Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Адв. Пламен Таушанов: „Хитреците“ с фалшиви сертификати представляват 2-5% от починалите

Мнения

Адв. Пламен Таушанов: „Хитреците“ с фалшиви сертификати представляват 2-5% от починалите

Адв. Пламен Таушанов: Хитреците с фалшиви сертификати представляват 2-5% от починалите - Tribune.bg
Снимка:

Рашков и Кацаров да вземат да си стегнат редиците, за да няма фалшиви сертификати за ваксиниране, призова експертът по пациентски права

Каква е картината у нас с разпространението на ковид и има ли места в болниците за ковид пациенти, попита Tribune.bg адв. Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите.

Места в болниците има. Това, че някой пациент не го приемат и обикаля, както имаше случай напоследък, това е абсолютно незаконно. По принцип, когато човек идва в спешно състояние, той трябва да бъде изследван, защото освен ковид, той може да има и други заболявания. Ако се окаже, че нямат места, лечебното заведение се обажда на тел. 112 и осигурява на пациента съответното настаняване. Ако човекът няма данни за хоспитализация, примерно няма двустранна бронхопневмония, той може да се лекува в домашни условия.

Проблемът при домашното лечение е къде пациентите могат да получат тези 7 лекарства по НЗОК. Оказа се, че не могат да ги получат. Пациентът трябва да мине през специален медицински център, който да има ковид зона и оттам да му ги изпишат, което е неправилно и следва този въпрос да бъде решен. Иначе правилно са определени трите групи лекарства съобразно имунитета, с бактериални инфекции и т.н.

„Зелен сертификат“ или по-строги мерки? Трябва ли зеленият сертификат да влезе в ежедневието ни?

Той е влязъл вече в цяла Европа. Ние сме последни, така че той трябва да влезе. Увеличаването на мерките е една голяма абстракция. Какво значи засилване на марките, едно голямо нищо. Каква е целта на държавата, на правителството, на гражданите?! Целта е да имаме намаляване на смъртността, която е висока. Второ, ваксиниране на максимално количество граждани, а ние сме на последно място и не само в Европа. Няма друг начин освен чрез ваксинация да се преодолее този проблем. То помага на гражданите да имат социални контакти, защото дори и във фирмите, където работят, те трябва да са доказано ваксинирани или да са преболедували, като това преболедуване е до 6 месеца.

Трябва да има и сертификат за преболедували според количеството антитела, защото според тях гражданинът разбира къде се намира – преболедувал ли е симптомно, безсимптомно и т.н. Няма друг начин. В тази връзка  призоваваме Бойко Рашков и МВР, както и министерството на здравеопазването да вземат да си стегнат редиците - да няма лекари, които да пишат фалшиви сертификати за ваксиниране, а реално да не се поставят, за което се взимат 200лв., 300лв., 400лв. и т.н. Защото така някой облагодетелства лекаря, а пациентът си мисли, че е голям хитрец, но той продължава да заразява, а и не се предпазва. Това е рисково за останалите граждани. Аз се ваксинирах, а се заразих от индийския вариант на ковид. Много по-лесно е, няма симптоми – загуба на мирис, кашлица и др., а имах двустранна бронхоплевмония, наложи се болнично лечение, но беше леко. Докато хитреците с фалшиви сертификати са сред ковид пациентите с летален изход – те са от 2 до 5% от починалите.

Имаме примера на Гърция и Франция. При подобна на нашата ситуация, още през лятото се прие специално законодателство и задължително ваксиниране за определени професии?!

Има пълна безотговорност на правителството, особено служебното, свързана с държавната политика – играем си на предизборни обещания. Ние сме много демократични, защото сме загрижени, че се нарушавали конституционни права на гражданите. Още миналата година на Надзорен съвет на НЗОК се гласува всички пациенти в болница да бъдат тествани. Тогава имаше страшен вой – как така, нарушавате му правата, той как ще влезе в болница?! И се каза – ето ви 20лв., правете му бърз тест и няма да заразявате пациентите в болница, точка. Два месеца приказки и вече всеки, който ходи в болница, го тестват. Приключи лигавенето, а с ваксинирането историята си продължава и днес. Няма политика, РЗИ и национални консултанти за това и онова само са едни събирачи на статистика, няма управление на кризата.

Чакаме да станат червени големите градове, за да вземем мерки?

Няма какво да чакаме. Едва преди месец се взе решение, че ковид може да се лекува при домашни условия, да има 7 или 9 медикамента по Здравна каса. Е, какво се лекувахме ние година и половина?! Всички политически говорения са без конкретен срок. Правителството и следващото трябва да определят срок – кога ще има 25%, 30%, 50%, 60% ваксинирани?! Трябва да има ангажимент, за да кажем правителството работи или не работи. А сега се обещава, че няма да се задължават да се ваксинират лекарите, учителите, няма да задължаваме никого, а ще направим една кампания – вземете си часовник, вие вече сте ваксинирани.

Смешни неща. Преди повече от месец в парламента предложих тези 200 млн. лв., които се предвиждат в Плана на правителството за кризата и са заложени в бюджета, да има няколко милиона, които да са за истинска медийна кампания. Подкрепиха ме и експерти, и партии. В крайна сметка, няма такива пари и няма такава кампания, говорим за истинска кампания, а не такава – „Подай си рамото, подай си з*дника“, това е пълна подигравка. Това, което различава България от всички европейски държави, е, че когато има План, имат 10-20 експерта, които не се уволняват нито от премиера, нито от кралицата. Те работят трайно с конкретни показатели. Работата им се проверява статистически, информационно, има как - значи вие работите, оставате. Какво направи България – никакъв отчет по заразените, а и какво се прави след това. У нас се правят „кампании“, плакати, брошури.

Имитираме дейност?!

Имитираме дейност. Тази лъжа със сертификатите не е нова. 2010 г. ние станахме шампиони в света, не само в Европа, по морбили – 20 000 случая, защото личните лекари не ваксинирали 20 000 циганчета. Накрая нямаше и наказани, едно GP изкупителна жертва, обаче тези 20 000 деца не са към едно GP! Понеже ние сме майстори на фалшификатите и държавата, и МВР, и Министерството на здравеопазването неадекватно се борят с този проблем. Как във Франция откриват фалшивите сертификати и ги анулират?! Ние не може ли да установим колко са и кой ги е издал?! Можем, само че не искаме.

Същият случай е в Гърция, малко прилича на нашата работа. В Белгия е същата работа. Но това, което се проспа от май досега с ваксинирането на хората, ще има да теглим. Трябва да се търси отговорност не само на хората, които не са ваксинирани, а и на представители на държавата, които не управляват и не контролират този процес. Не може да се казва само, че ваксинирането е доброволно и е за нашите близки, баби и дрън-дрън. Това послание не работи. Докато не се обясни на антиваксърите каква е ползата – дали младите хора ще се увредят и няма да имат поколение, дали им се слагат чипове и т.н., няма да има резултат. Това, както и с антиваксърските настроения преди ковид, е нерешен въпрос. До преди три години противогрипната ваксина се поставяше от 3% от населението, от две години се направи обръщане и вече 160 000 възрастни хора над 65 г. си правят ваксини. Но тогава и сега медицинските лица, които са рискови, не си поставят грипна ваксина. По същия начин сега 30% от лекарите и 30% от учителите са се ваксинирали срещу ковид, те какъв пример ще дадат на децата и пациентите, никакъв!

Това се промени в Гърция и Франция със закон?

Не само законови промени. Трябва да има параметри и правителството да ги следи, а не да има пожелания, защото във всичките програми – ще подобрим това, ще увеличим онова, никакви параметри. Винаги можем да увеличим с половин процент, все го увеличаваме. Понеже няма конкретни параметри, нищо не се изпълнява, а само се говорят общи приказки, а това позволява да сме на последно място. Станахме първенци в света по смъртност от ковид. Само ни съобщават, че сме на последно място, а никаква отговорност няма, стратегия, план за действие! Политическо дрънкане и говорене като ГЕРБ и БСП - ние какво ви казахме, а вие какво направихте, новата партия на Кирил Петков – сега рапърът от Люлин ще оправи образованието, въпреки че е едва със средно!

В предизборната кампания трябва всяка партия да каже какво е направила и какво предлага за следващите два-три месеца по този въпрос. Да не ни занимават с глупости! Защото като си ваксиниран и те хване „короната“, както и в моя случай, няма умрял след ваксинация. Ние предложихме тези „зелени паспорти“ или сертификати да отчитат антителата. Дори на хора, които не са лекувани в болнично заведение, а имат много антитела, да им се издаде сертификат, че са преболедували. Може да важат за два или шест месеца, но и тази категория от пациенти е подценена. Ние сме против това, което се направи преди година, а именно в аптеките да се пускат антигенни тестове. Така се скри същинската заболеваемост на населението, защото масово хората не ходят при GP-тата, защото ще го изгонят от работа и той си седи, и трае, и заразява другите в офиса, както и на всички места, където се появи.

Този въпрос някой поставя ли го, не! Същевременно болниците от март миналата година получават 85% от бюджета си, а в някои болници няма и 10% от тези пациенти, които са обслужвани, т.е. държавата осигурява средства в болниците, но това е финалната част на проблема. Само говорим за пожелания, а основното в цялата здравна система е профилактиката, защото 20% са ваксинираните и оттук нататък се чака само човек да се разболее и тогава вика – трябваше да се ваксинирам. Това е несериозно!


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати