи, т.е. вие не може да подадете „образец N1“, с който кандидатствате и най-отдолу отбелязвате вашата националност. Вие, ако напишете „българин“ ще отпаднете от конкурса по технически причини, защото в РСМ няма българи и няма квота за работа на българи. Дали това е дискриминация, дали е нещо друго, не мога да ви кажа, но със сигурност не е човешко отношение.

Посочете 2-3 неща от учебниците, с които се изкривява представата за България?

Първо, че българите имат татаро-монголски произход и са дошли много от далече като номадски народ, който да граби на Балканите. Другото е, че българите са фашистоокупатори на Македония, които са избили хиляди хора в страната по време на Втората световна война. Няма да говоря за подменената идентичност на българските революционери. Мисля, че на публиката това й е достатъчно. Но като ги чуете тези неща и като имате предвид, че в голямата си част на входа на македонските училища още на входа са поставени плочи, на които е написано, че там българските фашистки окупатори са убивали и изтезавали борците на македонското освободително движение, ви призовавам за част от секундата да си представите, че в това училище учи вашето дете – как ще се почувствате вие, как ще се почувства всеки един българин, представете си как ще се почувства това дете, което е на 7-8 години?!

Защо РСМ се превърна в най-носталгично настроената Юго република?

Защото РСМ никога не се е отделяла от това. Тя не се е превърнала в такава, а е създадена по този начин 1944-45г. По този начин е създадена като политически субект. Тя от началото си, та до ден днешен функционира по един и същ начин. Разликата е в това, че дадени македонски политици с дадени хитринки успяват да приспиват някой и друг български държавник за кратък период от време и така да презентират, че има някаква промяна. Но от 1944г. до днес в Македония, особено по въпросите свързани с България, няма никаква промяна. Мен лично ме впечатли нещо – мисля от 1968г. е публикувана една реч на Кръта Цървенковски пред Македонското събрание, и имам чувството, че слушам настоящия премиер Ковачевски или Буяр Османи по темата. Аз не мога да разбера как ние от днешна перспектива, ако наистина вярваме в европейските ценности, си позволяваме да определим идентичността на един вече починал човек – Гоце Делчев. Това не е човешко според мен. Кои сме ние да определяме какъв е Гоце Делчев, когато той е бил доста грамотен човек и сам се е определил какъв е по националност?! Така че този подход на подмяна на историята, на идентичността, на културата, на унищожаване на българското културно-историческо наследство – това е от 1944г. и трае и до днес. Така че никаква промяна в тази насока няма. 

Наистина ли официално се говори едно, а в кръчмата на три ракии съвсем друго?

Доста съм зает и нямам време да обикалям кръчмите, но мога да кажа, че част от хората в РСМ не се определят като българи, защото не могат да реализират основни човешки права, ако го направят. Затова ние искаме промяна в конституцията. Аз съм възпитаник на Софийския университет и мисля, че юридическият му факултет е на високо ниво, но никога няма да стана съдия или прокурор в РСМ, ако се определя като българин. Надявам се, че ме разбирате правилно. Хората, за да получат работа, за да се развиват, да живеят нормално и спокойно в РСМ, крият част от своята идентичност. Това важи и за децата в училище, когато почнат да ги подиграват за техния татаро-монголски произход, че техните дядовци били убийци и кръвници, те почват да крият своята идентичност. Това е въпрос, който трябва да бъде разбран от българското общество и аз се надявам на това.

Не се ли притеснявате за себе си?

Аз съм човек, който отдавна е преценил, че няма да се занимава с държавна работа в РСМ, че няма да гради бизнес или друга кариера. Аз смятам, че съм се погрижил за сигурността си в нужната степен. За мое огромно щастие имам възможността, след като детето ми каза, че в училище, на чиято врата пише, че дядо му е фашистки окупатор, убиец и тормози македонците, няма да ходи, съдбата ми даде шанс и възможност да го преместя да учи в София. Аз няма от какво да се притеснявам, защото истината е на наша страна. Това, което казваме, не е престъпление, а е истината. Ако на някого тази истина не се харесва, това е негов проблем. Но разберете, че ние няма как да не помислим по този въпрос за сигурността. Надявам се, че и моите колеги в Скопие са анализирали този въпрос и няма да тръгнат да се занимават с неща, които биха им създали допълнителни главоболия.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

кесо Можем само да се възхищаваме на хора като Петър Колев, които на нас, дето живеем в България, показва как трябва да да се държи един истински достоен българин. За разлика от многобройната комунистическо-кремълска продажна сган у нас, която открито работи за интересите на фашистка Русия и се възхищава на нейния "велик" фюрер таварищ Путлер.
О, неразумний и продажен комунистически и кремълски юроде, поради что се срамиш да се наречеш българин!
31.03.2022 17:54 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати