Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Пламен Павлов пред Tribune: Поднася се манипулативна информация за някакво намаление на природния газ, което се оказва скрито увеличение

Мнения

Пламен Павлов пред Tribune: Поднася се манипулативна информация за някакво намаление на природния газ, което се оказва скрито увеличение

Снимка:

Премълчава се, че цената за индустриалния сектор се увеличава с 25,33 лв. на мегаватчас, заяви председателят на Българската газова асоциация

Вчера нa брифинг в Министерски съвет социалният министър Гълъб Донев съобщи, че цeнaтa нa пpиpoдния гaз зa мeceц нoeмвpи щe бъдe пo-ниcĸa oт цeнaтa зa мeceц oĸтoмвpи. Oт 1 ноември тя cтaвa 93.19 лв. пpи цeнa зa oĸтoмвpи 94.54 лв. По време на брифинга бе подчертано, че Бългapия имa eднa oт нaй-ниcĸитe цeни нa пpиpoдeн гaз в Eвpoпa и понижението за бизнеса от прогнозните цени на природния газ също ще се случи. Гълъб Донев обяви, чe „Бyлгapгaз“ e ycпял дa дoгoвopи дoпълнитeлни ĸoличecтвa гaз cъc „знaчитeлнo пo-ниcĸa цeнa“ oт „Гaзпpoм Eĸcпopт“. Припомняме, че първоначално предложената цена от „Булгаргаз“ на природния газ за ноември бе 124,76 лв. за мегаватчас. Така, според изнесената вчера информация, вместо да се увеличи с 32%, тя пада с 33%. Днес обаче има доста бурни реакции, че всъщност това не е истина и нищо не е договаряно  с  „Газпром Експорт“. Затова от Tribune.bg потърсихме за коментар председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов.

Сега изготвям едно становище до Българска търговска промишлена палата. Това, което вчера видяхме на червения килим в Министерски съвет ме изуми. Аз не мога да си представя в новото време, след като живеем в някаква демокрация вече толкова години, да се лъже така нагло. И за това е ангажиран вицепремиер. Дали е бил подведен или не, не следва така да приеме всичко за чиста монета. Какво се получи? Булгаргаз ЕАД обявяват, че цената на природния газ се намалява, а всъщност тя не само, че не се намалява, а продължава да се увеличава спрямо месец октомври. Булгаргаз ЕАД намалява цената за регулирания пазар – крайни снабдители и топлофикационните дружества, с 1,35 лева МВч. Това е половината от националното потребление. Същевременно се премълчава, че цената за индустриалния сектор се увеличава с 25,33 лв. на мегаватчас. Когато съберем двете цени, имаме средно увеличение през ноември спрямо октомври от 11,99 лв. за мегаватчас. Аз и моите колеги реагираме не защото се увеличава, ясно е, че това е процес, който не може да бъде решен за месец, тук въпросът е, че се манипулира обществото, че има намаление, а реално цената се увеличава“, обясни за Тribune.bg председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов.

По думите му от началото на годината цената на природния газ се е повишила 4,5 пъти. Това са официални данни от „Булгаргаз“, посочи той.

Пламен Павлов обясни, че България има договор с азерската „Сокар“. Той отбеляза, че миналата седмица е излязло съобщение от „Булгартрансгаз“, че има осигурен входен капацитет на точка Кулата от Гърция на 1,2 млрд. кубика. От тях сме ползвали едва 250 млн.

„Ние поставяме въпроса, че няма препятствия за приемане на азерския газ през гръцката система, който е договорен със „Сокар“. Има неизползваем наличен капацитет“, коментира председателят на Българската газова асоциация и уточни, че азерският газ е 5 пъти по-евтин от това, което получаваме.

„Необходимо е КЕВР да се съобрази с мотивите по  съдебните дела, водени от Българската газова асоциация за отмяна на компонентата „задължение към обществото“, която се начислява при ценообразуване на природния газ, но се отчислява във Фонд Сигурност на електроенергийната система. Не се предприемат никакви мерки. Булгаргаз ЕАД поднася невярна, манипулативна информация за някакво намаление, което се оказва скрито увеличение, а регулаторният орган и вицепремиерът са използвани за потвърждение, възмущава се Пламен Павлов.

„Директорът на „Булгаргаз“ Николай Павлов ни обвинява, че имаме лично отношение към него и по този начин се измъква от отговор на нашите въпроси, говори неверни твърдения – как след дълги разговори от март т.г. с „Газпром експорт“ е била договорена по-ниската цена на природния газ. Абсурдно е такъв въпрос да се решава в разговори по телефона. Това е въпрос на дълги преговори, който приключва с подписване на  анекси. Но няма как да го направи Павлов, той няма такива контакти, няма кой да го приеме в „Газпром експорт“, подчерта председателят на Българската газова асоциация.

Той отбеляза, че годишното потребление на природен газ на България от общото потребление на Европейския съюз е едва около 1,2 – 1,3%, а битово потребление у нас е само 3% от общото за страната.

„Разбирате в каква заблуда се опитват да ни вкарат“, заяви още той.

По думите му това без съмнение зависи от изборната обстановка.

Пламен Павлов подчерта отново, че намалението на цената спрямо октомври с 1,35 лева на мегаватчас е единствено за регулирания пазар и топлофикациите, в частност „Топлофикация София“ за сметка на бизнеса, чията ценаскача с 25,33 лева.

„Ние не виним обществения доставчик, това е продиктувано от ролята му в защита на социалния сектор, но ние реагираме на това, че хората се въвеждат в заблуждение чисто популистки в рамките на предизборната кампания“, категоричен е председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов.  

Българска газова асоциацияБългарска газова асоциация

Българска газова асоциацияБългарска газова асоциация


Топ новини

виж още

Актуална тема