Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Писателка: Българинът не обича две неща – да го лъжат и да има хаос

Мнения

Писателка: Българинът не обича две неща – да го лъжат и да има хаос

Писателка: Българинът не обича две неща – да го лъжат и да има хаос - Tribune.bg
Снимка:

Има мъдрост в мандатността, подчертава Кристин Димитрова

Българинът не обича две неща – да го лъжат и да има хаос, коментира изборния ден пред БНР писателката и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Кристин Димитрова.

„На предишните избори хората гласуваха повече с емоциите си, на тези избори предполагам, че повече ще са си направили сметката какво им трябва“, изтъква Димитрова. Тя очаква у избирателите да надделее желанието за някакво устойчиво и предвидимо състояние.

„От армията на гласуващите съм, но с умерен ентусиазъм“, признава писателката като уточнява, че досега все се оплакваме, че не ни питат, а днес е най-добре да се отправим към урните и да отговорим.

„С всеки наш глас картината на България ще се оформи и следващите 4 години или може би три месеца ние ще знаем накъде вървим“, смята писателката. По думите й колкото и да твърдим, че лявото и дясното са изчезнали, когато някой влезе в парламента, той вече ще трябва да взема решение вляво или вдясно да бъде гласуван даден закон.

„В момента у нас това противопоставяне ляво – дясно е изместено от противопоставянето статукво – антистатукво“, уточнява Кристин Димитрова. Тя напомня, че изцяло гласуването с машини е прието на много малко места по света и определя решението на предишния парламент у нас да се гласува само с машини като „доста екстравагантно“.

„Машините все пак могат да бъдат „пробити“. Когато ги натрупаш - те не изчезват след изборите - имат разноски до следващите избори. То е все едно, че си си купил яхта. Дори да стои на пристанището, тя ти харчи пари. Така че и като икономия не е много добра идея“, подчертава преподавателката в Софийския университет. Според нея има мъдрост в мандатността.

„Възможността, че всичко може да се промени, дава надежда на едните, а пък другите ще ги държи във форма. Каквото се случи, най-дълго ще е за 4 години. Има смисъл да се знае, че промяната е възможна“, посочва Димитрова.


 

Етикети българин, лъжа

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети