Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Манушев: Не бива да отлагаме, новите кораби ще гарантират морския ни суверенитет

Мнения

Манушев: Не бива да отлагаме, новите кораби ще гарантират морския ни суверенитет

Манушев: Не бива да отлагаме, новите кораби ще гарантират морския ни суверенитет - Tribune.bg
Снимка:

До 2023 г. трябва да се построи първият, каза депутатът от ГЕРБ

В понеделник отварят офертите за многофункционален патрулен кораб за Военноморските сили/ВМС/. Три компании са заявили интерес. По този повод разговаряме с вицеадмирал Пламен Манушев, депутат от ГЕРБ.

Какво печелят ВМС на страната?

Добър знак е, че три фирми са подали оферти, значи ще има състезание. Аз се радвам, че на 16 април от първоначално заявилите интерес 7 фирми – три са подали документи за участие в конкурса – италианската „FINCANTIERI”, немската „Fr. Lurssen Werft GmbH & Co. KG“, българската „МТГ – Делфин“. Аз се надявам да има състезание и то честно и открито, и най-добрият да спечели този конкурс и да построи два кораба за флота. Главното е, че няма време за отлагане. Двата кораба са жизнено важни за флота. Трябва да се сключи договор и да започне тяхното строителство, до няколко години да имаме първия кораб, като тези два кораба ще дадат на флота две платформи изключително модерни, изключително съвременни за решаването на задачите, които той изпълнява и най-вече за осигуряване на морския суверенитет на нашата страна, за участие в мисии в Черно и Средиземно море.

Ще бъдат ли достатъчни за модернизацията на ВМС само тези два кораба?

Два такива кораба, макар и многофункционални патрулни кораби, не могат да решат въпросите на една война. Но това са кораби, които наистина ще гарантират националния морски суверенитет на Република България.

Кога ще ги получим?

Казват, че до 2023 г. трябва да се построи първият.

От кога не е модернизиран флота?

Доста отдавна. Последното модерно нещо, което приехме във флота беше 2010 г. – приемането на вертолетите Пантери. Аз имах честта да съм командващ и да получим нещо ново. Иначе трите белгийски фрегати клас Вилинген, получени от 2005 до 2009 г., те практически спасиха флота, за да има основни бойни платформи и да изпълнява мисиите и задачите.

Това решение беше ли спорно?

Това решение беше добро, вярно. Според мен правилно и всички коментари, че са купени стари кораби, които не могат нищо да правят, не са основателни. Тези кораби, макар и в това състояние с това въоръжение, което имат, те решаваха всички мисии и задачи на НАТО мирновременни. Много критици имаше на това, че намали противокорабни ракети. Последната противокорабна ракета, изстреляна срещу кораб, е от Фолклендската война - от самолет към кораб, а другата е от 1967 г. във войната между Египет и Израел, т.е. по света не са използвани противокорабни ракети. Противокорабната ракета е оръжие на войната. Флотът има да решава много задачи в мирно време. Виждате и корабите на НАТО идват, макар да са въоръжени, нито един не изстрелва ракети. Само Руският флот изстрелва ракети в Черно море, но други кораби не са стреляли. Това са тренировките и участието на групата фрегати на НАТО в Черно море. Трите черноморски държави от НАТО създават усещането на всички нас, че сме заедно. Приказките, че сме милитаризирали Черно море, че НАТО го е завладяло, не е вярно, тъй като последната група, която влезе, трите кораба са от черноморски държави, други два са от Холандия и Испания. Не са дошли да завладяват никой, но корабите трябва да идват, да тренираме. Нито една задача в тези учения не е унищожаването на някой флот, на някой друг кораб. Повечето от задачите, особено с грузинските кораби, са по маневриране, спасяване на хора. Повече хуманитарни задачи, отколкото пряко военни.

Можем ли да отложим придобиването на нови кораби за ВМС?

Трябва да се свърши тази работа, тази година да имаме договор и да се започне строителството. Няма време за отлагане. Имаше и предложения да сменим процедурата. Това е изключено. Не бива да се прави, защото за модернизацията на флота няма време. Опрял е ножа до кокала. Два кораба категорично не са достатъчни, но тъй като са много пари за два кораба/близо един милиард лева/, може би след време ще имаме пари за още два. За в бъдеще ще са ни необходими общо шест бойни кораба-платформи, за да решава флотът задачите и мисиите, които са му поставени от държавата, от Конституцията и от правителството.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети оферти

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети